Motorverzekering afsluiten, waar let ik op?

ritje op de motor

Als je een motor hebt, is het verstandig om deze goed te verzekeren. Daarbij is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voordat je de weg op gaat, om de schade die je eventueel aan andere brengt gedekt hebt. Verder beschermt een motorverzekering je tegen financiële risico’s als gevolg van schade of diefstal. Bij het afsluiten van een motorverzekering zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder vind je een paar belangrijke aandachtspunten.

Soort verzekering

Allereerst is het verstandig om je te verdiepen in de soorten verzekeringen. Er zijn namelijk verschillende verzekeringen: WA-motorverzekering, Motor Op Stal verzekering en Allriskverzekering. Bij een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade die je aanricht aan anderen. Bij een Motor op Stal verzekering zijn ook de kosten gedekt die komen door schade van brand, storm, botsingen met dieren of door oplichting en verduistering van jouw motor. Een Allriskverzekering dekt de kosten die je aan je eigen motor hebt door schade.

Premie en eigen risico

De premie voor een motorverzekering zijn de kosten die je per maand hebt om verzekerd te zijn. Deze premie verschillen per verzekeraar en verzekeringssoort. Het eigen risico is het deel van de schade die je zelf moet betalen. Dit kan ook verschillen per verzekering en verzekeraar. Vaak is hoe hogere premie je betaald, hoe lager je eigen risico is. Hoe hoger je eigen risico is, hoe lager je premie betaald. Controleer goed hoe hoog je eigen risico is en of je dit bedrag kan betalen in het geval je schade oploopt.

Aanvullende verzekeringen

Sommige verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan, zoals een ongevallenverzekering voor opzittende. Met deze verzekering creëer je extra veiligheid voor de mensen die met je meerijden en ook voor hun spullen. Stel je hebt een kleine botsing en de meerijder valt van de motor, dan zijn deze kosten wel gedekt.

Polisvoorwaarde

Voordat je een verzekering afsluit is het verstandig om de polisvoorwaarde goed door te nemen. Hierin staat precies wat er wel en niet gedekt wordt en onder welke voorwaarde dit gedekt is. Verder staat hier informatie in over eventuele opzegtermijnen en over op welke manier je de verzekering kan opzeggen.

Een keuze maken in verzekeringen

De keuze in welke motorverzekering het beste bij jou past, is afhankelijk van verschillende zaken zoals je schadevrije jaren, hoeveel de motor waard is en of je deze goed kan stallen. Door schadevrije jaren op te bouwen, krijg je uiteindelijk vaak korting op je premie. Op verschillende websites kan je een motorverzekering vergelijken en bekijken of de verzekering aan jouw wensen voldoet.  Daarnaast kan je op de website van een verzekeraar gemakkelijk de verzekering afsluiten zodra jij eruit bent welke het beste geschikt is voor jou.