Aan de slag met de Xbox One X

de nieuwste Xbox

Tijdens de afgelopen E3 gaf Microsoft subtiel aan dat ze bezig zijn met hun nieuwe generatie consoles. Een merkwaardige uitspraak, omdat de meest recente upgrade van de Xbox One console vorig jaar november nog in de winkel verscheen.

Nieuwe (dunnere) versies van consoles zien we al vanaf de eerste PlayStation, maar nog nooit eerder waren deze nieuwe consoles ook daadwerkelijk krachtiger/beter qua specificaties dan het origineel. De PlayStation 4 Pro en de Xbox One X brengen hier verandering in en de laatstgenoemde hebben we een tijdje kunnen testen.
Maar is deze de aanschaf waard? Afhankelijk van in welke situatie je zit kan dit zeker het geval zijn.

Ik heb een 4K tv en geen Xbox One

Ben je al in het bezit van een 4K-tv en twijfel je over de Xbox One X? Niet twijfelen, maar doen. Games met het het “Xbox One X Enhanced” label (en dit zijn er inmiddels heel wat) krijgen een flinke upgrade die het de aanschaf meer dan waard maakt en je tv optimaal benut. Het gaat hier niet alleen om de games die nu uitkomen, maar meerdere oudere Xbox One (en backward compatible Xbox 360) games hebben na de release updates gekregen die de kwaliteit omhoog schroeft.

Let er wel op: deze 4K updates zullen flink wat ruimte in beslag nemen, dus een extra externe harde schijf aanschaffen is geen overbodige luxe hierbij. Naarmate je gamecollectie groeit, zal de 1TB harde schijf binnen no-time vol zitten.

Ik heb een 4K tv en een Xbox One

Als je een 4K tv hebt staan, ga je voor kwaliteit. Waarom zou je dan niet je games op de hoogst mogelijke kwaliteit willen spelen? Zoals hiervoor gezegd heeft een groot aantal games een 4K update gekregen, waardoor ze Xbox One X Enhanced zijn geworden, maar dan heb je wel het apparaat nodig met genoeg power om dit op je tv te kunnen tonen. Games als Forza Motorsport zien er op de reguliere Xbox One al super uit, maar zijn via One X dé titels om aan je bezoek te laten zien als je jouw nieuwe entertainment set-up wilt showen.

Met een adviesprijs van rond de 480 euro is de Xbox One X, ondanks wat hij biedt, geen goedkope aanschaf. Kan je je huidige Xbox One inruilen voor een mooie prijs, dan is de “ruil” naar de X absoluut de moeite waard.

Ik heb geen 4K tv en nog geen Xbox One

Voor dit artikel was ik vooral benieuwd of de Xbox One X ook de aanschaf waard is als je nog geen 4K tv hebt staan. Het gros van de Nederlanders zal op dit moment namelijk nog in deze categorie vallen, omdat 4K nog lang niet de norm is. Of de X ook de aanschaf waard is als je een 1080p tv hebt, hangt er vanaf wat voor gamer je bent. Speel je zo nu en dan een potje FIFA of Call of Duty dan is de goedkopere Xbox One S krachtig genoeg voor jouw gamewensen. Ga je een stapje verder dan dat, dan is de X direct een stuk interessanter.

Ook op een ‘gewone’ Full HD tv heeft de geüpgrade Xbox namelijk al zijn voordelen. Games zullen net dat stukje sneller laden en framerates zijn net wat soepeler. Een goed voorbeeld is Assassin’s Creed Origins. Op mijn reguliere Xbox One, die ik bij de launch heb gekocht, is de framerate niet bepaald optimaal te noemen en schokt het beeld zo nu en dan. Op dezelfde tv maar dan via de Xbox One X was dit al een heel stuk minder het geval. Let op: lang niet iedere game heeft zichtbare resultaten, zelfs niet bij de Xbox One X Enhanced titels. Desalniettemin heb je met de aanschaf van een Xbox One X in ieder geval de krachtigste console in huis, voor als je de huidige tv aan vervanging toe is.

Ik heb geen 4K tv, maar wel een Xbox One

Hier kan ik heel kort over zijn: kan je de oude Xbox One inruilen voor een mooie deal en ben jij echt die hardcore gamer die het uiterste uit zijn games wil halen? Doen! In alle andere gevallen is je huidige Xbox One goed genoeg tot de overstap is gemaakt naar een 4K tv.

Marc de Haas