The Ummah Chroma strijkt neer in Het Nieuwe Instituut

AS TOLD TO G/D THYSELF

Een zeer interessant onderdeel van het IFFR 2020 is de installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children van het collectief The Ummah Chroma in Het Nieuwe Instituut.

The Ummah Chroma is een groep zwarte kunstenaars uit Amerika en Engeland. Met hun werk willen ze zwarte jongeren wereldwijd een stem geven. De naam The Ummah Chroma staat dan ook voor de gemeenschap van kleur. In Rotterdam slaan ze niet alleen een brug tussen culturen, maar ook tussen film en kunst.

De basis voor de installatie is de korte film AS TOLD TO G/D THYSELF. Deze 22 minuten durende film ging in première op Sundance en zal tijdens het IFFR dagelijks te zien zijn in Het Nieuwe Instituut en ook als onderdeel van het festival in KINO en Cinerama. De film is eerder een muzikale trip dan dat het een verhaallijn heeft, maar het snijdt wel belangrijke thema’s aan. Rondom de film is een zogenaamde spirituele ruimte opgebouwd. Deze draagt dus de naam G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children. De installatie borduurt voort op de thema’s uit de film en biedt tegelijkertijd ook ruimte aan speciale activiteiten door zowel The Ummah Chroma als door hun uitgenodigde gasten. Dit worden spirituele strategieën genoemd.

Spirituele ervaring

Hierbij kun je denken aan performance-kunst, video-installaties en beeldhouwwerk. Het loont dus de moeite om vaker langs te komen, omdat de invulling van de ruimte kan veranderen. De installatie loopt ook veel langer door dan het Filmfestival. Tot en met 28 juni 2020 kun je terecht bij Het Nieuwe Instituut. Tijdens het IFFR is er wel vaak iets te beleven in de ruimte. Wat precies is bewust niet altijd duidelijk. Dit is een spirituele ervaring die je moet ondergaan. Wel is er een deel van een programma bekend.

Zo zijn bij de opening op 25 januari de kunstenaars van The Ummah Chroma aanwezig. Dat zijn Terence Nance, Jenn Nkiru, Marc Thomas, Kamasi Washington en Bradford Young. De bekendste naam is natuurlijk saxofonist Kamasi Washington, maar ook Jenn Nkiru is bekend, vanwege de video bij het nummer Apeshit van The Carters (Beyoncé en Jay-Z). Zij zal ook (net als Terence Nance) een Masterclass geven tijdens het IFFR. Op de website van Het Nieuwe Instituut kun je alle aankomende activiteiten bekijken.

AS TOLD TO G/D THYSELF

AS TOLD TO G/D THYSELF

AS TOLD TO G/D THYSELF

AS TOLD TO G/D THYSELF