Muziektips voor het weekend (deel 179)

Corinne Bailey Rae
Corinne Bailey Rae. Foto: Koto Bolofo

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend. Wij genieten trouwens nog na van de concerten die we afgelopen week zagen van Alex Roeka en Feist.

Album van de week: Corinne Bailey Rae

De grootste muzikale verrassing komt deze week van Corinne Bailey Rae. Zij brak door in 2006 met lekker zonnige neo-soul en het hitje Put Your Records On. Daarna volgde veel nieuwe muziek, maar dat was meestal niet zo goed als die van haar debuutalbum. Tot we nu plots het album Black Rainbows hebben. De single die voor het album uitkwam, New York Transit Queen, deed al een grote verandering van muzikale stijl vermoeden. Dit nummer laat felle gitaarpunk horen.

Als we Black Rainbows verder beluisteren horen we nummers die in de verte nog wel verwijzen naar Corinne Bailey Rae die we kennen van vroeger, maar ook invloeden uit punk en jazz halen. En dan plots zit er ook weer een lief liedje als He Will Follow You With His Eyes tussen. Black Rainbows is dus vooral veelzijdig en erg verrassend.

Aesop Rock

Een paar jaar geleden deed datawetenschapper een onderzoek naar de woordenschat van rappers. Daaruit bleek dat Aesop Rock veruit de grootste vocabulaire heeft. In zijn nieuwe single Mindful Solutionism hoor je wel waarom. Hij zorgde overigens niet alleen voor de tekst, maar deed ook de productie én de animatie van de bijbehorende videoclip.

Sufjan Stevens

We kijken erg uit naar het nieuwe album van Sufjan Stevens dat op 6 oktober uitkomt. Will Anybody Ever Love Me? is de nieuwste single en die klinkt weer erg mooi. Alle instrumenten zijn door Stevens zelf ingespeeld en voor de vocalen kreeg hij hulp van Adrienne Maree Brown, Hannah Cohen en Megan Lui.

Diddy

Rapper Diddy probeert deze week een comeback te forceren met een nieuw album sinds lange tijd. Daarin slaagt hij maar deels in. Het album is net niet goed genoeg en leunt veel te zwaar op de vele gasten. Gelukkig is er altijd nog de oude muziek om om terug te vallen. Bij de MTV VMAs liet hij in een medley al die aanstekelijke hits horen.

Hardcore Never Dies

Op 9 november komt de nieuwe film uit van regisseur Jim Taihuttu over de mooie én de donkere kant van de gabberscene. Hierboven kun je alvast de trailer bekijken. Deze ziet er veelbelovend uit. Vanaf 8 december zal Hardcore Never Dies ook op Amazon Prime Video te zien zijn.

Olivia Rodrigo

Deze afgelopen week zette Olivia Rodrigo grote stappen naar haar status als wereldster. Er was de aankondiging van een wereldtour en er kwam een nieuwe video. Leuk detail is dat deze is geschoten op de eveneens deze week aangekondigde iPhone 15 Max van Apple.

Lufthaus

Wat doe je als wereldster als je de zoveelste tour met greatest hits achter de rug hebt? Je begint een nieuwe band met bevriende muzikanten en doet lekker je eigen ding. Over wie we het hebben? Kijk en luister zelf maar!

Mixed Grill tipt

Volg je onze playlist al op Spotify?

Nieuwe albums

Baroness

Metalheads weten al jaren de weg naar de heerlijke sludge van de Amerikaanse band Baroness te vinden. Op Stone keert de band terug naar de roots. Op de laatste albums was er sprake van te veel focus op de productie. Dat is nu overboord gegooid en dat komt de drive van de bandleden ten goede.

Margo Cilker

Margo Cilker slaat een mooie brug tussen country en folk-rock. Typisch Amerikaanse muziek dus, maar vol liefde en overtuiging gebracht. De nostalgische titel verwijst heel fraai naar Santa Clara Valley in Californië. Ooitn was dit ongerept gebied met vooral veel teelt van fruitbomen. Nu staat het bekend als Silicon Valley. Margo Cilker groeide op in de vallei en blikt in haar prachtige liedjes terug naar de tijd van toen.