Razer Raijou Tournament Edition Review

Razer Raijou Tournament Edition Review

Al sinds de eerste consoles zijn er derde partijen die controllers maken voor de betreffende consoles. Waar deze normaal gesproken van een mindere kwaliteit waren is dat tegenwoordig lang niet meer het geval. De komende tijd nemen we een paar van deze premium controllers onder de loep, te beginnen met de Raijou Tournament Edition van Razer.

Razer staat vooral bekend als leverancier op het gebied van PC-gear, maar uitstapjes naar de consolewereld zijn niet vreemd voor ze. Het eerste dat opvalt aan het uiterlijk van de Raijou is dat hij vrij fors is qua omvang. Ook als je hem oppakt voel je meteen dat dit een zwaardere controller is dan dat je normaal gesproken gewend bent van de reguliere variant. Het zorgt ervoor dat het geheel wat minder plastic aanvoelt en meer robuust. Iets dat niet alleen meehelpt voor het uiterlijk, maar ook het comfort.

Dat comfort komt ook terug in de lay-out van de controller. De analoge sticks zitten niet meer op de gebruikelijke plek die we kennen van de DualShock, maar op die van de Xbox One controller. Naar mijn mening zijn die veel logischer en zorgen die ervoor dat je de controller al automatisch comfortabel vasthoudt.

Daarnaast heeft de Raijou extra knoppen aan de handvatten en bovenop de controller. Deze zijn te programmeren via een smartphone-app en via dezelfde app kan je on the fly wisselen tussen de door jezelf aangemaakte lay-outs. Erg praktisch en binnen no-time had ik verschillende combinaties gemaakt die beter geschikt waren voor bijvoorbeeld shooters of third person games zoals Days Gone. Met name de knoppen op de handvatten (op ieder zit er een) zijn praktisch geplaatst, ware het niet dat ze erg licht zijn qua feedback waardoor je ze heel makkelijk indrukt. Op momenten dat de games wat hectischer werden en ik de controller steviger vastpakte kwam het nog wel eens voor dat ik tegelijkertijd de knoppen indrukte. Afhankelijk van de functies die je er aan hebt gekoppeld kan dit natuurlijk een ‘desastreus’ resultaat hebben als je een potje Call of Duty of Fortnite aan het spelen bent.

Het enige minpunt dat ik tegen ben gekomen zit hem in de plaatsing van de buttons bovenop de controller. Deze heb ik amper tot niet gebruikt en dit komt voornamelijk door de ligging ervan. Ze zijn halverwege bovenop de controller verwerkt, waardoor je met je wijsvingers over de L2 en R2 heen moet gaan om ze in te drukken. Niet een heel erg handige plek. De ‘klik’ van de button zelf is verder wel heel fijn, waardoor ik een andere positie ervan fijner had gevonden.

De feel van de buttons zijn dan ook de reden dat ik de Raijou momenteel als standaard controller gebruik, want ook de D-Pad en de gebruikelijke symbool buttons zijn heel erg fijn. Met name de laatstgenoemde zijn een grote verbetering vergeleken met de standaard PS4-controller waar zij door de gebolde vorm wat forser zijn en uitsteken.

Conclusie

Hij mag met zijn adviesprijs van 150 euro dan wel een flinke duit kosten, maar de Raijou Tournament Edition is een bijzonder fijne controller voor de PlayStation 4 waardoor hij de prijs meer dan waard is. Hoewel ik de plek van sommige van de extra knoppen niet helemaal voel, zorgt de kwaliteit van alle buttons en triggers dat dit niet veel uitmaakt. Ook het gewicht en het forsere vorm hebben ervoor gezorgd dat de Raijou momenteel mijn go-to PS4 controller is.

Marc de Haas

Razer Raijou Tournament Edition Review