Sonos Ace: een welkome aanvulling

Sonos Ace

Sonos heeft het assortiment uitgebreid met een draadloze koptelefoon. Wij konden de afgelopen weken de Sonos Ace uitgebreid testen en zijn aangenaam verrast. Op alle vlakken kan de Ace de strijd met de concurrentie heel goed aan, maar deze koptelefoon heeft daarnaast ook nog een unieke optie die echt onderscheidend is.

Laten we beginnen bij het begin. Als je een Sonos Ace koopt, zit deze in een stevige verpakking van gerecycled karton. Al direct laat Sonos hiermee zien dat ze echt oog hebben voor duurzaamheid. In de doos zit naast de case met de koptelefoon een boekje met een beknopte handleiding en een verpakking met twee kabels. Met eentje daarvan kun je de Sonos Ace opladen, met de andere kun je de koptelefoon met een audiobron verbinden via een jackplug. Deze twee kabels kun je kwijt in een kleinere case die met behulp van een magneet in de grote case te bevestigen is.

De case is (wederom) gemaakt van hergebruikte materialen die ook makkelijk te recyclen zijn. Ons test-exemplaar heeft een lichtgrijze case met een zachtgroene trekker aan de ritssluiting. Helaas merken we wel na een reis naar het buitenland, waarbij de case in een gevulde rugzak heeft gezeten, dat deze al een beetje smoezelig is en dat er vlekken opzitten. Bij het zwarte exemplaar zul je daar ongetwijfeld minder last van hebben.

Lekker minimalistisch

Na het openritsen zien we dezelfde kleur groen weer terug aan de binnenkant van de case. Daar zien we ook de koptelefoon zelf. In ons geval uitgevoerd in wit met chromen details. Op één oorschelp zien we subtiel het logo van Sonos, verder is het ontwerp lekker minimalistisch. Opvallend is dat als je de Sonos vastpakt je direct doorhebt wat links en rechts is en hoe je de koptelefoon dus op moet zetten. Heb je de Ace andersom vast dan voelt dat vreemd aan. Om verdere verwarring te voorkomen is de rechteroorschelp aan de binnenkant anders van kleur (wederom die mooie kleur groen).

Verbinden gaat heel simpel via Bluetooth. Je hebt dus in principe de Sonos-app niet nodig als je gewoon naar muziek wilt luisteren. Je kunt wel verbinden met de app voor bijvoorbeeld een equalizer én voor een optie waarover we het later in deze recensie gaan hebben. De koptelefoon aanzetten en een connectie maken tussen je smartphone en de Sonos Ace gaat simpel met de knop onder de linkeroorschelp. Een geluidsignaal geeft aan dat je verbonden bent.

ANC

Op de andere oorschelp zitten twee knoppen. Een kleine ronde laat je schakelen tussen de verschillende opties die de noise cancelling biedt. Je kunt kiezen voor volledig, een versie waarbij je deels de omgeving kunt horen en eentje waarin de ANC uit staat. De noise cancelling zelf is indrukwekkend goed, de Ace zit daarmee echt in de absolute top van de markt. We hebben met de Sonos Ace op ons hoofd een lange treinrit gemaakt naar en van Zwitserland en met de ANC aan hoor je echt absoluut geen omgevingsgeluid. Perfect om helemaal op te gaan in de muziek, maar ook om een boek te lezen met de muziek uit of op een laag volume.

Dan het belangrijkste: hoe klinkt de Sonos Ace? Met een verkoopprijs van €499,- zit deze koptelefoon in het hogere segment van de markt. Het geluid haalt het niveau dat daar bij hoort. We waarderen vooral het feit dat alles echt heel helder, scherp en gedetailleerd klinkt. Er zijn geen foefjes die bijvoorbeeld de bassen extra vet laten klinken of stemmen geforceerd naar de voorgrond duwen. We hebben veel verschillende muzieksoorten losgelaten op de Sonos Ace en overall scoorde de koptelefoon echt heel goed. Wel moesten we regelmatig het volume flink opschroeven om de muziek echt goed en intens te horen. Dat regelen van het volume gaat heel handig met de andere knop op de rechteroorschelp.

Spatial Sound

De Sonos Ace heeft ondersteuning voor Spatial Sound. Apple Music en Tidal ondersteunen dit nieuwe audioformaat met een breder en rijker geluid. Persoonlijk heb ik er niet zo heel veel mee. Het komt nog steeds een beetje over als een gimmick, maar het is wel leuk om te proberen. Zeker als je de Sonos Ace voor het eerst test, dan zal Spatial Sound zeker indruk maken. Of dit formaat een blijvertje is voor de toekomst zal moeten blijken. Ik moet toch een beetje denken aan de hype rondom 3D-televisies die een stille dood is gestorven.

Bellen hebben we ook gedaan met de Sonos Ace op ons hoofd. Met de ANC aan hoor je echt heel goed degene aan de andere kant van de lijn, maar we kregen wel een paar keer de opmerking dat er veel bijgeluiden te horen zijn voor degene met wie je belt. Zeker als je dat doet in een rumoerige omgeving. Dat is een punt waarop Sonos nog wel wat verbeteringen zou moeten uitvoeren.

Het draagcomfort is ook heel belangrijk. De Sonos Ace zit echt heel goed. Waar andere merken (ook de dure) na een paar uur wat klam willen worden op je oren/hoofd, is dat bij de Ace niet het geval. Heel fijn is dat de hoofdband en oorschelpen zijn gemaakt van een vegan leer. Naast duurzaam is Sonos dus ook diervriendelijk. Het traagschuim in de band en de schelpen zorgen voor heel veel comfort. Op dat vlak is de Ace echt de beste koptelefoon op de markt.

Film kijken

Wat de Sonos Ace een echt Sonos-product maakt, is de manier waarmee de koptelefoon met de Sonos Arc kan communiceren. Met één druk op de knop kan de Ace het geluid uit de Arc overnemen. Handig als je laat op de avond nog een film wil kijken of bijvoorbeeld een sportwedstrijd kijkt, terwijl iemand anders in dezelfde kamer een boek wil lezen. Het geluid uit de Ace is dan echt zeer indrukwekkend. Er is zelfs een optie waarmee het geluid zich aanpast als je je hoofd draait. Bijzonder om eens te proberen, maar ook dit voelt als een gimmick en is waarschijnlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Als we alles samenvatten en terugblikken op de momenten waarop we de Sonos Ace hebben gebruikt, kunnen we niet anders concluderen dat deze koptelefoon echt heel veel te bieden heeft. Een prijs van €499,- is natuurlijk niet niks, maar vergeleken met concurrenten in dezelfde prijsklasse weet de Ace te imponeren. De kwaliteit van de muziek is dik in orde, maar de meeste punten pakt de Sonos Ace met de briljant goede ANC, het draagcomfort en het oog voor duurzaamheid.

De Sonos Ace is te koop in het zwart en wit.

Update augustus 2024: dankzij een update van de software is er nu ook audio swap mogelijk met soundbars Beam (Gen 2), Beam (Gen 1) en Ray. Dit is mogelijk voor zowel gebruikers van iOS als Android.

Sonos Ace

Sonos Ace

Sonos Ace

Sonos Ace