Getest: de HP ENVY 15

Getest: HP ENVY 15

Als het gaat om een gamen doe ik dat voor het grootste gedeelte op consoles. Het is in mijn thuissituatie makkelijker te chillen op die manier omdat ik het via mijn bank kan doen. Ik heb een game PC, maar die staat op mijn kleinere kantoor boven. Een oplossing om toch mijn PC-games te kunnen spelen is dan natuurlijk een laptop.

Wij kregen twee laptops van HP toegestuurd, één specifiek bedoeld voor gaming; de HP Pavilion Gaming 16, maar ook de HP ENVY 15 die niet per sé voor gaming bedoeld is, maar ik qua specificaties toch voor gaming wilde testen. Eerder kwam de HP Pavilion Gaming 16 aan bod en vandaag de ENVY 15.

Stijlvol en strak design

Waar de Gaming 16 bestaat uit een dikkere plastic case en een quasi gamer-achtig design heeft, is die van de ENVY 15 naar mijn mening een heel stuk stijlvoller. Dit komt mede door de zilveren aluminium shell waardoor het een strak en vooral premium uiterlijk heeft. Het moet je ding zijn, maar ik heb er een zwak voor. Voor het bedrag dat je ervoor neerlegt (dit specifieke model is de duurste en gaat bij HP zelf over de toonbank voor 2699 euro) mag je ook wel wat verwachten.

De versie die ik heb kunnen testen was voorzien van een 15.6 inch OLED multi-touch scherm met een 3840×2160 4K resolutie. Een scherm met een dergelijke resolutie is natuurlijk al heel fijn, maar de kwaliteit van OLED blijft ongekend. Het moment dat je hem aanzet word je begroet door een heel helder scherm, wat fijn is om op te werken. Net als bij de Pavilion Gaming 16 zijn de speakers van dit model ook voorzien door Bang & Olufsen. Voor de rustmomentjes waarop je even wil chillen met een film/serie te kijken (want laten we eerlijk zijn, hard werken moet ook beloond worden) is de ENVY 15 dan ook een erg fijn entertainment apparaat.

Erg fijn voor creators

Zoals ik in de inleiding al aangaf ben ik een gamer in hart en nieren, iets wat ik zonder problemen kon doen op de ENVY 15 zelfs terwijl het niet voor die doelgroep is bedoeld. De laptop heeft dezelfde NVIDIA RTX 2060 Max-Q videokaart als de Gaming 16, maar door de snellere i9-processor kreeg ik er zelfs iets hogere/stabielere prestaties uit dan op de game laptop. Let wel; hij heeft dan wel een 4K scherm, maar het gamen in 4K blijkt ook hier nog we een dingetje te zijn. Op Full HD (1080p) resolutie gamen zorgde voor een veel hogere framerate bij games. Tegelijkertijd zorgt diezelfde processor ervoor dat je ook zwaardere programma’s er makkelijker op kan draaien.

De ENVY 15 lijkt dan ook vooral gericht op de creators. Dit komt ook naar voren in de verschillende snelle porten die erop zitten, maar het ontbreken van een SD-kaart slot is dan wel weer opvallend. Iets dat toch een must is voor bijvoorbeeld fotografen. Natuurlijk zijn er sterkere en snellere laptops om op te werken, maar in prijs/kwaliteit verhouding is de ENVY 15 een topper. Voor mij als schrijver was vooral het toetsenbord erg fijn om op te kunnen tikken en

Toetsenbord erg fijn. Het heeft – doordat de Bang & Olufsen-speakers links en rechts van het toetsenbord zitten – geen ruimte voor een numeriek toetsenbord wat een gemis is, maar ruimschoots wordt goed gemaakt door de kwaliteit van het toetsenbord.

Hakende touchpad

Het design is mooi, de binnenkant is krachtig. Toch zijn er een aantal dingen waar ik minder over te spreken was bij de ENVY 15. Deze krachtige pracht en praal heeft namelijk wel invloed op de accuduur die toch wat aan de kortere kant is. Nu is dat geen probleem als je op kantoor bent en een stopcontact in de buurt hebt, maar als je merendeel onderweg werkt is het niet heel handig als je halverwege de trip zonder stroom zit.

Een ander probleem wat ik tegenkwam zit mogelijk alleen in mijn reviewexemplaar, maar het touchpad bleef vaak haken als je hem niet op een recht oppervlak houdt (soms ook op een tafelblad). Het moment dat ik hem op schoot gebruikte, bleef de touchpad hangen, wat weer resulteerde in het slepen van tabbladen en teksten in plaats van een klik. Het duurde dan ook weer even voordat hij vanzelf losging. Een oplossing is natuurlijk om een muis eraan te hangen, maar dat is weer lastig onderweg, of gebruik te maken van het touchscreen, wat weer resulteert in vingerafdrukken op dat prachtige OLED-scherm. Zonde, want het touchpad zelf is erg fijn en heeft een vrij diepe klik waardoor je ook echt het gevoel hebt dat je iets doet.

Conclusie

Je legt er wat voor neer, maar vanaf het moment dat je hem uit de doos haalt, zie je dat je met de HP ENVY 15 een premium kwaliteit apparaat hebt. Door de combinatie van een krachtige videokaart en een snelle processor, kan je er naast flink werk op verzetten ook voor je entertainment behoeftes op terecht. De behuizing is sterk en werd in tegenstelling tot de eerder geteste Pavilion Gaming 16 niet te heet tijdens gebruik. Wel had dit model wat andere mankementjes waar ik niet van durf te zeggen of die bij andere modellen ook aanwezig zijn.

Marc de Haas

Getest: HP ENVY 15

Getest: HP ENVY 15

Getest: HP ENVY 15