Review: Redmi Note 13 Pro+ 5G

Review: Redmi Note 13 Pro+ 5G

Waar Redmi begon als een subsectie van Xiaomi is het inmiddels zijn eigen merk en timmert het aan de weg om de strijd in het middensegment van de bomvolle telefoonmarkt aan te gaan. De Redmi Note 13 Pro+ 5G heeft alles in zich om hier de bovenzijde in te nemen met een toestel dat fraai oogt, maar zijn prijs laat zien op andere vlakken.

Laten we met de deur in huis vallen en dat is met wat een waarde de Redmi Note 13 Pro+ 5G vertegenwoordigt. Voor 350 euro kan dit toestel al van jou zijn en concurreert het direct met segment favoriet OnePlus Nord 3 5G. Oké, de MediaTek Dimensity 7200 Ultra chip is een tikje minder dan de Dimensity 9000 van de laatstgenoemde, maar in de realiteit zal je het verschil niet echt merken. De Redmi Note 13 draait moeiteloos alle games, is perfect voor het scrollen van social media en het verzenden van de email. Dankzij de ruime 12GB die uit te breiden is naar het flashgeheugen hield ik gemakkelijk meerdere apps actief. Kijken we naar de bouw, dan vinden we ook moois.

Goede looks

Het toestel ziet er immers fraai uit met gladde randen en voelt met zijn 187 gram bovenal erg licht aan. We vinden er een indrukwekkend 6,67”, 120 Hz AMOLED scherm, wat iets curved over de randen. Dit laat het wat meer professioneel ogen, al ben ik nog steeds geen fan. Een curved scherm betekent ook bij de Redmi Note 13 Pro+ 5G aanrakingen die niet de bedoeling waren, zoals een volledige back swipe waar ik alleen wilde doorspoelen in een video. Wel bijzonder is de mogelijkheid om 10 bit kleuren te tonen, zoals we recent ook bij de Oppo Reno 11 F zagen – ongehoord voor de prijsklasse. Bespaard wordt op het plastic frame en de achterzijde, die wel fijn glad aanvoelt. Nog zo’n opmerkelijk ding van de bouw en deze prijs: het toestel is IP68 gecertificeerd, wat betekent dat je het toestel mee de douche in kunt nemen of naar het zwembad! Naast de speelse kleurstelling, vallen aan de achterzijde de twee grote camera cirkels op en het kleintje ernaast. Redmi zet groots in op de kwaliteit hiervan en laat ze er dus ook in het ontwerp uitspringen zonder een groot camera eiland, maar enkel met sierlijke ringen rond de camera’s.

Eén uitstekende camera

Laten we onze weg van laag naar hoog werken, want de 2MP macro-camera is zoals altijd verwaarloosbaar en zonde van de ruimte en kosten. De 8MP Ultra Wide camera vaart dan al een heel stuk beter. Het geeft een 118 graden beeld, wat goed overeind blijft zolang de belichting het toelaat. Wel wordt het resultaat al heel gauw erg zacht door het lage aantal megapixels, iets wat zeker opvalt wanneer je naar de hoofdcamera wisselt. Deze is met 200MP namelijk echt mijlenver vooruit. Een hoog aantal megapixels is zeker niet alleszeggend, maar Redmi combineert dit met een sensor die boven zijn gewicht bokst. Het creëert standaard al erg strakke 12,5MP foto’s die veel detail bevatten en natuurlijke kleuren tonen met fraaie dynamic range. De grote sensor geeft ook al snel een mooi depth of field effect, zie bijvoorbeeld mijn foto van het madeliefje in het gras. Het heeft haast een portretfoto effect, maar het is puur te danken aan de sensorgrootte. Met zijn f/1.7 aparture functioneert deze overigens ook erg goed in donkere situaties. Je ziet weinig noise en de meeste vormen blijven zeer goed overeind – niet iets wat je altijd kan zeggen bij camera’s uit dit segment. Schakel je over naar de 200MP modus dan is de haast 30MB grote foto met een resolutie van 16320×12240 pixels een genot voor detailzoekers. Opvallend is dat het nemen van deze foto’s niet veel langer duurt dan een reguliere foto, waar ik bij andere toestellen nog weleens oncomfortabel lang mijn armen stil moest houden. Daarbij is de camera voorzien van uitstekende optische beeldstabilisatie, waardoor beelden er soepel uitzien wanneer je beweegt tijdens het filmen. Dit opnemen kan uiteraard in 4K, met 30 frames per seconde.

Review: Redmi Note 13 Pro+ 5G

Advertenties en eigen apps

Redmi draait op zijn eigen Android-schil, die onder water voorzien is van Android 14 en met de meest recente security updates meegaat. Dit HyperOS is snel, maar voorzien van een flinke stapel bloatware en advertenties. Dat een midrange telefoon met voorgeïnstalleerde applicaties komt is geen verrassing en deze Redmi Note 13 Pro+ is hier geen uitzondering op. Waar ik mij wel aan ergerde was het grote aantal advertenties dat mijn kant werd opgegooid. Dit begint al met de dynamische lock screens die steeds een nieuw plaatje geven, maar een tik erop brengt onderin een tekstje met een ‘watch’ knop. In het geval van zojuist is de achtergrond een mooie zonsondergang foto van het Colosseum in Rome, maar de tekst eronder ging over de Verborgen Kracht van Knoflook. Een druk op Watch gaf me dus een Truvid-video over knoflook… Het betreft een aantal sites waar content vanaf gevoed wordt en het gevoel bespeurt me dat je hier best wat keren per ongeluk op gaat drukken, clicks genereren voor hun content. Reclame vind je ook overal in Redmi’s eigen apps. Denk aan de Mi Video app, wat een TikTok of YouTube concurrent moet zijn, hun beveiligingsapp of de Mi Browser; voor je aan de slag kunt en periodiek erna zie je full screen advertenties. Een video proberen af te spelen in Mi Video gaf me nog eens twee extra advertenties eroverheen. Wanneer je alternatieven wilt bieden voor gevestigde waarden, heeft het geen zin als je dit stuk adverteert. Het is al een stap om van Chrome af te stappen als browser, maar in Samsung’s geval zou ik het kunnen vanwege de AI features die voordelen bieden. De Mi Browser doet dat niet en maakt de ervaring enkel meer onaangenaam. Ook werd ik gebombardeerd met notificaties om nieuws berichten te lezen in de Mi Browser of muziek te luisteren via de music app.

Review: Redmi Note 13 Pro+ 5G

Snel en Solide

In de verdere ervaring is dit een solide telefoon. Het scherm is mooi en het toestel ligt lekker in de hand. Daarbij gaat de accu geruime tijd mee, zeker wanneer je met de verschi1llende modi speelt, en is dankzij de meegeleverde (letten we even op, Samsung?) 120W Fast Charger in een half uur weer helemaal opgeladen. Draadloos opladen is er niet bij, al kun je Redmi dit vergeven wanneer we naar het prijskaartje van het toestel kijken. Tijdens mijn tests ben ik geen gekkigheden zoals bluetooth verbindingsproblemen, systeem crashes en glitchende zaken tegen gekomen, anders dan full screen video wat in de Mi Browser niet altijd lekker wilde tonen. Bovenal voelt dit ook als een toestel wat een glimlach op je gezicht tovert. Het is weer eens iets anders in de zee van eenheidsworst en zal zeker aan de vergadertafel wat verbaasde blikken vangen.

Conclusie

Heb je 400 euro te besteden en hecht je waarde aan een goed scherm, één zeer goede camera en fast charging, dan heb je met de Redmi Note 13 Pro+ een zeer goede kandidaat in handen. Het toestel ligt lekker in de hand en is snel genoeg voor alles wat je op hem af kunt gooien. Keerzijde is dat de andere twee camera’s beduidend minder zijn en de software vol met advertenties zit. De meeste hiervan zitten in hun eigen applicaties en zijn daarmee dus te omzeilen, maar het is zeker aanwezig. Onderaan de streep is dit een zeer solide toestel, wat zijn mannetje kan staan aan de hogere zijde van het middensegment.

Sander Noordijk

Review: Redmi Note 13 Pro+ 5G

Review: Redmi Note 13 Pro+ 5G

Review: Redmi Note 13 Pro+ 5G

Review: Redmi Note 13 Pro+ 5G

Review: Redmi Note 13 Pro+ 5G

Review: Redmi Note 13 Pro+ 5G

Review: Redmi Note 13 Pro+ 5G