Review: OnePlus Buds Z2

Review OnePlus Buds Z2

Naast Smartphones mogen de earbuds tegenwoordig niet meer ontbreken en OnePlus scoort al een tijd goed met hun betaalbare varianten. Deze nieuwste Buds Z2 maken verbazingwekkend veel indruk.

Aan het design van deze OnePlus Buds Z2 lijkt weinig te zijn veranderd ten opzichte van de OnePlus Buds Z, die vorig jaar verschenen. Deze nieuwe versie van de buds voelt dan ook meer als een kleine, maar waardevolle volgende iteratie. Iets korter dan de vorige versie, vinden we nog steeds softtips die fantastisch afsluiten en een bijzonder vol geluid. Dit wordt geholpen door de zeer goede Active Noise Cancellation en prima Awareness stand, waardoor je de omgeving nog meekrijgt.

Lichtgewicht en comfortabel

In de hand voelen de OnePlus Buds Z2 vele malen lichter dan menig concurrent. Een eerste indruk hierdoor voelt wat goedkoop; heel lichte, plastic aanvoelende dopjes geven niet echt een solide gevoel. Zodra je ze echter indoet, verdwijnt dat gevoel als sneeuw voor de zon. Ten eerste is de fit fantastisch, iets waar ik met recente premium ear buds zoals de Sony WF1000XM4 en een nog te reviewen exemplaar moeite mee heb gehad. De OnePlus Buds Z2 zitten direct goed, al worden er meerdere tips meegeleverd voor afwijkende oormaten. Het lichte gewicht zorgt er ook voor dat je ze amper voelt zitten en comfortabel langere tijd met deze oordopjes doorbrengt. De cirkelvormige touch panels geven gemakkelijke controle over playback en ANC standen en werkten consistent. Helaas zal je voor het aanpassen van het volume de telefoon nog altijd uit de broekzak moeten halen.

Geluid maakt indruk

Maar helemaal verbaasd was ik over de audiokwaliteit van deze OnePlus Buds Z2! Erg bass heavy, weten de 11mm drivers alle tracks heerlijk te laten klinken zonder dat je jouw oren hoeft te beschadigen met hoog volume. Die nadruk op bass werkt natuurlijk beter in bepaalde muziek, maar van KPOP tot Black Metal kon ik veel waardering vinden voor de geluidskwaliteit. Je mist de controle die premium buds je geven met apps en equalizers, maar voor een one-size-fits-all audio oplossing steekt dit ver boven het gemiddelde uit. Persoonlijk vind ik ze zelfs niet onder doen voor de OnePlus Buds Pro met dezelfde drivers. Waar het verschil met hun premium buds ligt is in de afwerking van de buds en diens case zelf. Helemaal indrukwekkend is de support voor Dolby Atmos, wat je een faux surround sound geeft bij ondersteunde media. Dit werkte overigens briljant op mijn OnePlus 9 Pro, waar andere toestellen dit mogelijk niet ondersteunen. De Active Noise Cancellation functioneert in drukt tot 40db aan ruisonderdrukking weg. Dit geeft dat heerlijk “poooomf” gevoel wanneer de chaos van de winkel om je heen wegvalt en alleen de piekjes overblijven. De microfoon is echter heel gevoelig voor omgevingsgeluid dus verwacht geen goed gesprek al rijdende met deze buds of met spelende kinderen op de achtergrond.

What’s in the box??

Het oplaaddoosje zet dezelfde trend door als de buds in dat deze wat licht aanvoelt, maar prima volstaat. Je legt de buds er in de lengte in wat gemakkelijk en natuurlijk verloopt: hier geen gehannes met welke bud aan welke kant moet komen zoals ik vrienden zie doen als ik ze de Nothing Ear (1) in handen geef. De OnePlus Buds Z2 zijn duidelijk. Verbeterd is de batterijduur die naar een 38 urige charge in de buds en het doosje zijn uitgegroeid ten opzichte van de 20 uren die de originele Buds Z met zich mee brachten. Met buds alleen houd je het 5 uren vol met ANC aan, wat ook zeer respectabel is. Daarbij behoudt het OnePlus zijn signature snellaad features waardoor je met een paar minuten laden weer uren muziek kunt luisteren.

Conclusie

De markt van draadloze earbuds is redelijk druk en je moet dus van goede huizen komen om de strijd aan te kunnen gaan met buds van rond de 100 euro. OnePlus maakt met zijn Buds Z2 een uitstekende indruk met lichte, heerlijk passende oordopjes. Qua geluid zijn ze verbazingwekkend goed, met een flinke nadruk op bas die niet echt onderdoen aan de premium OnePlus Pro buds. Wel voelen de buds wat plastic aan, wat ze daarentegen lichtgewicht maakt en waardoor je ze amper voelt. Om het af te maken zijn er de uitstekende noise cancellation en IPS5 rating die ze water en stofbestendig maken. Een solide keuze voor wie simpele, goede earbuds wil hebben voor een vriendelijke prijs.

Sander Noordijk