Nick Hornby over liefde en verschillen

Nick Hornby - Op het eerste gezicht

In Op het eerste gezicht vertelt Nick Hornby iets dat in eerste instantie een klassiek liefdesverhaal lijkt, maar veel meer lagen blijkt te hebben. Naast de liefde gaat het boek ook over verschillen, afkomst, racisme, politiek, vooroordelen, muziek en literatuur.

Als geen ander weet Nick Hornby gedetailleerd een beeld te scheppen van een bepaalde cultuur. Of in dit geval: twee culturen en hoe deze soms wel en soms niet met elkaar botsen. Eén van de hoofdrolspelers is de 42-jarige Lucy. Ze zit middenin een scheiding en woont in een chique wijk in Noord-Londen.

Slager

Bij een exclusieve slager in de wijk werkt op zaterdag de 22-jarige Joseph. Hij is zwart, arm en van simpele komaf. Je zou denken dat Lucy en Joseph weinig met elkaar gemeen hebben, maar toch slaat de vonk over en worden ze verliefd. Ze zeggen wel eens dat liefde zo sterk is dat het alles overwint, maar tegelijkertijd zijn vooroordelen en klassenverschillen obstakels die zich lastig laten slechten.

Op een soepele, laagdrempelige manier beschrijft Nick Hornby dit moderne liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Brexit-verkiezingen in 2016. Beide personages worden goed uitgewerkt door de schrijver, waardoor het verhaal overtuigend overkomt. Liefde is immers blind en ziet geen kleur. Toch ontstaan er op een gegeven moment barsten in de relatie.

Bubbel

Zowel Joseph als Lucy zijn niet altijd overtuigd of hun relatie toekomstbestendig is en kijken om zich heen binnen hun eigen bubbel. Toch blijven ze elkaar aantrekken. Zoals gezegd, is het boek vooral een klassiek liefdesverhaal. De onmogelijke of verboden liefde is al vaker aan bod gekomen in de literatuur. Nick Hornby blaast het genre nieuw leven in door het te situeren in een hedendaagse setting.

Soms voelen de politieke en maatschappelijke thema’s ietwat geforceerd aan. Vooral de passages over de brexit zijn als niet-Britse lezer af en toe iets te veel van het goede, maar aan de andere kant laat Hornby wel mooi zien waarom mensen hun politieke keuzes maken. Of deze nou de juiste zijn of niet. Soms moet je gewoon je gevoel volgen. Net als in de liefde.