Review: Nothing Phone (2)

Review: Nothing Phone (2)

In 2020 keerde OnePlus-oprichter Carl Pei terug met zijn eigen techbedrijf genaamd Nothing, dat direct verbazingwekkend goede true wireless ear buds op de markt wist te brengen. Niet alleen de kwaliteit hiervan sprong eruit, maar vooral ook het design. Dit werd verder doorgezet met het design van hun allereerste telefoon – de Nothing Phone (1). Laat je niet verbazen door de gelijke uitstraling die dit toestel heeft, want de Nothing Phone (2) kent aanzienlijk veel verbeteringen. Hierdoor is dit één van de meest interessante toestellen van het jaar.

Voor we daarin duiken, moeten we de oplichtende olifant in de kamer bespreken. Hoe onderscheid je namelijk een smartphone? Of je nu een Samsung Galaxy S23 Ultra, een Apple iPhone 14 Pro of een OnePlus Nord 3 5G in handen hebt, het is een rechthoek met een scherm aan de voorkant, een paar knoppen en een achterkant waar enkel de camera’s en het logo op te vinden zijn. Nothing besloot te innoveren met de Glyph Interface, wat met verschillende LED strips op de achterzijde van het toestel zaken kan communiceren. Zo zie je wanneer iemand belt of wanneer een notificatie belangrijk is, maar bij Nothing hebben ze met deze tweede uitgave zeker niet stilgezeten.

Glyph Interface

Op het eerste oog lijkt de LED-layout aan de achterzijde van het toestel nagenoeg ongewijzigd, maar het ontwerp is iets opener geworden en bevat nu 33 segmenten die individueel op te lichten zijn. Dit houdt in dat er veel meer diversiteit met de notificaties gedaan kan worden, maar waarom zou je dit willen? Naast het laaghangende fruit zoals een lichtnotificatie in plaats van geluid tijdens een meeting, is dit ook te personaliseren per individu of applicatie. Daarnaast is er geluisterd naar de feedback om mogelijkheden te maken om prioriteitsmeldingen te selecteren waardoor niet iedere app je telefoon als een kerstboom oplicht. Zo koos ik ervoor om in WhatsApp enkel een aantal gesprekken prioriteit te geven, waardoor de groepschats genegeerd werden, maar wanneer mijn vrouw appt het oplichtende balkje in de rechterbovenhoek blijft staan totdat ik het gelezen heb. Maar ook wanneer de deurbel die afgaat wil ik een dergelijke melding en niet wanneer een willekeurig persoon langsloopt. Zoals met de Nothing Phone (1) kun je de status van het opladen van de batterij zien aan hoever het balkje onderin gevuld is, wat een coole touch is. Nieuwigheden vind je in een timer die terugloopt, handig voor wanneer de airfryer aangaat, maar deze functionaliteit wil Nothing ook koppelen met third party services. De eerste hiervan is Uber en deze experimentele functionaliteit kun je aanzetten, waarop de lichtjes op de achterkant van je telefoon teruglopen naarmate de taxi dichterbij komt. Het volume van afspelende media kan op een zelfde manier getoond worden en een lange druk op de zaklampknop licht de gehele glyph op. Daarnaast komt de telefoon met een Glyph Composer waarmee je je eigen geluiden en lichtpatronen kunt maken om te gebruiken als ringtones of voor notificaties. Wel fijn is dat de helderheid van de Glyph Interface op verschillende niveau’s van intensiteit ingesteld kunnen worden waardoor de slaapkamer minder oplicht.

Tekst gaat door onder de foto

Review: Nothing Phone (2)

Geweldige looks

Ook wanneer je het toestel omdraait is het een bijzondere telefoon om te zien. De randen zijn van aluminium en de achterkant van glas, waardoor je elementen als de wireless charging-spoel en de schroeven duidelijk ziet zitten. Deze achterzijde is iets afgerond, wat fijn voelt, maar in de regel is dit een hoekige telefoon die opvalt op de tafel. Het scherm is een 6,7” AMOLED die dankzij LTPO een variabele refreshrate heeft die van 120hz helemaal terug naar 1hz kan. Dit geeft een heerlijke soepele feel die ook nog eens bespaart op de batterij. We vinden er alle toeters en bellen als HDR10+, 10 Bit colour Depth en een resolutie van 2412×1080. Het toestel is met 1600 nits extreem helder en goed te zien in fel zonlicht, maar ook in de donkere slaapkamers van mijn dochters was de helderheid beheerst genoeg. Als laatste reageert het scherm bizar snel dankzij diens 240Hz touch sampling interface, heeft het een degelijke en rappe vingerprint sensor onder het scherm en zijn de haptics tijdens het toetsen zeer fijn.

Intern sterk verbeterd

Waar de Phone (1) nog een middenmotor cpu kende, verruilt de Phone (2) deze voor de Snapdragon 8+ Gen 1 processor. Inderdaad niet de latest and greatest, maar een bijzonder slimme keuze wanneer je naar de kosten, energie-efficiëntie en kracht van deze cpu kijkt. Deze snapdragon is nog altijd on top of its game en de marginale verbetering die de Gen 2 processor heeft, weegt niet op tegen de nadelen om deze telefoon aantrekkelijk te houden. We vinden er een 4700 mAh batterij die verdienstelijk de dag doorkomt en die met 45W snel volgeladen kan worden. In navolging van Apple en Samsung komt de Nothing Phone (2) niet met een powerbrick in de doos in het kader van het milieu. Op de vraag of onbekende blokjes aan je telefoon geen risico kan zijn (ze kunnen immers veel te krachtig of zwak zijn) antwoorde het Engelse bedrijf dat zij hier geen problemen in verwachten. Voor de optimale laadervaring is de 45W power brick beschikbaar als extra aanschaf. Doe je dat, dan laadt het toestel halfvol in 20 minuten. Het toestel komt met 12 GB RAM aan en met 256 GB aan opslagruimte voor EUR 699 en deze opslag is te verdubbelen voor EUR 799. Hiermee prijst Nothing aan de onderkant van het hogere segment en het verdient deze plek daar zeker.

Louter mooie camera’s

Want niet alleen de performance is goed, ook zijn camera’s presteren uitstekend. Hier geen strijd om een quad camera systeem neer te zetten met waardeloze macro camera’s, nee slechts twee en twee die logisch zijn. We vinden de hoofdcamera van 50MP die gebruik maakt van dezelfde uitstekende Sony IMX 890 Sensor als de OnePlus 11. De camera kent een aperture van 1.8 waardoor het ook zich ook in het donker staande kan houden, maar niet teveel inlevert op zijn depth of field. Bekijk bijvoorbeeld de foto van de bloemen aan de Utrechtse gracht onderaan deze pagina: hoe alles rondom het onderwerp vervaagt in een fraaie, zachte, maar duidelijk zichtbaar gekaderd. Daarnaast vinden we de Ultrawide van tevens 50MP die gebruik maakt van Samsung’s JN1 Sensor. Deze kent een aperture van 2.2 en een hoek van 114 graden, waardoor wisselen tussen de twee wel opvallend is. Toch was ik te spreken over de werking van deze camera en kon ik het kleurprofiel van beiden goed waarderen. Het is meer natuurgetrouw en niet zo opgeblazen zoals bepaalde andere merken doen. Aan de voorzijde vinden we nog een uitstekende 32MP selfie camera ook op een Sony-sensor, waardoor jij er in je videocalls altijd uitstekend uitziet. Opnamen gaan tot 4k en 60fps, tenzij je LiveHDR aanzet – dat limiteert op 30fps. De Nothing Phone (2) heeft een uitstekend camerasysteem en dat is meer dan welkom.

Tekst gaat door onder de foto

Review: Nothing Phone (2)

Uniek

Als laatste is er de software en ook daar weet Nothing zijn eigen unieke draai eraan te geven. Ten eerste draait dit op Android 13 en komt het met al het goede van wat Google met Material You brengt, maar het geeft je de keuze om Nothing’s eigen launcher te gebruiken of die van Google. Die eerste gebruikt al de sterke kanten van Google, maar komt met zijn eigen unieke zaken. Zo oogt het allemaal zeer clean, zonder naambadges en met verschillende configuraties voor folders en iconen. De diverse widgets zijn allemaal fraai in de Nothing-stijl uitgevoerd en ik vond het cool om in een oogopslag te zien hoeveel batterij er in mijn Nothing Ear (2) zit en of ik deze misschien moet opladen via de reverse wireless charging. Veel is swipable en dynamisch en  alles voelt smooth en gelikt. Ik verwacht meer verbeteringen naarmate het OS meer volwassen wordt. Het eigenzinnige vind je ook terug in de verpakking, die volledig van karton is en op een wijze geopend wordt, die je bij geen enkele andere unboxing zult zien. Uiteraard opnieuw een sterk statement van de carbon neutrale doelstellingen die Nothing als jong bedrijf heeft.

Conclusie

Met de Nothing Phone (2) zetten Carl Pei en zijn team een sterke verbetering neer van zijn eerste creatie. Verbeterde specs, waarmee het kan vechten met de top, maar zonder zijn unieke eigenschappen te verliezen. De Glyph Interface maakt dit een telefoon als geen ander en de nieuwigheden als de timer en third party integratie zorgen dat dit steeds iets voor digital wellbeing kan worden. Of je nu je eigen beats wilt maken met de composer of snel wilt zien hoe ver je telefoon opgeladen is, je Uber komt of hoe luid de media op je telefoon speelt. De software is sterk, evenals de specs en de camera’s. Nothing brengt het gevecht naar de top met een uniek toestel, wat inmiddels ook spierballen kan tonen.

Sander Noordijk

Review: Nothing Phone (2)

Review: Nothing Phone (2)

Review: Nothing Phone (2)

Review: Nothing Phone (2)

Review: Nothing Phone (2)

Foto’s gemaakt met de Nothing Phone (2):

Review: Nothing Phone (2)

Review: Nothing Phone (2)

Review: Nothing Phone (2)

Review: Nothing Phone (2)

Review: Nothing Phone (2)

Review: Nothing Phone (2)