Parts Project presenteert werk van Shah Jahan

Shah Jahan - Parts Project
Shah Jahan – Parts Project

Personal Pop is een tentoonstelling met het werk van Mohammed Shah Jahan Miah. Deze onbekende Brits-Bengaalse kunstenaar gold als een beloftevol talent, maar is helaas vroeg overleden. Nog tot 29 april kun je bij Parts Project in Den Haag zijn eigenzinnige werken van dichtbij bekijken.

Shah Jahan (1976-2015) werd geboren in Bangladesh. Als kind emigreerde hij naar Groot-Brittannië waar hij opgroeide in de stad Birmingham. In de jaren negentig studeerde hij aan The Ruskin School of Art van Oxford University en rond de eeuwwisseling verbleef hij als resident aan het onafhankelijke kunstinstituut De Ateliers in Amsterdam.

Totstandkoming tentoonstelling

Het is de directeur van De Ateliers, Dominic van den Boogerd, die Parts Project op het werk van Shah Jahan wees. Hij bracht Parts Project in contact met Josep Turro Bassols, voormalig Oxford University huisgenoot, vriend en mecenas van Shah Jahan. Via hem werd er toegang verkregen tot het archief van Shah Jahan en kon er uitvoerig onderzoek worden gedaan. Door een samenwerking tussen Turro Bassols, Van den Boogerd en andere bekenden van Shah Jahan, zoals de kunstenaars Marlene Dumas, Rob Birza, Nathaniel Mellors en Mick Peter, kon het project van Parts Project tot stand komen.

Veelzijdig kunstenaar

Het werk van Shah Jahan is zeer uiteenlopend: hij maakte schilderijen, video’s, collages, sculpturen, installaties, kleding en tekeningen. Hierin vermengde hij zijn persoonlijke, alledaagse leven met de taal van Popart en populaire cultuur. Zijn kunstwerken lijken op het eerste gezicht zeer toegankelijk. Pas als je verder kijkt, ontdek je de diepere laag die bestaat uit thema’s als religie, politiek en identiteit.

Personal Pop

Shah Jahan was overtuigd van de transformerende kracht van kunst en zag voor zichzelf een positie middenin de maatschappij weggelegd. Hij streefde naar ‘Personal Pop’: een kunst die net als pop-art dichtbij de massa staat, maar die tegelijkertijd volstrekt persoonlijk is. Hij gebruikte graag beeldmateriaal uit populaire media, privéfoto’s en andere goedkope materialen. Hij wilde een grote hoeveelheid kunst produceren. Hierbij mengde hij het persoonlijke met het universele, het lieflijke met het politieke en het glamoureuze met het rauwe.

Introductie in Nederland

Shah Jahans eigenzinnige idee over kunst, zijn drang tot productie en zijn tomeloze ambitie werden helaas overschaduwd door psychische gezondheidsproblemen en zijn uiteindelijke dood op slechts 38-jarige leeftijd. Hierdoor heeft zijn kunstenaarschap nooit compleet tot wasdom kunnen komen. Parts Project wil Shah Jahan de aandacht geven die hij verdient door zijn werk te introduceren bij het Nederlandse publiek. Bij Personal Pop is ook een brochure verschenen. Deze is op aanvraag zonder kosten beschikbaar.

Personal Pop van Mohammed Shah Jahan Miah is te zien t/m 29 april 2018

Parts Project
Toussaintkade 49
Den Haag

Openingstijden tijdens tentoonstellingen:
donderdag t/m zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur
zondag van 13:00 tot 17:00 uur

Shah Jahan - Parts Project
Shah Jahan – Parts Project
Shah Jahan - Parts Project
Shah Jahan – Parts Project
Shah Jahan - Parts Project
Shah Jahan – Parts Project
Shah Jahan - Parts Project
Shah Jahan – Parts Project
Shah Jahan - Parts Project
Shah Jahan – Parts Project