Review: Oppo Find X5 Pro & Lite

Oppo
Links de X5 Pro, rechts de X5 Lite

Wanneer er één lijn is die mij altijd weet fascineren is het de Find-serie van Oppo. Nu ik hun Find X5 Pro en Lite aan de tand hebben kunnen voelen, kan ik stellen dat deze toestellen hier weer helemaal aan voldoen. Waar de Find X2 Pro met faux-leer indruk maakte en de Find X3 dit met fraai gevormd glas deed, volgt de Find X5 Pro deze laatste trend. Minder krachtig, maar tevens ook fraai is de Find X5 Lite welke een toegankelijk budget toestel met een bijzonder uiterlijk geeft. Beide toestellen komen daarbij met het steeds fijner wordende ColorOS en maken indruk.

Te beginnen met de Find X5 Pro, is dit toch wel één van de fijnste toestellen die ik de laatste jaren in handen heb gehad. Niet alleen qua de monsterlijke specs, zoals de nieuwe Snapdragon Gen 1 chip, 12GB aan RAM, Adreno 730 GPU en 265GB aan (helaas niet-uitbreidbare) opslag, maar ook om diens uiterlijk. Het gewelfde glas wat soepel oploopt naar het camera eiland oogt prachtig en moet dankzij de keramische coating supersterk zijn. Het effect is een volledige gladde, heerlijk aanvoelde telefoon welke ontzettend elegant oogt. Ook voelt het toestel met 218 gram wat zwaarder dan gemiddeld – iets wat ik altijd kan waarderen, maar niet voor iedereen is weggelegd. Het toestel heeft de bekende volume rocker aan de linkerzijde en een powerknop aan de rechterkant, laadt op met USB-C aan de onderzijde, kent stevige speakers en is volledige IP68 waterbestendig.

Een OS dat spreekt

Oppo’s toestellen voelen ook ontzettend fijn in de omgang en dat geldt voor beide modellen. ColorOS wat over de basis Android versies 11 (X5 Lite) en 12 (X5 Pro) ligt is snel en clean met weinig extra opsmuk. Geen onnodige dubbele apps, geen vele accounts om in te stellen. Gewoon een mooi operating system wat je niet in de weg zit, maar juist helpt. Door gemakkelijk twee applicaties naast elkaar te tonen of verbeterde picture-in-picture opties van Android 12 bijvoorbeeld. Dit alles komt perfect over op het prachtige 6,7” QHD+ scherm met een resolutie van 3216 × 1440, een 10-bit kleurdiepte en een waanzinnige 120hz refreshrate. Het scherm is voorzien van een lichte curve over de randen welke nergens hinderlijk is. Ik vond geen optie om de refreshrate dynamisch op te pakken om zo batterij te sparen, iets waar we later op terugkomen, maar het leverde wel een geweldige scherm ervaring.

Camera’s maken indruk

Veel focus ligt echter op de camera’s van de Find X5 Pro en het resultaat mag er wezen. Een 50MP sensor wordt gebruikt voor de hoofdcamera met een indrukwekkend f/1.7 aperture, waardoor je ook in zwak licht fraaie foto’s schiet. Ik stond ervan te kijken hoe scherp de eerste foto, die ik maakte van mijn dochter, was. Standaard worden de volle 50 megapixels ingezet om een 8K foto te schieten! Mocht je dit niet willen, dan is dit via de excellente UI gemakkelijk uit te schakelen. Dankzij het breed uitgemeten Hasselblad partnership (voorheen exclusief aan zuster OnePlus) voelen de kleurtechnieken bijzonder gebalanceerd. Geen overdreven contrasten, maar wel veel detail. Wil je wel die punchy effecten, schakel dan de AI scene verbeteringsoptie in. Diezelfde sensor wordt gebruikt voor de 110° groothoeklens, welke vrij recht afsnijdt. Al merkte ik dat deze in bepaalde situatie toch wel vertekent, meer dan de OnePlus 9 Pro afgelopen jaar deed. Door deze twee dezelfde sensor te geven zie je geen verschil wanneer je tussen beiden wisselt, iets wat met andere camera’s nog wel eens het geval is. Als laatste vinden we aan de achterzijde een 13MP 2x telefoto lens, welke zijn werk doet maar nergens uitblinkt. Hier is het verschil echter wel voelbaar, zeker wanneer je een video maximaal ingezoomd begint en deze langzaam terugbrengt. Het schakelmoment is soepel, maar het kwaliteitsverschil valt op. Wel blinkt de 32 MP selfie camera aan de voorzijde uit, die dankzij de panorama modus ook een groothoek effect kan meegeven. Zo switch je gemakkelijk tussen een selfie voor één of meerdere personen. Software matig is waar helemaal de stappen gemaakt worden met een goede portrait mode en alle bekende features van de afgelopen jaren zoals timelapses, dual video mode en meer. De camera’s filmen daarbij ook moeiteloos 4K met 60 frames per seconden en alle variaties daaronder. Niet dat de consument het nodig heeft, maar de afwezigheid van 8K video is opvallend.

Krachtpatser

Het toestel presteert dan ook briljant en kan moeiteloos alles aan wat ik zijn kant op gooide. Vele browser tabs open, meerdere games in suspension en navigeren tijdens het luisteren van spotify bracht geen druppeltje digitaal zweet op de Find X5 Pro’s voorhoofd. Dit verraste me enigszins gezien de verhalen over de temperatuur van de nieuwe Snapdragon chips, maar mijn toestel bleef koel en snel. En gepusht heb ik hem! Koel en snel geldt ook voor het opladen met de 65W SuperVooc charger, welke de dual cell batterij met een totaal van 5000 mAh in iets meer dan een half uur helemaal vol heeft. Wel moet ik zeggen dat het toestel nog niet batterij geoptimaliseerd is en ik vaak tegen een uur of zes toch echt moest bijladen om de dag en nacht door te komen. Niet onoverkomelijk gezien de oplaadsnelheid, maar wel opvallend. Daarbij blijf ik het grote SuperVooc blok niet optimaal vinden om twee redenen: het is ten eerste een bakbeest wat er niet op gemaakt is om horizontaal uit een stopcontact te steken, met het gevolgd dat deze altijd iets doorbuigt. Het tweede is de USB-A aansluiting op het blok zelf, waar we in een wereld van USC-C leven.

Oppo
Links de X5 Pro, rechts de X5 Lite

De kleinste broer

Nemen we de X5 Lite dan is het, afgezien van het overeenkomende en nog steeds snel voelende OS, een compleet andere wereld. Het toestel voelt vele malen lichter en is voorzien van een plastic achterzijde. Deze is echter wel fraai doordat het een mooie gradiënt maakt van donker- naar lichter blauw wat afhankelijk van de lichtinval verkleurt met een patroon wat op geborsteld staal lijkt. Deze voelt ook wat stroef aan waardoor ik de Oppo Find X5 Lite lekker in de hand vind liggen. De achterzijde lijkt veel op OnePlus zijn Nord 2 met een camera eiland met twee grote camera’s (een 64MP standaard camera met interessant genoeg ook een 1.7 aperture en een 8MP Ultrawide met een hoek van 119 graden) en daarnaast een flits en de verguisde 2MP macro camera. Deze schieten 4K video tot 30 FPS, waar dit op Full HD tot 120 FPS kan. In goed licht schiet deze fraaie foto’s, zeker voor zijn prijsklasse, al zal lang niet alles volledig slagen. Hij heeft wel eens wat moeite het scherpstellen op je onderwerp, snel bewegende situaties en donkere omgevingen – maar in de regel was ik te spreken over wat ik vond.

Snel genoeg voor velen

Aan de voorzijde vinden we een 6,43” plat scherm wat een 1080×2400 resolutie geeft, maar wel met een 90hz refreshrate. Hierdoor voelt het toestel overzichtelijk en snel, iets wat ook geholpen wordt door de prima MediaTek Dymensity 900 5G chip en Mali GPU. In vergelijking met de Oppo Find X5 Pro is dit een wezenlijk verschil en zeker in multi tasken is dit snelheidsverschil voelbaar. Toch denk ik dat de gemiddelde consument met normaal gebruik hier minder van zal merken dan het voordeel dat de 90hz refreshrate biedt. De Find X5 Lite draait ook je games, emulatoren en scrollt soepel door Twitter, Reddit en instagram. Aan de voorzijde vinden we de tevens prima 32MP selfie camera in de standaard bovenhoek. Wat je dus voor de lagere prijs in huis haalt is een prima toestel wanneer de eisen niet op het topniveau liggen: Je hebt nog steeds 5G, een hoge refeshrate waardoor je toestel sneller voelt dan de standaard iPhone 13, hoge Wifi en Bluetooth standaarden en een overall prima toestel.

Conclusie

Oppo kan dit jaar een groot deel van de markt bedienen met deze twee uitersten. Aan de ene kant hebben we een hoop prestatie voor een schappelijke prijs. De Oppo Find X5 Lite is een prima toestel met fraaie achterkant, die meer dan voldoet aan de verwachtingen van vandaag de dag. Door de 90hz refreshrate, 5G en hoge Bluetooth en WiFi standaarden. Wil je echter het beste onder de zon, dan is er de Oppo Find X5 Pro welke werkelijk fantastisch aanvoelt. Van het waanzinnige design en premium aanvoelende materiaal tot even indrukwekkende specs. Het toestel springt eruit op het gebied van camera’s, welke zelfs door National Geographic gebruikt worden en dankzij de nieuwe samenwerking met Hasselblad nog verfijndere kleurbalans bereiken. Softwarematig maakt dit toestel ook een sprong door naar Android 12 over te stappen, maar nog wel met ColorOS hun eigen snelle schil leveren met weinig opsmuk. Ik ben onder de indruk van beide toestellen op hun eigen manier, maar het wordt moeilijk om de Oppo Find X5 Pro uit mijn hand te krijgen dit jaar.

Sander Noordijk

De volgende foto’s zijn gemaakt met de Oppo Find X5 Pro

Oppo

Oppo

Oppo

Oppo

Oppo

Oppo

Oppo

Oppo