Steeds meer mensen zien het belang in van zonnepanelen en dat heeft meerdere redenen. Enerzijds de stijgende energieprijzen, anderzijds het duurzame karakter. Waarom je beter niet te lang kunt wachten met het investeren in zonnepanelen? Dat heeft onder meer te maken met de afbouw van de salderingsregeling, maar er zijn ook nog een aantal andere factoren die invloed hebben. We vertellen er graag wat meer over.
Stijgende energieprijzen
De stijgende energieprijzen zijn niemand ontgaan. Het is hot topic en er zijn tegenwoordig zelfs veel huishoudens die moeite hebben om nog rond te komen. Misschien heb jij nog geluk met een vast contract, maar ook die zal op termijn aflopen. Waar men eerst nog dacht dat de prijzen op korte termijn wel weer zouden dalen, is het tegendeel waar gebleken. En wat die tarieven in de toekomst gaan doen is helaas niet te voorspellen.
Om jezelf in te dekken en niet met het probleem te zitten dat je de volle mep blijft óf gaat betalen, kun je beter kiezen voor zonnepanelen. Die heb je gemiddeld in zo’n zes tot acht jaar terugverdiend. Daarvoor moet je natuurlijk wel een eenmalige investering doen. Je kunt een indicatie van de prijs van zonnepanelen berekenen aan de hand van een Dakscan bij aanbieder Sungevity. Vul daar je verwachte verbruik in en zie wat het je gaat kosten. De meeste zonnesystemen komen uit tussen de €3.500 en €5.000.
Afbouw salderingsregeling
Het rendement zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren en normaliter kom je het beste uit als je de opgewekte energie uit panelen zo goed mogelijk afstemt op je verbruik. Zeker nu de salderingsregeling langzaam aan gaat afbouwen. Vooralsnog kun je namelijk overtollige energie terug leveren aan het elektriciteitsnet, dat wordt dan verrekend. Vanaf 2025 gaat die regeling echter afbouwen.
Dat komt neer op dat je vanaf 2025 nog maar 64% in plaats van 100% mag salderen. Na 2026 daalt het percentage met 9% per jaar, om in 2030 van 28% volledig naar 0% te springen. In praktijk wil dat zeggen dat je met een hoger salderingspercentage meer geld uit je zonnepanelen kunt halen, of anders gezegd, je hebt een snellere terugverdientijd. Hoe sneller je instapt, hoe langer je kunt profiteren van 100% saldering.
Hoewel naar verwachting de terugverdientijd door die afbouw over de termijn enkele jaren zal stijgen, is dat overigens niet met complete zekerheid te zeggen, omdat het nog niet bekend is wat de prijzen van energie en zonnepanelen gaan doen. Hoe dan ook, hoe eerder je instapt, hoe eerder je kunt profiteren van een lage energierekening.
Wereldwijde materiaaltekorten
Hoe sneller je de afspraak maakt bij een zonnepanelen specialist, hoe sneller de panelen op je dak liggen. Maar je moet wel rekening houden met het feit dat het zomaar een half jaar kan gaan duren voordat het zover is. Dat komt omdat er op dit moment wereldwijde materiaaltekorten zijn. Dat heeft onder meer te maken door de enorm gestegen vraag, en die komt dan weer voort uit die hoge energieprijzen.
Om welk materiaal gaat dat dan? Voornamelijk om elektronische chips die nodig zijn voor omvormers, maar ook materialen voor de productie van zonnepanelen (en leveringsproblemen door de coronacrisis). Je kunt je in ieder geval voorstellen dat hoe eerder je op de wachtlijst staat, hoe sneller je kunt profiteren van je zonnesysteem.
Subsidies en groene leningen
Op dit moment zijn er tal van gemeenten die lokale subsidies bieden op het nemen van duurzame maatregelen, waaronder het installeren van zonnepanelen, ledverlichting, en isolatie. Neem eens een kijkje op de website van je gemeente om te zien of er momenteel voor jou een interessante regeling is. En als dat zo is, pak dat voordeel voordat het aan je neus voorbij gaat. Het is immers vaak afwachten wanneer de subsidiepot leeg is.
Kun je de kosten voor zonnepanelen niet betalen? Dan kun je gebruik maken van een groene lening. Op dit moment staan de rentetarieven relatief gunstig en heb je vaak als voorwaarde dat je tussentijds kunt aflossen. Ook hier weet je natuurlijk weer niet wat de rentetarieven gaan doen, maar feit is dat ze nu interessant zijn en dat je zelfs met dat beetje rente op termijn alsnog voordeliger uitkomt dan wanneer je geen zonnepanelen zou nemen.