Olga Ravn toont een dytopische toekomst in Het Personeel

Olga Ravn - Het Personeel

Laat je niet misleiden door het geringe formaat van dit boek. Het Personeel van Olga Ravn is een roman die aanzet tot nadenken en voor lange tijd in je hoofd genesteld blijft.

Het gaat in Het Personeel immers om een belangrijke filosofische vraag: wat maakt een mens een mens? Het verhaal speelt zich af in de toekomst (de Engelse vertaling van het boek heeft het over de 22ste eeuw) aan boord van een ruimteschip dat heel ver van de Aarde is verwijderd. Het personeel aan boord is een mix van mensen en mensachtigen. Na een tijd met zijn allen in de ruimte te hebben doorgebracht, lijken de grenzen tussen mens en mensachtig langzaam te verdwijnen.

Getuigenverklaringen

Totdat het misgaat aan boord. Wat je leest zijn zogenaamde getuigenverklaringen. Wie aan het woord is en met wie ze spreken is niet duidelijk, maar langzaam maar zeker begin je een beetje te begrijpen wat de situatie is. Al laat Ravn ook heel veel onbeantwoord. Als lezer probeer je de punten met elkaar te verbinden en daarbij ga je vanzelf van alles invullen wat helemaal niet genoemd is.

Het Personeel is een prachtig en groots boek dat in een gering aantal korte bladzijden heel veel weet te vertellen. Over een eventuele toekomst. Over het maken van keuzes en wat nu precies een mens een mens maakt. Ook de prachtige metaforen die sommige getuigen gebruiken en de beschrijvingen van de mysterieuze ‘dingen’ aan boord maken dit boek uniek.