Review: OnePlus Nord 3 5G

Review: OnePlus Nord 3 5G

Wie het oude OnePlus kent, dat stevige specs voor een competitieve prijs bood, zal dit niet helemaal meer terugzien in hun vlaggenschepen. De OnePlus 11 is een overcompleet en uitstekend toestel, maar wel één met een aanzienlijk prijskaartje. Nee, het oude OnePlus leeft voort in de Nord-lijn, dat sinds 2020 uitgebracht wordt en langzamerhand ook zeer compleet begint te worden – maar dan wel met die aantrekkelijke prijs.

Over de jaren heb ik al aardig wat Nords in handen gehad, van het origineel, diens uitstekende opvolger en de meer budget gerichte CE-toestellen. Deze OnePlus Nord 3 5G biedt echter zoveel kwaliteit features dat het amper nog een middenmotor is. Waar de CE -lijn stript tot de basis, voelt de OnePlus Nord 3 als een OnePlus telefoon. Met alert-slider, competitieve specs en dus die zachte prijs. Maar niet alleen dat, ook voelt het toestel meer premium dan een Nord ooit eerder deed dankzij de metalen rails en het meer hoekige uiterlijk. Voor nog geen 500 euro (introductieprijs, deze gaat 50 euro omhoog in augustus 2023) heb je een toestel wat eigenlijk zich gemakkelijk in het hogere segment staande zou kunnen houden.

Krachtig en compleet

Om te beginnen aan de binnenzijde vinden we dezelfde krachtige Mediatek Dimentsity 9000 die de OnePlus Tablet heeft. De Dimensity-lijn aan processoren moet niet onderschat worden als efficiënte en zeer krachtige processoren. Yes, in een benchmarkgevecht met de OnePlus 11’s Snapdragon 8 Gen-2 zal deze iets onderdoen, maar in het dagelijks leven dekt deze concurrent de lading gemakkelijk. Games spelen moeiteloos en het nieuwe OxygenOS flitst voorbij – iets wat stevig verbeterd is de laatste jaren. Bundel dat met de 16GB aan LPDDR5X RAM die standaard geleverd wordt op het toestel en 256GB aan UFS 3.1 opslag. Dit geheugen wordt optimaal ingezet dankzij OnePlus’ eigen RamVita software die voor een vernetering van gegevensuitwisseling tussen CPU en het geheugen moet zorgen. Het resultaat is dat je meer dan 40 apps actief kunt houden in het geheugen. In de praktijk kwam ik hier niet aan, maar nooit liep ik er tegenaan dat het geheugen vol zat of dat ik traagheid ervaarde.

Prachtig scherm en snelle charges

Ook een briljante ervaring is het prachtige AMOLED scherm wat we voorop vinden wat een sexy 2772 x 1240 resolutie tevoorschijn tovert. Met 1450 Nits is het prima te zien – ook in de volle zon en uiteraard ondersteunt het HDR10+ en 10 Bits colour depth. Het scherm is adaptief en kan tussen de 40-120 Hz afwisselen om batterijduur uit te sparen. Helemaal naar 1 Hz zoals de LTPO panelen van de meeste concurrenten doen is het niet, maar kijk naar de voordelen hiervan en de prijs. Deze accu is overigens ook aanzienlijk met 5000 mAh, waarmee je gemakkelijk de dag doorkomt en deze razendsnel oplaadt met de meegeleverde (ik kijk naar jullie: Apple, Samsung en Nothing) 80W fast charger. Een half uur is genoeg voor een volledige lading, waar een kwartiertje voor je vertrekt je de hele dag goed houdt. Snelladen is waanzinnig en blijft nog steeds iets waar de andere topmerken van de markt mee achterblijven. Interessante nieuwigheid is de IR blaster die zich in rand bevindt waarmee je de televisie of andere lichtgestuurde apparaten mee moet kunnen bedienen. De OnePlus Nord komt voor geïnstalleerd met een app hiervoor, maar mij lukte het niet om twee verschillende televisies in mijn huis te koppelen. De use case vind ik geweldig, hopelijk wordt de ondersteuning breder in de toekomst.
Grootste shock

Maar dan de grootste shock van dit hele toestel. Zoals je merkt ben ik al behoorlijk enthousiast over alles wat OnePlus in dit toestel kwijt kan, maar dat werd nog eens geamplificeerd toen ik de camera’s bekeek. Niet vanwege de 2MP Macro camera, mijn letterlijke kryptonite, nee de andere twee van het camera drietal. Het zijn namelijk dezelfde IMX 1890 als op OnePlus 11 te vinden zijn die tot 50MP kunnen schieten, gepaard met een prima 8MP ultra wide. Deze laatste heeft een 112 graden field of view en vervormt niet langs de randen zoals Ultra Wide camera’s nog weleens doen. Doordat de Ultrawide niet dezelfde sensor is en een flinke stap naar beneden is op megapixels is het verschil zeer voelbaar tijdens het wisselen tussen de twee. Op zichzelf zijn de groothoek foto’s die het toestel maakt goed, maar wanneer je ze naast de hoofdcamera legt is dat verschil aanzienlijk. En je weet van mijn OnePlus 11 review hoe goed deze hoofdcamera is, zeker in het donker en dit alles zet zich voort, ook hier in de OnePlus Nord 3. Je mist de Hasselblad samenwerking, dus die exacte kleurprofielen zijn er niet, maar deze telefoon maakt mooie, natuurgetrouwe foto’s die niet te veel opgeblazen worden.

Conclusie

Je krijgt een hoop goeds voor het magere bedrag wat voor de OnePlus Nord 3 5G gevraagd wordt. Het snelste geheugen, een krachtige en efficiënte chip, de exact zelfde hoofdcamera als de OnePlus 11 en een 5000 mAh batterij die je met 80W oplaadt. Het oude OnePlus van de prijsvechter die mega specs voor een klein prijsje aanbood leeft voort in de Nord-lijn en de OnePlus Nord 3 is de allersterkste van zijn familie.

Sander Noordijk

Review: OnePlus Nord 3 5G

Review: OnePlus Nord 3 5G

De volgende foto’s zijn gemaakt met de OnePlus Nord 3 5G:

Review: OnePlus Nord 3 5G

Review: OnePlus Nord 3 5G

Review: OnePlus Nord 3 5G

Review: OnePlus Nord 3 5G

Review: OnePlus Nord 3 5G

Review: OnePlus Nord 3 5G

Review: OnePlus Nord 3 5G

Review: OnePlus Nord 3 5G