artSmellery, kunst ruiken in het Stedelijk Museum

kunst ruiken in het Stedelijk Museum
Ronald Wassenaar, CEO van BSH Huishoudapparaten BV, (M) Beatrix Ruf, Directeur Stedelijk Museum Amsterdam en (L) Jorg Hempenius, geurkunstenaar tijdens de opening van #artSmellery Experience in het Teijin Auditorium van het Stedelijk Museum.

Welke geuren passen er bij een kunstwerk? In de artSmellery in het Stedelijk Museum kun je nu ook met je neus kunst ontdekken.

De artSmellery is de aftrap van een samenwerking tussen Siemens en het Stedelijk. Bij een merk als Siemens is geur heel belangrijk. Denk maar aan de geur van eten uit een oven of de geur van schone was. In een museum is geur een stuk minder belangrijk, maar het kan zeker een toegevoegde waarde hebben. Als je geur toevoegt aan een kunstwerk, ga je deze heel anders ervaren.

Compositie van geuren

Hiervoor is de hulp ingeroepen van geurkunstenaar Jorg Hempenius. Bij 6 schilderijen uit de collectie van het museum bedacht hij geuren. Of beter gezegd: een compositie van geuren. In de artSmellery kun je het resultaat ervaren. Normaal gesproken moet je in een museum gepaste afstand tot een kunstwerk houden, maar hier juist niet. Plaats je neus zo dicht mogelijk bij het kunstwerk en ontdek de associaties tussen de kunst en de geuren.

Bijzonder is dat je de kunstwerken alleen kunt ruiken, maar niet zien. De doeken hebben wel dezelfde afmetingen als het origineel, maar zijn verder helemaal wit. Zo is het alleen je neus die de kunst kan ervaren. Natuurlijk staat er op het bordje naast het schilderij welk kunstwerk je aan het besnuffelen bent en kun je in een boekje bekijken hoe het origineel eruitziet. Bovendien is dat kunstwerk in hetzelfde gebouw te bewonderen.

Extra dimensie

Ik vond het zelf een unieke ervaring. 5 van de 6 kunstwerken kende ik best goed en de geuren waren echt een bijzondere aanvulling. Zeker de manier waarop Jorg Hempenius invulling had gegeven aan abstracte werken van Mondriaan en Malevitsj, is echt heel bijzonder. Kunst kijken draait allemaal om interpretatie. Iedereen ziet wat anders. Door er een extra dimensie aan toe te voegen in de vorm van geur, ga je het werk heel anders beleven. Ik kan natuurlijk hier gaan vertellen wat ik allemaal heb geroken, maar het is veel leuker om dat zelf te ontdekken.

artSmellery is tot en met 7 mei te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Van 9 mei tot 10 juni kun je ook terecht in het inspiratiehuis 20|20 in Hoofddorp. Alleen kun je daar niet de originele werken bekijken. Enkel de artSmellery bezoeken is gratis. Je kunt je daarvoor melden bij de ingang van het museum.

kunst ruiken in het Stedelijk Museum

Marco Démoet van Mixed Grill

kunst ruiken in het Stedelijk Museum

kunst ruiken in het Stedelijk Museum

kunst ruiken in het Stedelijk Museum

kunst ruiken in het Stedelijk Museum