Showcase Jim & Walter in Paradiso

P9163037

De dingen waarover je droomt ook daadwerkelijk doen. Hoeveel mensen nemen die stap? De Amsterdamse muzikanten Erwin Wolters en Hans van Rijswijk deden het.

Ooit, 15 jaar geleden, werkten ze aan een heuse rockopera die vervolgens op de plank kwam te liggen. Tot vorig jaar. Na een paar biertjes in de kroeg besloten de mannen hun opera nieuw leven in te blazen. Dit resulteerde gisterenavond in de eerste uitvoering van rockopera Jim & Walter in Paradiso.

In Jim & Walter staan, de naam zegt het al, Jim en Walter centraal. Twee jongens die opgroeien in de Amsterdamse buitenwijk Buitenveldert. Muziek is de rode draad in hun leven en al snel beginnen ze samen een band. Zomaar doorbreken en successen boeken is maar weinigen gegund en ook Jim en Walter redden het niet. De tegenvallers met de band hebben hun weerslag op de relatie tussen de twee en ze groeien uit elkaar. Totdat er, vele jaren later een brief wordt verstuurd.

Drie schermen

De Nederlandstalige liedjes in de rockopera vertellen het herkenbare verhaal van Jim en Walter. De teksten variëren van komisch, opruiend tot tragisch van aard. Sommige van de nummers hebben een normale songstructuur met een kop en een staart, maar anderen zitten vol spannende intermezzo’s en tempowisselingen. De muziek was een goede dwarsdoorsnede van een paar decennia aan gitaarrock. Soms klonk het als gitaarpop uit de sixties, dan weer als stevige rock uit de bekende rockopera’s uit de zeventiger jaren en af en toe speelde de band 90’s alternative rock. De voorstelling heeft daarom geen enkel moment verveeld. Wat daar ook aan bedroeg was het feit dat een deel van het verhaal was te volgen via videobeelden op drie schermen die in de zaal hingen.

Voor het optreden van Jim & Walter waren er in Paradiso opnamen van DWDD Recordings. Hopelijk is een muziekredacteur van het programma nog blijven hangen. Een minuutje in DWDD is wat dit project zeker verdiend. Het zou zonde zijn als dit project maar 1 optreden zou kennen.

jim walter