Blue Valentine – de keerzijde van de liefde

bluevalentinebg5

Blue Valentine is de antithese op de romantische komedie. Het is dan ook niet een film waar je een prille liefde op Valentijnsdag mee naar toe neemt. Zelden worden er films gemaakt over de afloop van een relatie – en laat dat juist de kracht zijn van dit bijzonder sterk karakterportret van een relatie in aftakeling.

De film schakelt heen en weer tussen het verleden en het heden. Middels flashbacks zien we hoe de relatie tussen Cindy (Michelle Williams, die met deze rol terecht een Oscar nominatie verdiende) en Dean (Ryan Gosling) ooit zo bloeiend en hoopvol begon – al wordt hier tevens ook meteen het wankele fundament gelegd van hun samenkomen.

Neonverlichting

De twee zijn inmiddels een aantal jaar getrouwd, maar qua ambities en idealen ver van elkaar verwijderd. Dean vecht onbeholpen voor het restant liefde dat mogelijk overblijft tussen de twee. Hij boekt een nacht in een hotel in de hoop dat ze, even zonder de aanwezigheid van hun dochtertje, de gedoofde vlam weer aan kunnen wakkeren. Dat hij hierbij heeft gekozen voor een kamer met sci-fi-thema laat zien hoe speels en kinderlijk hij nog is, terwijl Cindy hier de humor niet (meer) van in kan zien. Tegelijkertijd weerspiegelt de kilblauwe neonverlichting in deze kitscherige, futuristische kamer de schrijnende, bekoelde staat van hun huwelijk. Wat voor hoop kun je binnen zo een omgeving nog hebben op romantiek en verzoening?

Een toonaangevend moment in de film is de in de VS als zo controversieel beschouwde seksscène waarvoor de film bijna een (onterechte) NC-17 rating kreeg – een dooddoener voor een film op de Amerikaanse markt onder een overwegend minderjarig bioscooppubliek. In de veelbesproken scène zien we hoe Cindy’s aanvankelijke weerstand overgaat in terneergeslagen overgave. Haar antipathie spreekt boekdelen; dit lijkt het onomkeerbare moment dat de relatie definitief afsterft.

Regisseur en scenario schrijver Derek Cianfrance heeft met Blue Valentine een prachtig rauwe en realistische film neergezet over een relatie in haar laatste stuiptrekkingen. Het spel van Williams en Gosling is geloofwaardig en naturel, oprecht en geheel ontdaan van alle glamour en trucjes, die je zo vaak in relatiedrama’s terugziet. Het is een authentieke, herkenbare blik op de harde realiteit van hoe een relatie soms ook kan aflopen. Blijf vooral zitten voor de prachtige fotosequentie tijdens de aftiteling – hoopvol en hartverscheurend tegelijk.