Cameratest: Nikon D5100

large d5100 18 105 front34l

De Nikon D5100 is een digitale spiegelreflexcamera die het gat moet vullen tussen de instapmodellen en de echt professionele exemplaren. Wij mochten de camera uitproberen en we zijn er behoorlijk enthousiast erover.

Een van de zaken waarmee de D5100 zich weet te onderscheiden van de moordende concurrentie is het zeer flexibele lcd-scherm aan de achterkant. Doordat deze in heel veel posities te manoeuvreren is, kun je experimenteren met bijzondere invalshoeken en perspectieven. Aan het begin is het nogal wennen om niet alsnog mee te bewegen naar een vreemde houding, maar naar verloop van tijd wordt het gebruik van het handige scherm steeds vanzelfsprekender. Sterker nog: je krijgt steeds meer de neiging om verschillende cameraposities uit te proberen. Iets dat overigens op straat nog wel eens voor vreemde blikken van voorbijgangers zorgt.

De camera ligt lekker in de hand en ondanks dat een spiegelreflexcamera meestal behoorlijke afmetingen heeft. De D5100 is net iets kleiner dan zijn voorganger en zijn directe concurrenten. Hiervoor heeft Nikon echter wel concessies moeten doen. Er zit geen autofocus meer in de body van de camera, maar alleen in de lens. Gebruik je een oudere lens of een van een ander merk, dan zit je dus zonder. Wij hebben alleen een nieuwe lens van Nikon gebruikt.

Experimenteren

Een van de grote pluspunten van de D5100 zijn de vele mogelijkheden om te experimenten met beeld. Met de optie Effects kun je direct foto’s met een bepaald effect maken. Wij vonden vooral de opties miniature (tilt-shift) en Silhouette er goed werken. De opties Color Sketch, waarbij een getekend effect ontstaat, kwam bij ons niet zo goed uit de verf. Ook Selective Color, waarbij je bepaalde kleuren kunt versterken, werkt bij ons niet zo goed als op de Nikon-website. De opties om na afloop foto’s op de camera zelf maakten ons wel enthousiast. Niets is zo prettig om na het schieten van een serie foto’s meteen aan de slag te gaan om ze nog beter te maken.

De Nikon D5100 is een perfecte middenmoter. Wil je wel een meer dan degelijke camera, maar heb je geen budget voor een topmodel. Of wil je net even meer opties en kwaliteit dan bij een compactcamera. Dan is de D5100 een zeer goede keuze.

Tot slot wat foto’s die we met de camera hebben gemaakt.

 dsc0089

 dsc0053

 dsc0083

 dsc0106

 dsc0139

 dsc0188 picnik

 dsc0036 picnik