Nacon Revolution Unlimited Pro Controller Review

Nacon Revolution Unlimited Pro Controller Review

Recent testten we de Razer Raijou Tournament Edition. Een comfortabele premium controller voor de PlayStation 4, maar zoals in die review gezegd is dat niet de enige controller die we de komende tijd testen. Deze keer is de Revolution Unlimited Pro van Nacon aan de beurt.

Voordat ik ook maar bij de controller in question aankom, is het al de moeite waard om de verpakking van de Revolution Unlimited aan te kaarten. De controller komt namelijk met een stevige beschermcase waarin je de controller mee kan nemen, maar ook ruimte is voor een poetsdoekje, een verdraaid lange gevlochten USB-C kabel en een klein doosje met accessoires waar ik zo op terug kom.

Ook deze premium PlayStation 4-controller heeft gekeken naar de lay-out van de Xbox-controller, waardoor de analoge sticks net op een andere plek zitten dan je van de DualShock gewend bent. Waar de eerder behandelde Razer controller twee knoppen op de handvatten en twee bovenop had zitten op een onlogische plek, zijn bij de Revolution Unlimited Pro alle vier de extra knoppen op de handvatten geplaatst. Hoewel ze allebei een richeltje hebben waardoor je kan voelen waar ze zitten, heb ik toch een tijdje nodig gehad om de beste manier te vinden hoe ik mijn vingers kon leggen om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Ze zitten namelijk tegen elkaar aan, waardoor ik in het begin vaak of de verkeerde indrukte, of allebei tegelijkertijd. Het had net iets fijner geweest als er een kleine ruimte tussen de twee knoppen had gezeten, maar op den duur wende het wel vooral doordat er griprubbers zijn toegevoegd aan de handvatten.

Software

Wat vooral centraal staat bij de Unlimited Pro is de aanpasbaarheid. Het moment dat je de controller aan de PC hangt en de software opstart, kan je echt helemaal losgaan met het customizen. Reactiesnelheid van de pookjes, button mapping en zelfs het aanpassen van de verlichting kan gedaan worden via het uitgebreide programma. Tijdens het spelen kan je wisselen tussen jouw aangemaakte presets (erg handig aangegeven op de voorkant van de controller) en er is een volledige catalogus aan door gamers gemaakte lay-outs die je naar de controller kan downloaden. Het is overweldigend wat je allemaal kan doen in het programma, maar het aanpassen van een controller via software is niet iets wat niet eerder gedaan is. Dat is nog maar het begin, want zoals eerder aangegeven zit er een klein doosje in de beschermcase en hierin zitten de customizations waar ik nog het meest gebruik van heb gemaakt.

Zo zitten er gewichtjes van tien, veertien en zestien gram in om hem zwaarder te maken en dat was voor mij zeker nodig. Zonder de gewichtjes voelde de controller namelijk te licht en daardoor wat plastic aan. Die van zestien gram maakt hem zwaar genoeg en dat is in combinatie met het wat forsere formaat erg fijn.

Nacon Revolution Unlimited Pro Controller Review

Het meest interessant vond ik de setjes ringen voor de analoge sticks. Hiermee kan je instellen hoever naar buiten ze kunnen gaan. Met de dunnere varianten zal de afstand groter zijn vergeleken met de dikkere waarbij je slechts een klein stukje kan bewegen. Dit is vooral handig als je gebruik maakt van games waar je een snel reactievermogen voor nodig hebt. Tot slot zijn er nog twee extra dopjes voor op de pookjes geleverd. Standaard zitten de varianten met inkepingen voor je duimen erop, maar er zijn er ook twee meegeleverd die uitsteken. Dit is puur voor wat je fijner vindt gamen, al kan ik mij persoonlijk geen situatie bedenken waar ik de bolle varianten zou gebruiken.

Voor een controller waarbij customizen centraal staat en – laten we heel eerlijk zijn – een hoge prijs van 165 euro heeft, vind ik persoonlijk dat de Unlimited 2 toch iets te veel nadelen heeft. Zo wordt er een flinke USB-dongel meegeleverd die in de PS4 gestopt moet worden om draadloos te kunnen spelen. Deze krijgt het echter niet voor elkaar om de console uit zijn Rest mode te krijgen zoals de reguliere controller dat kan, waardoor je dit bij de console zelf moet doen. Absoluut een gemaksissue, maar bij een controller die vele malen duurder is dan de standaard had ik een dergelijke functie wel verwacht. En waar de analoge sticks, bumpers en triggers van een hoge kwaliteit zijn, zijn de symbool knoppen en de D-Pad dit weer niet en voelen ze zelfs goedkoop aan. Daarnaast gaat de controller niet uit zichzelf in een spaarstand als je hem even niet gebruikt (zelfs als je deze instelling in de PS4 aan hebt staan), wat zonde is van de batterij. De batterijduur zelf is dan wel weer een pluspunt, want hij gaat lang mee.

Conclusie

Hoewel de customizability van de Nacon Revolution Unlimited ongeëvenaard is qua andere controllers op de PlayStation en hij door de meegeleverde accessoires naar jouw game wensen aan te passen is, zorgen de goedkopere kwaliteit van de logo knoppen en D-pad naast het gebrek aan kleine gemakspunten ervoor dat de prijs net te hoog is voor wat je krijgt. Zonde, want de controller zelf ligt erg fijn in de hand, mede door de grip op de handvatten en de analoge sticks, triggers en bumpers die van een hoge kwaliteit zijn.

Marc de Haas

Nacon Revolution Unlimited Pro Controller Review