Emmanuelle Moureaux blikt 100 jaar vooruit

Emmanuelle Moureaux -Mirai
Foto’s: Daisuke Shima

Dat 2020 een bijzonder jaar is kunnen we met gemak een geweldig understatement noemen, maar wat kunnen we van de komende 100 jaar verwachten? Kunstenaar en architect Emmanuelle Moureaux laat ons hierover nadenken met haar nieuwste werk Mirai.

De installatie die Moureaux maakte is tevens haar eerste werk in de openbare ruimte. Eerdere installaties waren te zien in musea, galeries en kantoorgebouwen. Om het nieuwe werk weer- en toekomstbestendigproof te maken is het uitgevoerd in gelakt staal in plaats van het papier waar Emmanuelle Moureaux normaal gesproken mee werkt.

100 kleuren

Het 4 meter hoge kunstwerk bestaat uit gekleurde getallen die lopen van 2020 tot 2119. Elk jaartal heeft een eigen kleur gekregen, wat weer aansluit bij eerdere werken van Emmanuelle Moureaux waar ze ook gebruik maakte van 100 verschillende kleuren. Door de constructie open te laten, kunnen kinderen tussen de jaartallen lopen en zo dromen over de toekomst.

Als je dichterbij komt, zie je dat de fundering van de sculptuur bestaat uit witte jaartallen van voor 2020. Een mooie verwijzing naar het feit dat de toekomst deels zal worden gevormd door gebeurtenissen uit het verleden. En zo zullen 2020 en de jaren die erop volgen ook tot het verleden gaan horen. Hiermee zal uiteindelijk het kunstwerk geen blik op de toekomst worden, maar een herinnering aan de jaren die achter ons liggen.

Emmanuelle Moureaux -Mirai

Emmanuelle Moureaux -Mirai

Emmanuelle Moureaux -Mirai

Emmanuelle Moureaux -Mirai

Emmanuelle Moureaux -Mirai