Waar de ‘Edge’ lijn een paar jaar geleden nog een scherm had dat daadwerkelijk om de ‘edges’ heen ging, is Motorola de afgelopen paar modellen hier van afgestapt. Met de Edge 30 lijkt ze zich vast te bijten in een bepaald design, maar hebben daarnaast met dit toestel op het moment van schrijven de dunste 5G telefoon op de markt gebracht. Maar is deze marketingquote op ieder vlak positief?
Herkenbaar ‘Edge’ design
De Edge lijkt tegenwoordig meer te duiden op de vorm van het toestel, want door het hoekige design heeft hij genoeg ‘edges’ en persoonlijk vind ik hem daardoor erg fijn vasthouden. Op geen enkel moment had ik het idee dat het toestel uit mijn handen zou glippen, iets wat met een smartphone al snel kan gebeuren. Ook bij de Edge 30 heeft Motorola weer gekozen voor hun ‘Premium Plastic’ aan de achterzijde van het toestel en hoewel het er inderdaad premium uitziet, is het erg gevoelig voor vingerafdrukken. Uiteraard is dit op te lossen met de meegeleverde transparante bumpercase. Qua stijl ga je er wat op achteruit, maar vingerafdrukken word je ook niet vrolijk van.
Fijn entertainmentapparaat
De Edge 30 is voorzien van een 6.5 inch 144hz AMOLED scherm met dunne bezels dat erg geschikt is voor entertainment en door de Snapdragon 778G+ chipset kan er ook lekker op gegamed worden. Apps openen vlot en ik kan mij van de periode dat ik de telefoon heb getest geen enkel moment herinneren dat hij moeite had met mijn eisen. Wel leek het scherm sporadisch mijn vinger opeens niet meer te herkennen voor de schermontgrendeling.
Wat ik vooral fijn vind aan de laatste paar Motorola toestellen is dat ze geleverd worden met een vrij schone versie van Android 12. Naast hun eigen Moto software is er geen overige bloatware aanwezig en worden er geen doelloze apps doorgedramd. Qua updates wordt de Edge 30 voorzien tot en met Android 14 en patches om de twee maanden waardoor je sowieso een paar jaar up to date bent.
De dunheid heeft zijn voordelen…
Eerder gaf ik al aan dat ik de Edge 30 erg fijn vond vasthouden en dit komt vooral door de dikte van het device. Motorola heeft geen woord gelogen over de dikte, want met zijn 6,79mm is het inderdaad de dunste smartphone (al zitten concurrerende toestellen hem op de hielen) al is ook bij deze smartphone niet te ontkomen aan de camera bump/eiland aan de achterzijde.
Naast dat hij dun is, is het met zijn 155 gram ook een echt lichtgewicht waardoor dit een van de fijnste – al dan niet de fijnste – toestellen is die ik heb kunnen testen qua handligging en algehele feeling. Iets waar de Edge 30 mij vooral wist te verbazen is de temperatuur. Ik had verwacht dat er in het slanke design geen ruimte zou zijn voor een goede koeling, maar zelfs tijdens langere gamesessies werd het toestel niet opmerkelijk warm.
…maar ook nadelen
Doordat hij zo dun is, levert de Edge 30 logischerwijs op andere vlakken in. Zo is er geen headphone jack aanwezig, al is dit iets wat we tegenwoordig steeds minder vaak zien en langzamerhand gewend aan zijn geraakt. Iets wat wél aan te kaarten is, is dat er door het formaat geen ruimte was voor een grotere batterij. Het 144hz display is hierdoor zowel een blessing as a curse, want hoewel het fijn is in gebruik en een soepele ervaring geeft, is dit ook de grootste batterijvreter. Gelukkig maar dat Motorola gebruik maakt van Lenovo’s TurboPower charging waarmee hij snel oplaadt, want op de dagen dat ik de telefoon uitvoerig gebruikte door er zwaardere emulators op te draaien ging het accuniveau rap omlaag.
Moeite met foto’s in weinig licht
Tot slot nog de camera’s. De Edge 30 is aan de achterzijde voorzien van een 50 megapixel hoofdcamera en een 50 megapixel groothoeklens. Tijdens het testen merkte ik dat de beste foto’s genomen kunnen worden als er genoeg licht aanwezig is. Wordt het donkerder, of moet je gaan zoomen dan gaat de kwaliteit van de foto’s al snel achteruit. Het moment dat ik een focuspunt had aangetikt op het scherm kwamen er al trillingen en ruis in de foto.
De foto’s met de groothoeklens zijn voor deze prijsklasse (het toestel wordt verkocht voor 449 euro) wel goed te noemen. Ook kleuren komen redelijk goed overeen met de werkelijkheid, al lijkt de software van Motorola hier graag nog een automatisch likje verf overheen te gooien. Als iemand die normaalgesproken standaard met een iPhone rondloopt en foto’s maakt moest ik hier even aan wennen.
Conclusie
Het heeft dan wel niet de flagship-specificaties als zijn grotere en sterkere Edge 30 Pro broer, maar daar betaal je dan ook niet voor bij de Edge 30. Het is een meer dan prima mid-range toestel wat ik van harte kan aanraden. Hij is licht, makkelijk met een hand te bedienen, vlot genoeg om op te gamen en de camera’s zijn – mits je rekening houdt met de omstandigheden – goed. Long story short; de Motorola Edge 30 is een verdraaid fijn toestel waarmee de fabrikant gemakkelijk kan concurreren met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A53.
Marc de Haas
De volgende foto’s zijn gemaakt met de Motorola Edge 30: