Chen Nong kiest rijke Chinese geschiedenis als onderwerp

Chen Nong - Reflex Gallery

In de Amsterdamse Reflex Gallery is momenteel een dubbele solo-expositie te zien van de Chinese schilder en fotograaf Chen Nong. De kunstenaar geniet internationale bekendheid vanwege zijn schilderachtige, fotografische impressies van gebeurtenissen uit de rijke Chinese geschiedenis.

Kunstenaar Chen Nong (1966, Fuzhou, China) woont en werkt in Beijing. Eerder in zijn carrière hield hij zich bezig met beeldhouwwerk, maar al redelijk snel maakte hij de overstap naar fotografie. In 2012 had hij zijn eerste solotentoonstelling Climbing tot the Moon bij Reflex Gallery. Nu is hij terug in de galerie en dit keer zelfs met 2 tentoonstellingen: Silk Road en Scenes of Reflections. Beide exposities tonen prachtige handbeschilderde foto’s.

Zijderoute

Silk Road gaat, zoals de naam al doet vermoeden, over de beroemde Zijderoute. Eeuwenlang was dit de handelsroute tussen oost en west, waarbij China en Azië aan de oostelijke kant van de route lagen en het Midden-Oosten en het Europese Middellandse Zeegebied aan de westelijke kant. Deze route en de tijd waarin het afspeelde spreekt voor enorm veel mensen tot de verbeelding.

Chen Nong toont ons impressies van sprookjesachtige steden en exotische streken. Met zijn werk roept hij beelden op van grote veroveraars en lang vergane keizerrijken. Als achtergrond voor het werk van de kunstenaar dienen de ruïnes uit het tijdperk van de Zijderoute in de westelijke provincie Xinjiang.

Met het initiatief ‘One Belt, One Road’ probeert de Chinese president Xi Jinping momenteel de oude Zijderoute nieuw leven in te blazen. Hij is hiermee voornamelijk uit op uitbreiding en versterking van de economische en politieke macht van het Rijk van het Midden. Chen Nong daarentegen heeft zich de afgelopen jaren op een andere manier laten inspireren door de Zijderoute. De kunstenaar stelt vanuit zijn historisch perspectief de verbeelding centraal.

Overdenking

De andere serie van Chen Nong die wordt getoond, Scenes of Reflections, is al even kleurrijk en fantasievol als Silk Road. De werken van Scenes of Reflections verwijzen naar de rol van zen (concentratie-meditatie) en het boeddhisme in de Chinese cultuur. Aanhangers van deze levensbeschouwelijke stroming geloven dat het volgen van de middenweg die Boeddha uitstippelde  zal leiden tot Verlichting. Belangrijk hierbij zijn het vertonen van zedelijk gedrag, niet toegeven aan materiële verlangens en continu werken aan geestelijke ontwikkeling.

Carrière

Chen Nong is sinds 1996 fotograaf en hij exposeert wereldwijd. Zijn werk is opgenomen in de collecties van het International Center of Photography in New York, National Art Museum of Australia en Museum der Kulturen in Basel. Recentelijk zijn acht werken aangekocht door het San Francisco MoMA.

De exposities Silk Road en Scenes of Reflections zijn nog tot 11 november te zien bij Reflex Gallery, Weteringschans 79a te Amsterdam.

Chen Nong - Reflex Gallery

Chen Nong - Reflex Gallery

Chen Nong - Reflex Gallery

Chen Nong - Reflex Gallery

Chen Nong - Reflex Gallery