Getest: de Huawei P8

Huawei P8

Van Huawei kreeg ik het verzoek om hun nieuwste smartphone de P8 te testen en dan in het bijzonder de camera van dit toestel. Leuk aan de opdracht was dat ik ook een Huawei P8 mocht geven aan een lezer van Mixed Grill. Dit is illustrator/grafisch ontwerper Stang geworden die de smartphone meenam naar IJsland en de Faeröer.

Zelf zocht ik het dichterbij huis en testte ik de P8 in het dagelijks leven. Daarbij gebruikte ik de smartphone ook echt als mijn telefoon. Mijn iPhone 6 ging in de kast. Naast het gebruikelijke wennen als je overstapt van Apple naar Android heb ik weinig momenten gehad dat ik mijn oude smartphone miste.

Bij een nieuwe gadget is het altijd leuk om alle opties te ontdekken en die zitten er meer dan voldoende op de P8. Misschien zelfs wel te veel. Ik heb heel veel dingen gezien waarvan ik me afvroeg waarvoor ik ze ooit zou gebruiken of waarvan ik zelfs niet eens wist wat ik er mee kon. Maar liever dat dan apps die je nooit gebruikt en die je niet kunt verwijderen zoals op de iPhone het geval is.

Apps en contacten

Het overzetten van mijn contacten ging heel makkelijk en ook al mijn favoriete apps zijn voorhanden in Android. Omdat ik mijn smartphone toch altijd aan de oplader heb als ik ’s avonds thuis ben kan ik niet echt iets zeggen over batterijduur, maar ik ben overdag niet in de problemen gekomen.

Verder werkt alles prima, is het beeldscherm lekker scherp en ziet de Huawei P8 met zijn metalen behuizing er prima uit. Al moet ik wel zeggen dat de iPhone 6 met zijn afgeronde vormen lekkerder in je hand ligt. Natuurlijk heb ik ook meerdere keren de camera getest. Al maak ik best veel foto’s, onder andere voor de website, wil ik mezelf absoluut geen fotograaf noemen, maar de camera van de P8 is voor een smartphone echt prima in orde. Ook hier weer heel veel opties. Voor elk wat wils zal ik maar zeggen.

Prijs/kwaliteit

In technische tests zie je dat de P8 minder goed scoort dan andere smartphones, maar dat is een beetje appels met peren vergelijken aangezien dit model een stuk goedkoper is dan een topmodel van Apple of Samsung. Als je naar de prijs-kwaliteit-verhouding kijkt is deze Huawei een prima smartphone met een bovengemiddeld goede camera.

Hieronder wat foto’s en een filmpje die ik maakte met de P8. Ik heb heb de camera onder andere meegenomen tijdens mijn trip naar Leeuwarden en mijn vrouw heeft de camera getest in Avifauna. Vooral de foto’s in de nachtverblijven van de kiwi’s zijn goed gelukt. Er was daar heel weinig licht en toch zie je de vogels goed in beeld. Mijn vrouw was zo tevreden over de camera dat zij hierna ook de Huawei P8 ‘ingepikt’ en deze nu gebruikt als haar vaste smartphone.

Onder mijn foto’s zie je het verslag en de foto’s van Stang.

test van de Huawei P8
Foto van een prachtig gerecht in restaurant élevé in Leeuwarden
test van de Huawei P8
Kiwi in Avifauna
test van de Huawei P8
Ooievaar in Avifauna
test van de Huawei P8
Close-up van een replica van de robot Chappie.

De Huawei Stangtest

Foto’s maken met de Huawei is een eitje en werkt goed,

behalve met de knop: lichte schilderij, sterrenspoor, zijdeachtig water, achterlichtsporen.
Ik had geen statief in IJsland (wat ik jammer vond) dus dat was toch niet geheel mogelijk om een scherpe (beweging) foto te maken.

test van de Huawei P8

Foto’s maken in het donker, schemer werkt heel goed.

test van de Huawei P8

Het corrigeren van de foto’s achteraf werkt goed en er is veel keuze, naar mijn inziens te veel keuze.
Soms wil je een vierkante foto maken en dan weer een extra brede, dat kost veel handelingen.

De standaard filters zijn niet altijd even mooi, te blauw bij dit voorbeeld.

test van de Huawei P8

de zwart/wit filter werkt daarentegen weer erg goed.

test van de Huawei P8

De selfiecamera is ook van prima kwaliteit

test van de Huawei P8

De kwaliteit van de panorama foto’s vind ik te laag, of ik heb iets niet goed gedaan?

stang op ijsland

Het systeem aan de achterkant vind ik een doolhof met veel te veel mogelijkheden, je voelt je bijna een programmeur, de onbeperkte keuze vind ik geen voordeel, dat je alles kan inrichten op andere manieren, soms zoek je je wild naar een voorkeurinstelling, die er dan juist niet blijkt te zijn.

Strak helder groot scherm. Nadeel het glas van het scherm is krasgevoelig, heeft na paar weken uitproberen de nodige krassen opgelopen. Voor de rest werkt hij snel en heeft een lange batterijduur.
Het wifi-bereik is enorm, hij ziet het meest kleine signaal!

En dan het bellen, paar de reactie gehoord, ‘ik versta je niet’ en dat was niet op IJsland maar gewoon in Nederland.
Al met al een prima telefoon met een warboel aan mogelijkheden, maar dat zal liggen aan mij als de iPhone gebruiker.

test van de Huawei P8
Stang met zijn P8