Review: NOTHING ear (1)

NOTHING ear (1)

Hoe kan het dat, in een wereld waar er zoveel kunst en diversiteit bestaat, praktisch alle wireless earbuds er hetzelfde uitzien? Eindelijk is hier het eerste product van het veelbesproken NOTHING en dat doet buds net dat tandje anders.

NOTHING is in de techwereld een klein fenomeen geworden: de nieuwe start-up van de voormalig OnePlus oprichter Carl Pei wordt met veel anticipatie in de gaten gehouden. De filosofie van het bedrijf is dat techniek een onderdeel van het leven moet zijn waar je niet over na hoeft te denken, wat je niet bezig houdt en er gewoon is zonder je in de weg te zitten. Techniek die in de achtergrond moet verdwijnen. In het kader van dit motto lanceren ze in samenwerking met het Zweedse Teenage Engineering hun eerste product: de NOTHING ear (1). True wireless earbuds met active noise cancellation en een waanzinnig design voor slechts € 99.

Ongelooflijk design

Zo transparant als het bedrijf zelf wil zijn, door fans investeerders te maken en ze te betrekken in het bestuur, blijken de buds dat ook en dat is opmerkelijker dan je denkt. We hebben fraaie witte soft tips met een doorzichtige stem waar je alle onderdelen in ziet zitten. NOTHING geeft zelf aan dat ze erachter kwamen waar andere bedrijven dit niet doen: je ziet namelijk alles. Je kabeltjes moeten netjes weggewerkt zitten, de lijm mag nergens zichtbaar zijn en de magneetjes moeten fraai ogen. Een hele opgave dus en zowaar is dit NOTHING ook echt gelukt! Je ziet de plaatsing van de microfoons, de magneten en de zwarte vlakken zijn voorzien van de benaming in witte tekst. Zowel in je oren als in je hand (en al helemaal in het doosje) heb je nog nooit zulke buds gezien. En die ervaring begint al met het openen van de verpakking, wat haast wel een sigarettenpakje lijkt wat je eerst open scheurt, voor de volledig zilveren verpakking tevoorschijn komt.

Just in case

Ze zijn daarbij voorzien van een rode en een witte stip, afgeleid van traditionele audiokabels, welke weer terugkomen in het aparte design van het oplaaddoosje. Je weet direct welke waar moet en zodra je de (opnieuw) ongewone manier van plaatsen doorhebt voelt dit heerlijk aan. De eerder genoemde magneten zijn krachtig en trekken dus buds al van ver aan en houden ze gemakkelijk op hun plek. Het doosje zelf is ook grotendeels doorzichtig met een wit gedeelte door het midden wat voorzien is van een fraai golfbalachtig reliëf. Je laadt deze op door middel van USB-C, maar de charging case kan ook worden opgeladen via wireless charging: ongehoord in deze prijsklasse kun je deze buds op de achterzijde van je Samsung Galaxy S21 of je OnePlus 9 Pro opladen of iedere Qi compatibele oplaadpad of stand. Daarbij vind je er capaciteit voor 34 uur aan afspeeltijd, wat meer dan voldoende is om de dag door te komen.. Het meest opmerkelijke aan het design is mogelijk wel de uitsparing in het klepje tussen de buds, wat groot genoeg is voor je duim waardoor het doosje heerlijk is om vast te houden en mee te draaien. Een fidget spinner zou ik het niet noemen, maar ik merkte de charging case van de NOTHING ear (1) veel in mijn handen te hebben terwijl ik in calls zat.

Verbazingwekkend goed

Maar dan de buds zelf, hoe goed kunnen buds van deze prijs zijn en het antwoord is verbazingwekkend goed. Ze redden het net niet helemaal tegen de absolute high end zoals de Galaxy Buds Pro, AirPods Pro van Apple of de Sony WF1000MX4, maar Nothing geeft ze een goede run for the money. Ten eerste laten de 11,6mm drivers de audio goed gebalanceerd klinken; geen overdadige bas, maar wel diep en punchy – zeker wanneer je in de app naar de ear (1) app noise cancellation voluit zet. Vrij goede middens waardoor je in bands als In Flames nog steeds duidelijk de leads kunt horen en goede hoge tonen die mijn favoriete K-Pop acts lieten schitteren. De app biedt daarbij de optie om van drie verschillende presets gebruik te maken die meer nadruk leggen op bass, treble of focussen op het overbrengen van stemgeluid. Dit werkt prima, al had meer controle met een volle equalizer natuurlijk nog fijner geweest. Wel kon ik de ‘Find My Earbud’ functie waarderen, die de buds een scherpe piep laat afgeven in het geval je ze kwijt raakt. Toch stond ik echt te kijken van hoe fijn diverse muziek klonk vanuit deze buds! De noise cancellation helpt hierbij en sluit erg goed achtergrond geluid uit zoals mijn draaiende ventilator, het geronk van de auto en slechts af en toe breken sommige dingen door. Daarbij kent het een degelijke awareness mode en herkent de ear (1) dat deze uit je oor genomen wordt en pauzeert automatisch wat er afgespeeld wordt.

Comfortabel

Daarnaast zijn de buds spatwater bestendig en kun je er dus gerust mee gaan sporten of in een regenbui lopen. En dit doe je hoe dan ook al snel, want de NOTHING ear (1) zijn echt ontzettend licht en voel je daarom amper zitten in je oren. Dit maakte urenlange werksessies waarbij ik muziek luisterde en voice calls deed heerlijk, zonder dat ik er ook maar ooit aan herinnerd werd dat ik buds in had. Met een vier uren aan batterijduur met Active Noise Cancellation aan en iets meer zonder kwam ik deze perioden dan ook gemakkelijk door en zoals met wel meer buds tegenwoordig is tien minuten opladen genoeg voor 90 minuten aan muziek afspelen. Ook de touch controls aan de buitenzijde van de buds werkten verbazingwekkend prettig. Omhoog- of omlaag vegen om het volume te beïnvloeden is iets wat niet altijd fijn werkt, maar waar de ear (1) prima mee om wist te gaan en de instelbare acties onder de triple tap en lang ingedrukt houden reageerden uitstekend. Jammer genoeg kent de NOTHING ear (1) geen ondersteuning voor meerdere apparaten tegelijkertijd, wat een zekere stap voor een opvolger zou moeten zijn. Kunnen luisteren naar muziek op je computer en vervolgens zonder gedoe een telefoontje opnemen zonder te hoeven wisselen is een echte must in deze wereld van interconnectiviteit. Zeker wanneer NOTHING zijn sterke ambities wil waarmaken.

Conclusie

Met de ear (1) maakt NOTHING direct een fantastische indruk door uitstekende wireless earbuds te leveren met Active Noise Cancellation, wireless charging en spat waterdichtheid. De ear (1) zitten lekker doordat ze erg licht zijn en reageren briljant op touch controls. Ze klinken daarbij ook echt uitstekend met een punchy lage sectie, vrij goede middens en sterke hoge tonen waardoor een grote diversiteit aan muziek direct uit de doos geweldig klinkt. Jammer genoeg is er niet veel in te stellen aan het geluid in de app en ondersteunt de NOTHING ear (1) geen meerdere apparaten tegelijkertijd. Punten die te overkomen zijn, zeker wanneer je de uitstekende kwaliteit en het waanzinnige design van deze earbuds in acht neemt – zeker in het licht van de ontzettend lage prijs van  € 99. Ja er is verschil met de ultra high end earbuds, maar de NOTHING ear (1) zijn nu mijn favoriete buds in hun prijsklasse.

Sander Noordijk

NOTHING ear (1)

NOTHING ear (1)

NOTHING ear (1)