Xiaomi Mi 10T Pro review

Xiaomi Mi 10T Pro review

De term flagship killer is inmiddels meer iets van een aantal jaar geleden, omdat de meeste high-end toestellen zo prijzig zijn geworden dat de kleineren niet meer kunnen meekomen. Toch is het Xiaomi gelukt om een telefoon te maken die niet de flagships in het vizier neemt, maar eerder de Ultra’s – en dat alles voor een zachte prijs.

Het is moeilijk te bevatten hoeveel waarde het Chinese concern in de Xiaomi Mi 10T Pro 5G heeft geplaatst voor de vraagprijs van EUR 599. Letterlijk alles is hier: niet alleen 5G, maar ook de allerhoogst beschikbare verversingssnelheid van 144 hz voor het gigantische 6,67 inch HDR10+ scherm. Ook dit toestel is voorzien van de Qualcomm SnapDragon 865 chip, welke enkel overtroffen wordt door de getweakte 865+, waarmee deze op gelijke – al dan niet betere – voet strijdt met de Galaxy S20, Note 20, OnePlus 8 Pro en de Oppo Find X2 Pro. Snelle storage, een gigantische batterij en 108 (!) MP camera; er is letterlijk niets waar Xiaomi op in te leveren lijkt.

Waar is de adder?

De enige prijs waar dit mee lijkt te komen is het gewicht; de Xiami Mi 10T Pro is een chunky boy! Grote toestellen zijn we inmiddels wel gewend, maar met alle goeds wat in dit toestel is gepropt, kun je er niet omheen dat het 218 gram zware toestel flink merkbaar is. Ergens voelt het ook wel fijn, omdat het je het gevoel geeft echt iets Premiums in handen te hebben. Iets wat de getinte, glimmende achterkant met spiegel-achtige kwaliteiten hoe dan ook doet – wanneer je de vingerafdrukken die het aantrekt als een spons op water wegdenkt. In mijn tijd met het toestel, maakt ik dan ook gebruik van de doorzichtige bumper welke ruim voldeed. Inhoud top, uiterlijk top met een kanttekening, het bleek de gebruikerservaring waar ik de enige haarscheurtjes zag.

MIUI

Xiaomi voorziet, zoals zoveel Android-leveranciers, hun toestellen van hun eigen MIUI skin over Android 10. En hoewel fraai en lichtgewicht – wat inhoudt dat je hier niet in non-Google apps gedwongen wordt – bemerkte ik een paar kleine zaken. Zo veeg je aan de rechterkant het control panel naar beneden. Hier vind je fraaie grote iconen voor de meest gebruikte activiteiten zoals WiFi controls, de zaklamp en waar je Bluetooth mee verbonden is. Onder dat vinden we een gemakkelijk snelmenu met de overige “standaard” bolletjes en de rest van de lade wanneer je nogmaals naar beneden veegt. Veeg je vanaf de bovenkant aan de linkerzijde van het scherm, dan krijg je de bekende notificaties. Probleem is dat ik rechtshandig ben en de telefoon vrij groot, dus dat ik geregeld het control panel te zien krijg terwijl ik notificaties wilde zien – iets wat je meerdere keren op een dag nodig hebt. In de instellingen vond ik geen manier om dit om te draaien en ook het internet gaf geen oplossing. Uiteraard is dit een kwestie van gewenning, maar toch een punt.

Maar die camera’s

De grootste Ultra feature op deze telefoon is toch wel zijn camera. Het vrij grote camera-eiland in de linkerbovenhoek van de achterzijde huist één grote lens met een absurd grote 108MP sensor. Daaronder vind je en kleinere 13MP Ultra Wide en een 5MP Macro camera, maar de main camera is toch echt het paradepaardje van Mi 10T Pro. Vaak zeggen we dat het aantal MegaPixels niet alles zegt over de kwaliteit van foto’s en in de meeste gevallen is dat ook zo. Zo zien foto’s van de iPhone Pro 11 er bijvoorbeeld toch altijd een tandje beter uit dan die op een Samsung of OnePlus, ondanks dat deze slechts een 16MP camera bevat. In het geval van Xiaomi gaat deze vergelijking deels op. Foto’s die je maakt met deze telefoon zijn daadwerkelijk indrukwekkend, ook onder moeilijke lichtomstandigheden. Waar veel telefoons het zwaar krijgen in zwakker avondlicht in de woonkamer, wist de Mi10T Pro er uitstekende foto’s te maken. Zie de foto van mijn kat hieronder, welke zeker qua kleurtoon erg dicht bij de natuur komt. En dat is iets wat ik erg waardeer; Xiaomi ondersteunt HDR, maar draaft niet door in de oververzadiging van zijn foto’s. In felle lichtomstandigheden vond ik echter dat het resultaat zelfs iets te flets was – dat ik de kleuren die in het echt zag (groen gras, bruine boomstammen, gele bloemen) net iets minder overkwamen. Ook erg sterk is de diepte sensor, die prachtige zacht geblurde achtergronden rond het onderwerp geeft. Filmen in 8K is mogelijk, maar gelimiteerd tot 30fps. Niet vreemd wanneer je bedenkt hoe groot dit wordt, maar waar 60fps ondersteunt wordt wanneer je 4K filmt. Al met al zijn de camera’s erg sterk, al zal het resultaat over verschillende omstandigheden afhankelijk zijn van smaak.

De roundup

Dan hebben we het nog helemaal niet eens gehad over de slimme dingen als de vingerprint sensor, welke in de powerknop geplaatst is. Deze is snel en accuraat en doordat het een fysieke knop is, gemakkelijk te vinden – iets wat scanners onder het scherm niet hebben. Maar ook de batterij maakt indruk. Met meer dan 5000 mAh eindigde ik 24 uur vaak met 30 procent aan lading over. Iets wat redelijk snel bijgeladen kan worden met de 33 watt fast charging. De afgelopen tijden zijn we verwend met hogere snelheden, maar bedenkend dat lang niet iedereen al zal fast chargen, is dit zeker een grote plus. De omissie van wireless charging is zonde, maar dit gemis kan niet opwegen tegen de prijs.

Conclusie

Alles aan de Xiaomi Mi 10T Pro is premium en een echte Ultra-killer voor een zachte prijs. Het is krachtig genoeg om de meest intense games af te spelen en dit soepel te laten zien op het 144hz display. Het toestel is groot, maar huist daardoor veel kracht en een gigantische batterij. Met 5G is het toestel ook direct klaar voor de toekomst. De camera’s zijn mogelijk het meest indrukwekkend en de kwaliteit van de 108MP foto’s kan de strijd met de groten gemakkelijk aan, zij het niet in alle situaties. Fast charging is zeer welkom, al had wireless charging gewaardeerd geworden. Wanneer je de prijs van dit toestel echter bekijkt, vergeef je dat al gauw. Het is bizar hoeveel smartphone Xiaomi kan leveren voor dit bedrag en de Mi 10T Pro is daarmee een toestel dat de high end gebruiker zeker moet overwegen.

Sander Noordijk

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 10T Pro

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 10T Pro

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 10T Pro

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 10T Pro

Foto gemaakt met de Xiaomi Mi 10T Pro