Recensie: Tame Impala, Heineken Music Hall Amsterdam

Tame Impala in Amsterdam

2015 was het jaar van Tame Impala. Op vele jaarlijstjes was er een prominente plek voor deze Australische band. In 2016 zetten ze deze zegetocht voort met een ijzersterk concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Na een kort intro trapte Tame Impala meteen af met hun grote hit Let It Happen. Toen na de bekende break in het nummer de confetti door de zaal knalde leek het even of we al naar de toegift stonden te kijken, maar niets is minder waar. De rest van de show was namelijk nog veel beter. De setlist was een mooie dosering van oud en nieuw werk. Er was geen sprake van dat het laatste album Currents centraal stond en dat was maar goed ook want een van de hoogtepunten was een geweldige uitvoering van Elephant dat op het voorlaatste album Lonerism staat. Dit bluesnummer klonk live zeer fel door de dik aangezette tempowisselingen, de lange drumbreak op het einde en de felle, fuzzy gitaarsolo’s.

Indrukwekkend

Dit dik aangezette geluid was een van de troeven van Tame Impala. Soms waren de bassen zo gemeen dat je neusvleugels en broekspijpen meetrilden, maar zonder dat het irritant hard was. Zanger Kevin Parker prees de geweldige akoestiek van de Heineken Music Hall, maar het blijft natuurlijk de band zelf die daar dan het beste uit moet halen. En dat deed Tame Impala dus op indrukwekkende wijze. De geweldige en kleurrijke visuals op het enorme beeldscherm achter de band maakte de ervaring helemaal compleet.

Ander hoogtepunt was het mooie ‘Cause I’m a Man dat iedereen uit volle borst meezong. Het ultieme bewijs dat een goed liedje over de liefde niet heel veel nodig heeft. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. In de toegift was er weer plek voor oud werk. Feels Like We Only Go Backwards mocht openen en daarna kondigde Parker een gloednieuw nummer aan. Het bleek echter het livedebuut van New Person, Same Old Mistakes. Waarschijnlijk gekozen omdat Rihanna een cover van dat nummer heeft uitgebracht. Maar eerlijk gezegd maakte het helemaal niet meer uit wat er gespeeld zou worden. Tame Impala had mij en de rest van het publiek al ingepakt met dit sterke optreden. Nu al een hoogtepunt van muziekjaar 2016.