Sonos introduceert nieuwe generatie: Era 100 en Era 300

Sonos Era 300
Sonos Era 300

Sonos heeft een belangrijke nieuwe stap gezet in de richting van de toekomst. Onder de noemer Era introduceren ze twee indrukwekkende luidsprekers. Vooral de Era 300 is heel bijzonder te noemen.

Era 100

Met de Era 100 komt Sonos met een opvolger van de Sonos One. Hierbij is behoorlijk veel vernieuwd aan zowel de binnen- als buitenkant. Allereerst valt het formaat op. De Era 100 is iets hoger en iets dieper dan de Sonos One, maar heeft wel dezelfde breedte. Het ontwerp is ook ronder van vorm en bovenop zie je een geheel nieuwe interface. Het aantal mogelijkheden om met de hand het volume aan te passen of naar een volgende track te skippen is uitgebreider en intuïtiever.

Aan de achterkant zit een fysieke knop waarmee je de spraakassistentie kunt uitschakelen of juist weer aanzetten. Daar zien we ook een USB-C-aansluiting, waarmee je een Sonos combo-adapter kunt aansluiten. Hiermee kun je de Era 100 verbinden met verschillende apparaten via een aux of de speaker verbinden met een ethernetkabel. Bij onder andere de Sonos Roam zagen we al dat Sonos Bluetooth is gaan omarmen. Dat is doorgetrokken naar de nieuwe speakers. Handig als je bijvoorbeeld tijdelijk vrienden toegang wil geven tot de speaker of als je via je telefoon een YouTube-video met goed geluid wilt afspelen

Qua geluid heeft de Era 100 ook een flinke stap vooruitgezet in vergelijking met zijn voorganger. Zo heeft deze nieuwe luidspreker twee tweeters die naar links en rechts staan gepositioneerd, waardoor je een mooi stereo-effect krijgt. We hebben al wat muziek mogen luisteren via de Sonos Era 100 en waren echt onder de indruk. Vooral About Damn Time van Lizzo op een stevig volume liet perfect horen waar deze nieuwe Sonos-speaker toe in staat is. Natuurlijk is de Era 100 te koppelen en te combineren met andere Sonos-speakers of met een tweede exemplaar voor een nog mooier stereo-effect.

Era 300

Echt bijzonder is de introductie van de Era 300. Deze kan namelijk dingen die geen enkele andere luidspreker op de markt kan. De Sonos Era 300 ondersteunt namelijk Dolby Atmos Music voor een spectaculair ruimtelijk effect. Wie een abonnement heeft op een streamingdienst die dit aanbiedt (Apple, Tidal of Amazon), kan muziek beluisteren op een manier die een overtreffende trap van stereo is. Wie denkt dat dit wellicht vergelijkbaar is met het surround-sound in de bios of een home cinema komt voor een aangename verrassing te staan.

Muziek luisteren via de Sonos Era 300 is veel meer dan een gimmick. Muziek klinkt ruimtelijk op een natuurlijke manier, waarbij vooral veel ruimte is voor detail. We hadden de kans om tijdens een demonstratie van Sonos drie nummers te luisteren, waarmee we de mogelijkheden van de Era 300 konden ontdekken. Allereerst hoorden we La Fama van Rosalía en The Weeknd. De strak geproduceerde elektronische bachata klonk fris, scherp en vol details. Daarna klonk A Concert Six Months From Now van FINNEAS, waarbij je heel mooi kon horen dat de gitaarpartij eigenlijk twee gitaren zijn. Deze klonken allebei links en rechts van het midden met de zang er mooi tussenin. Als laatste hoorden we Deep Deep Feeling van Paul McCartney. De kale drums en de zang klonken zo diep en helder dat we niets anders konden doen dan vol concentratie luisteren. Zo gedetailleerd hebben we muziek zelden gehoord.

Een ander deel van de luisterervaring met de Sonos Era 300 bestond uit een stukje film kijken én luisteren via een opstelling die bestond uit een Sonos Arc, twee keer de Sub en twee keer de Era 300. Vooral de beroemde scene uit Top Gun: Maverick, waarin ze bommen moeten droppen op een haast onmogelijk doel, maakte heel veel indruk. Echt alsof je middenin de actie zit. Ja, we zijn heel enthousiast over het geluid dat uit de Era 300 komt.

Ook hier is weer ondersteuning voor Bluetooth en een flink aantal fysieke bedieningsmogelijkheden. Wat verder opvalt aan de Sonos Era 300 is het ontwerp. Volgens Sonos het allerbeste compromis tussen design en functioneel ontwerp. Omdat de Era 300 een daadwerkelijk anders en nieuw product is voor Sonos is het uiterlijk ook anders dan je van Sonos gewend bent. Hierbij is het trouwens ook goed om te weten dat bij het ontwerpen en ontwikkelen van de twee nieuwe luidsprekers ook extra is gelet op duurzaamheid.

Zo is er zoveel mogelijk gerecyclede kunststof gebruikt, is de verpakking van 100% duurzaam papier en is er geen lijm gebruikt bij de productie. Door in plaats hiervan te kiezen voor schroeven zijn de Era 100 en Era 300 makkelijker te repareren of kan er eenvoudig een onderdeel worden vervangen. Tot slot is het Sonos gelukt om beide speakers in de stand by-stand minder dan twee watt te laten verbruiken.

Zowel Era 300 (€ 499) als Era 100 (€ 279) zijn vanaf 28 maart 2023 wereldwijd verkrijgbaar.

Sonos Era 100
Sonos Era 100
Sonos Era 100
Sonos Era 100 is eenvoudig aan te sluiten op bijvoorbeeld een platenspeler
Sonos Era 300
Sonos Era 300 als onderdeel van een home cinema
Sonos Era 300
Sonos Era 300