Het Chinese OnePlus is de laatste jaren op een redemption arc, waar het identiteit en visie leek te verliezen met een aantal goede, maar stevig geprijsde telefoons vol andere software, vaart het schip tegenwoordig weer een solide koers. Het doet met de Nord-serie kwaliteit voor een scherpe prijs en levert met de hoofdlijn top specs voor het topsegment. Het bedrijf maakt nu een nieuwe stap in het hoogste segment met de OnePlus Open en doet dit met veel succes!
Samsung heeft weinig concurrentie op het gebied van de foldable telefoon en zit met zijn Galaxy Fold inmiddels op de 4e generatie. Het maakte met zijn laatste wapenfeit weinig echt grote verbeteringen, eerder kleine evoluties van wat het al deed. OnePlus pakt met de OnePlus Open groots uit en laat zien dat er wel degelijk verbeteringen aan het concept mogelijk zijn en gaat daarmee in één klap van nieuwkomer naar de beste foldable smartphone maker van de markt. Als iemand die veel tijd met de verschillende Samsung Foldables heeft doorgebracht, kan ik dit boude statement maken en geloof me: zelf had ik dit nooit verwacht!
Reguliere telefoon
In tegenstelling tot de vouwbare telefoons waar naar gerefereerd wordt als Flip, die verticaal openen, vouw je de OnePlus open als een boek. In mijn optiek het beste foldable concept; een normale telefoon die uitvouwt tot een kleine tablet voor het consumeren van media of het gelijktijdig open hebben staan van meerdere applicaties. Een telefoon die al in mijn broekzak past nog kleiner maken heeft weinig nut in mijn ogen, al valt er iets te zeggen voor dat deze mogelijk bedoeld is voor handtasjes. Waar de OnePlus Open hier direct al een groot verschil maakt is dat je dichtgeklapt, het gevoel hebt met een reguliere telefoon te maken hebben. Met 6,31” voelt het voorste scherm als een volwaardig display, in tegenstelling tot de smallere uitvoering die Samsung maakt. Daarbij is het toestel met 11,7mm helemaal niet zoveel dikker dan mijn Google Pixel, die 8,7mm dik is (en dat is nog zonder het stevige hoesje die ik er omheen heb). Leg dit naast de 15,5” van de Samsung Galaxy Fold en je begrijpt mijn enthousiasme. Het scherm heeft fijn afgeronde hoeken aan de rechterzijde, een goede selfiecamera 32MP op de plek waar je hem zou verwachten en heeft dankzij zijn Super Fluid AMOLED met LTPO 3.0 een prachtig, soepel scherm met een variabele refreshrate. Deze wisselt tussen 10Hz wanneer er niets gebeurt en 120Hz wanneer de content dit rechtvaardigt, zoals bij scrollen, games of video. Dit wisselen gaat zo soepel dat ik dit inmiddels al niet meer merk, enkel in de uitstekende batterijduur die dit oplevert. Eén gek punt over het coverscherm is dat de OnePlus Launcher maar vier iconen naast elkaar toestaat, waar dit op andere toestellen nooit een beperking was. Hierdoor moest ik mijn standaard Android layout herdenken.
Uitgevouwen tot tablet
Openen we de telefoon, dan zien we direct twee dingen die de OnePlus open onderscheiden. Allereerst is er natuurlijk het prachtige 7,82” scherm wat van hoek tot hoek gaat en met dezelfde, kleine omlijsting aan alle kanten. Hier hier vinden we LTPO 3.1 op het scherm, wat hier tussen de 1 en 120Hz wisselt op wat OnePlus een Flexi-fluid AMOLED noemt. Waanzinnig genoeg is er amper een vouw te zien over het midden van het scherm. Ik heb foto’s moeten terugkijken van mijn tijd met de laatste Galaxy Fold om te bevestigen dat dit echt zo is en niet dat ik het me te negatief herinner: dit scherm is vlak en je moet echt je best doen wil je de lichte vouw zien. OnePlus opteert voor een reguliere selfie camera in de uitgevouwen stand, al is deze met 20MP wel wat zachter dan de selfiecamera aan de voorzijde. Een goede party trick is dan om de telefoon uitgeklapt om te draaien en een selfie te maken met de hoofdcamera, terwijl je de viewfinder op het voorste scherm ziet. Het tweede opvallende ding is dat de OnePlus Open jouw pagina-layout van de dichtgeklapte telefoon overneemt. Met andere woorden zie je dus gewoon de eerste twee pagina’s van jouw telefoon zoals je hem anders zou gebruiken. Dit klinkt misschien voor de handl iggend, maar Samsung’s Fold maakte gebruik van twee startschermen die je individueel van elkaar moest inrichten. Het is mogelijk om andere wallpapers in te stellen voor het binnenste en buitenste scherm, maar de ervaring blijft hetzelfde. Super cool is overigens de livewallpaper die meegeleverd wordt en een rollende animatie van de abstracte vorm op het voorste scherm toont.
De ervaring
De combinatie van deze twee configuraties zorgt voor een geweldige ervaring voor iemand zoals ik. Het was gemakkelijk om berichten te typen in de opengeklapte stand, nu Google ook eindelijk een degelijk groot toetsenbord (wat gespleten is) ondersteunt. Ik volg daarbij veel YouTube en merkte dat even het scherm uitklappen om zo op een flink formaat te kijken ideaal bleek. Speel je games? Dan kun je je lol op gezien alle games iets inzoomen om gebruik te maken van het volledige scherm en dankzij de top end specs (SnapDragon 8 Gen-2, Adreno 740 GPU en 16GB aan uitbreidbaar RAM) kan deze telefoon alles met gemak aan. Meer nut vond ik in het multitasken, wat OnePlus met zijn uitstekende OxygenOS 13 heel bruikbaar maakt. Niet alleen kun je gemakkelijk apps naast elkaar draaien, het wisselen tussen meerdere apps en dit scrollbaar maken voelde ook erg goed. In de auto een enorm display hebben, wat zowel de navigatie als Spotify toont is echt fantastisch!
Terug naar de video merkte ik wel op dat het volume van audio, vooral op YouTube weleens wegvalt en tijdelijk zachter is. Zoals gezegd volg ik veel podcasts en documentairekanalen en zorgde dit ervoor dat ik gedwongen werd om earbuds te gebruiken. Mijn hoop is dat dit softwarematig op te lossen valt, maar het is wel degelijk iets om rekening mee te houden. De telefoon past gemakkelijk in mijn broekzak en is dichtgevouwen niet heel veel dikker of zwaarder dan een gewone telefoon. Uitgevouwen voelt hij zelfs serieus dun, wat zorgde voor lekker comfortabel scrollen in bed op een groot scherm. Daarbij voorziet OnePlus je van alles wat je nodig hebt in de doos. Een fast charging oplader (67W, dus van 0 naar 100 in 43 minuten), kabel en een tweedelige bumper om je toestel te beschermen. Opnieuw allemaal onderdelen waar de OnePlus Open zijn concurrentie uit het water mee schiet.
Serieus goede camera’s
Je zou haast vergeten dat er ook nog camera’s op de achterzijde zitten en deze bleken verbazingwekkend goed. We vinden er een drietal in het circulaire camera eiland in het midden van de achterzijde. De hoofdcamera is een 48MP camera op een
Sony LYT-T808 sensor van 1/1.43” en een diafragma van 1.7 wat inhoudt dat deze camera veel licht in laat en ook in donkere situaties fraaie foto’s maakt. Je vindt er alle bekende dingen zoals Optische Beeldstabilisatie en autofocus en de OnePlus software maakt het snel schieten van een goede foto zeer mogelijk. Ook deze camera heeft de Hasselblad-branding achterop, wat zich uit in een aantal kleurprofielen die een wezenlijk verschil maken in de stijl van je foto, zie de voorbeelden in de speeltijd bij mijn huis. Ook Oppo’s bekende touch up features voor het groter maken van je ogen, soepeler maken van de huid etc vind je hier terug – iets wat meer voor de Aziatische markt is, maar het is aanwezig. De groothoek lens ernaast schiet fraaie brede landschappen in 48MP op de IMX581 sensor van Sony met een 2.2 diafragma waardoor deze in het donker iets minder effectief gaat zijn, maar fraaie diepe kleuren weergeeft zonder onnatuurlijk te ogen. Kom je dichtbij genoeg, dan wisselt de camera automatisch naar de macro stand waar deze groothoeklens ook voor gebruikt wordt en fijne details kan oppikken. Het meest spannende aan het camera eiland is de toevoeging van de 3X telefoto camera. Deze 64MP camera schiet op een OmniVision OV64B met 3X optische zoom en 6X zoom in de sensor. Het resultaat is haarscherp inzoomen tot 6X en dat is een wezenlijke verbetering van iedere andere OnePlus camera, waar telefoto vaak achterblijft. Zeker ook voor de portret modi worden deze lenzen uitstekend ingezet waar er drie verschillende Hasselblad stijl portret lenzen gesimuleerd worden en verschillende fraaie bokeh-effecten geven (een wazige achtergrond). Daarbij schiet je moeiteloos 4K video met 60FPS en dat op een foldable!
Conclusie
Met de Open maakt OnePlus zich in één klap een hele grote speler in de foldable markt. De Open is een waanzinnige telefoon die vele voordelen biedt ten opzichte van de directe concurrentie: de telefoon is niet zoveel dikker dan een reguliere telefoon, is dunner dan de concurrentie en heeft een amper zichtbare vouw in het vouwbare scherm. Dit scherm is de ster van de show en oogt prachtig en comfortabel, maar blinkt vooral uit in multitasken en media. Het heeft een sterke set camera’s en maakt vooral in de portretmodi indruk dankzij de samenwerking met Hasselblad. Het levert alles in de doos van een supersnelle oplader tot een bumper en is zelfs qua prijs beter dan zijn concurrentie. OnePlus eerste generatie vouwbare telefoons heeft me met open mond achtergelaten en mag zich met recht de allerbeste foldable telefoon van 2023 noemen.