Review: OnePlus Nord 2 5G

Review: OnePlus Nord 2 5G

Waar OnePlus de laatste paar jaar steeds meer meegaat in de premium markt met flagships als de OnePlus 9, is het juist de rol van flagship killer die het bedrijf groot maakte. De OnePlus Nord maakte afgelopen jaar al veel indruk en diens directe opvolger, simpelweg OnePlus Nord 2 5G genaamd, doet daar een stap bovenop. Allemaal voor een schappelijke prijs.

Inmiddels is Nord zijn eigen lijn en niet te verwarren met de budgetgerichte N10 en N100 en de recente Nord CE 5G, die al rijkelijk veel features bevatten voor zeer weinig geld. De Nord 2 moet duidelijk de middenweg vormen tussen de Core Edition (CE) en de OnePlus 9 en 9 Pro toestellen aan de bovenkant. In deze opzet slagen ze, maar wat ik nu het allerleukste hieraan vind, is dat dit OnePlus weer een beetje terugbrengt bij wat het merk oorspronkelijk was: hoge specs en features voor een prijs die vele malen lager ligt dan de concurrenten.

Een stap voorwaarts

Want voor een startprijs van €399 ontvang je een fraai ogend toestel met een 90Hz Fluid AMOLED Display van 6,43 inch met een resolutie van 2400×1080 pixels, wat snel ververst en diepe kleuren kent. Dit effect wordt nog eens versterkt door de AI Color Boost die kleuren er meer uit laat springen en de overgang tussen kleuren verfraaid en de AI Resolution Boost die in ondersteunde apps SD video naar HD kan upscalen on the fly. Waar de Nord-toestellen qua processor altijd een duidelijk zwakkere Snapdragon chip kregen toegewezen, is OnePlus voor de Nord 2 overgestapt naar Mediatek. Hierdoor huist de Nord 2 een Mediatek 1200 chipset, wat de flagship processor van de Taiwanese semiconductor maker is en qua prestaties niet onder doet voor de Snapdragon 865 die afgelopen jaar te vinden was in de OnePlus 8. Hierdoor heb je altijd voldoende power aan boord, zeker wanneer je bedenkt dat de stap naar diens opvolger de 888 niet waanzinnig groot is. Tel daar 8 of 12 GB aan RAM bij op en je hebt een toestel dat qua prestaties absoluut een flagship killer genoemd mag worden.

Indrukwekkende camera’s

Camera’s zijn toch altijd wel een beetje de achilleshiel van OnePlus, vandaar hun recente samenwerking met Hasselblad om dit te verbeteren over de komende jaren. De OnePlus Nord 2 maakt hier geen gebruik van en die naam tref je dan ook nergens, maar toch zijn ook hier grote stappen gemaakt. De cijfers zijn er met een 50 MP AI Triple Camera met Optical Image Stabilization (opvallend afwezig in de OnePlus 9), een 8 MP groothoek camera en een 32 MP selfie camera aan de voorzijde. Grote megapixel aantallen is niet nieuw, maar onder de hoofdcamera vinden we de Sony IMX 766 sensor met een aperture van F/1.88. Voor de oplettende lezer is dit dezelfde sensor als in de OnePlus 9-serie gebruikt wordt, met veel succes! Eindelijk erkennend dat OnePlus niet alleen voor de tech enthusiast is, is de nieuwe selfiecamera ook mijlen beter dan voorheen en schiet vooral in goed licht erg fraai. Ik kon de selfieflashlight waarderen die de cirkel om je gezicht wit oplicht in een donkere omgeving, al wordt de kwaliteit van de foto in die situatie alsnog redelijk korrelig. In goed licht vind je er heldere kleuren, goede focus en heldere diepte.

Review: OnePlus Nord 2 5G

Gezien er ergens bezuinigd moet worden, lijkt dat hier op de groothoek te zijn. Ook al heeft deze met 119,7 graden een grotere hoek dan voorheen, wordt de hoge MP count en de bijzondere lens op de OnePlus 9-serie hier gemist. Wisselen tussen de hoofd- en groothoeklens is wel voelbaar, maar ik was in staat om prima foto’s ermee te maken. Daarbij schiet de OnePlus ook echt goed in het donker. Vanaf de schemering, die nog prima met de reguliere camera op te pakken is, tot in het gitzwart met de verbeterde Nightscape mode. OnePlus omschrijft het als schieten bij een licht equivalent van 1 kaars en zo kon ik foto’s maken van zaken die ik met het blote oog niet eens kon zien. Uiteraard legt de OnePlus Nord 2 5G het ruimschoots af tegen de echte monsters als de iPhone 12, Samsung Galaxy S21 Ultra en de OnePlus 9 Pro – voor een prijs die honderden euro’s minder is, presteren de camera’s op de Nord 2 uitstekend.

Overigens zal het je opgevallen zijn dat het woord AI veel voorkomt in deze tekst en dat vind je overal terug. In de camera bijvoorbeeld die natuurlijk scènes kan herkennen en hier automatisch op kan aanpassen, zoals groener gras en een diepere blauwe lucht voor een natuurfoto. Maar ook dat er automatisch naar de portretmodus werd geschakeld bij het maken van een foto van mijn dochter, maakt het leven gemakkelijker. Waar dit niet op alle telefoons altijd het beste resultaat geeft en ik soms gewoon de wereld wil fotograferen zoals ik hem zie, kun je deze AI modus ook gemakkelijk uitschakelen in de UI. Groot in Azië, waar het toestel vandaan komt, is het beautificeren van je foto en ook hier vind je zat opties voor. Kunstmatig je ogen iets groter maken of je neus wat kleiner, kleine oneffenheden weghalen in het gezicht – het werkt allemaal best subtiel. Ook stelt de software je nu in staat om gelijktijdig te kunnen filmen met de voor en achter camera’s.

Prettige ervaring

Het toestel ligt daarbij fijn in de hand en is met 8,25 mm iets dikker dan de Nord CE, maar dunner dan de OnePlus 9 toestellen. De uitvoering die ik ontving heet Blue Haze en is een glimmende uitvoering, al is het niet zo’n spiegel als mijn glorieuze paarse OnePlus 9. Met zowel aan de voor- als achterkant Gorilla Glass 5 is het toestel redelijk kraswerend, maar niet onvernietigbaar. Om die reden (en het feit dat ik jonge kinderen heb) kon ik wel genieten van de cases die OnePlus mee stuurde, waarvan de Desert Mirage Sandstone hoes me erg bekoorde. Met een tweetoon design, tussen lichtblauwe “lucht” die de behuizing van de camera’s matcht en een oranje ondergrond welke de woestijn weergeeft. De extra bescherming merk je direct doordat het de OnePlus Nord 2 5G direct een klap dikker maakt en de grippy sandstone textuur zorgt ervoor dat hij niet snel uit je vingers glipt.

Review: OnePlus Nord 2 5G

Maar ook in de rest van het reguliere gebruik van de OnePlus Nord 2 5G merk je veel goede dingen. Zo zijn de haptics, de zachte trilling wanneer je typt, sterk verbeterd en op het niveau van zijn grote broers. Het ondersteunt nog altijd een dubbele simkaart en vind je de vingerafdruksensor direct onder het glas, vergelijkbaar met andere toestellen. Softwarematig vinden we er het uitstekende Oxygen OS gebaseerd op Android 11 met minimale opsmuk en slimme verbeteringen, waar ik in eerdere reviews al over schreef. De bottom line is dat dit een snel OS is met minimale hinder. Het toestel is voorzien van een 4500 mAh batterij die 65W fast charging ondersteunt, waarmee het toestel in een half uur volgeladen is. Draadloos is het toestel niet op te laden, maar met de uitstekende Warp Charge-functionaliteit heb ik dit geen moment gemist. Je laadt even een kwartier hier, tien minuten daar en je maakt je nooit meer zorgen over of je genoeg batterij hebt.

Conclusie

Voor echte diehard bestaat er de veel duurdere hoofdlijn, maar het zou mij sterk verbazen als niet driekwart van de markt af kan met een mid range toestel – en dan is de Oneplus Nord 2 5G een sterke kandidaat. Het toestel is krachtig en voorzien van veel RAM en bovengemiddelde camera’s, waar vooral de hoofdcamera en de 32MP-selfiecamera eruit springen. Daarbij maakt het slim gebruik van AI en kun je gemakkelijk de hele dag door met de ruime batterij en fast charging-mogelijkheden. Ja, er zijn betere toestellen te vinden, maar voor deze prijs? OnePlus keert in mijn ogen weer terug naar waar ze vandaan komen: een echte flagship killer.

Sander Noordijk

Review: OnePlus Nord 2 5G

Review: OnePlus Nord 2 5G

De volgende foto’s zijn gemaakt met de OnePlus Nord 2 5G:

Review: OnePlus Nord 2 5G

Review: OnePlus Nord 2 5G