Recensie: Hanna Bervoets – Een modern verlangen

Hanna Bervoets - Een Modern Verlangen

In de verhalenbundel Een modern verlangen neemt Hanna Bervoets de lezer mee naar de belevingswereld van bijzondere personages. Soms zijn ze herkenbaar, maar in andere gevallen komt het absurd over.

Als geen ander lukt het Bervoets om zich te verplaatsen in een totaal andere wereld dan de jouwe, zonder de lezer van zich te vervreemden. Hoe knap dat is, merk je als je bijvoorbeeld leest over de vaste bezoekers van een online forum voor fanatieke cavialiefhebbers of als je als lezer meemaakt hoe het is om door een erfelijke ziekte langzaam je zicht te verliezen.

Wie de verhalen achter elkaar leest, ontdekt gaandeweg allerlei patronen en overeenkomsten. Ook zal je bij de personages misschien wel iets van jezelf of een bekende ontdekken. De werelden die Hanna Bervoets schetst, bestaan namelijk uit echte mensen. Mensen en de relaties die ze met andere mensen en dieren hebben.

Toekomst

Door ook steeds voor een net even andere manieren van vertellen te kiezen, weet Bervoets van Een modern verlangen meer te maken dan een verzameling verhalen. Ze kruipt echt heel diep in het personage, waardoor deze overtuigend worden. Zelfs als het verhaal zelf een bizarre wending neemt of zich afspeelt in de toekomst.

Juist in die laatste categorie lukt het de schrijver om de personages menselijker te maken dan je meestal in de science-fiction ziet of leest. Een bijzondere kwaliteit. Met Een modern verlangen stijgt Hanna Bervoets flink boven het niveau van het door haar geschreven Boekenweekgeschenk uit.