Automerk Polestar en het Stedelijk Museum Amsterdam zijn een meerjarig partnership aangegaan. Om dit te vieren is kunstenaar Thijs Biersteker gevraagd om een interactief kunstwerk te maken. Het resultaat heet We Harvest Wind en is tot en met 3 november te zien in het museum.
Thijs Biersteker en Polestar delen een gezamenlijk gevoel voor urgentie als het aankomt op duurzaamheid en het zoeken naar innovatieve oplossingen voor de huidige klimaatcrisis. In de interactieve installatie We Harvest Wind staat windenergie en het hergebruiken van materialen centraal. Aanleiding voor de totstandkoming van de installatie is het onlangs gepubliceerde LCA (Life Cycle Assessment) rapport van Polestar. Het merk is daarin transparant over hoe duurzaam het hele productieproces van de nieuwe Polestar 2 is en concludeert dat een EV pas echt duurzaam wordt als deze ook groen wordt geladen.
Ventilatoren
We Harvest Wind is een installatie die tot leven komt door wind. Aangezien het werk in een museum staat zijn daar ventilatoren voor nodig. Als de bezoekers een of meerdere ventilatoren aanzetten komt het werk in beweging en zal het licht in de installatie op een prachtige wijze de ruimte verlichten. De bijpassende soundtrack zorgt ervoor dat je als toeschouwer in een soort trance raakt en je ademhaling het geluid en licht zal volgen.
Restmaterialen
Bijzonder is dat We Harvest Wind deels gemaakt is van gerecyclede PET-flessen en van restmaterialen uit de fabriek van Polestar. Mooi is dat het nieuwe materiaal dat Biersteker daarvan heeft gemaakt naar alle waarschijnlijkheid weer gebruikt zal gaan worden door Polestar. Op deze manier versterken de kunstenaar en het automerk elkaar en zorgen ze voor zo min mogelijk verspilling.
“Wij als mensheid zijn de enige soort die wind gebruikt om energie op te wekken, en dat is nu belangrijker dan ooit. In de installatie ervaren bezoekers de kracht van wind door zelf het werk aan te drijven met wind. Mensen werken dus actief mee aan de energietransitie. Wat voor stroom we kiezen voor onze huizen, auto’s en fietsen maakt echt een verschil. Het is één van de weinige duurzame transities die wij als individu kunnen forceren”, aldus Thijs Biersteker.