Naar de camping met de Sonos Roam

Sonos Roam

De nieuwe Sonos Roam is vooral gemaakt voor buiten. Om deze compacte luidspreker goed te testen namen we hem mee naar de camping. Daar ontdekten we de veelzijdigheid van de Roam.

Glamp Outdoor Camp is relatief nieuw in Nederland. Sinds de zomer van 2020 zijn ze bezig met het opzetten van fijne campings op bijzondere locaties. Wij reisden af naar het Glam Outdoor Camp in het Brabantse Schaijk met in onze bagage de Sonos Roam. Onze familietent stond op een prachtige plek in een bos.

Genieten

Ondanks dat het Pinksterweekend in Nederland vooral in het teken van regenbuien stond, hadden wij geluk. Het was in Schaijk merendeels droog en zonnig. Ideaal om bij onze tent te zitten met een muziekje en een lekker biertje. Natuurlijk is het de bedoeling op een camping dat je anderen niet stoort, dus hebben we de Roam niet gebruikt om de rest van de camping mee te laten genieten van onze muziek. Het volume van de Roam hebben we eerder thuis al getest en niet op de camping.

Via de Sonos-app, die we thuis ook gebruiken voor de andere luidsprekers van Sonos, is het ook heel makkelijk om de Roam te bedienen. Thuis kan dat via het Wi-Fi-netwerk, maar de Roam kan ook via Bluetooth verbinding maken met je smartphone. Op die manier kun je dus buiten handig je favoriete muziek of radiozender beluisteren. Binnen de app van Sonos is het aanbod enorm groot. Je kunt kiezen uit duizenden radiozenders, maar je kunt ook een streamingdienst als Spotify koppelen.

Equalizer

Ondanks het compacte formaat komt er een indrukwekkend geluid uit de Sonos Roam. De luidspreker is zowel geschikt voor een fijn muziekje op de achtergrond als voor een hoger volume tijdens een feestje in de tuin of in het park. Het volume hebben we dus niet op de camping getest, maar thuis blijkt er flink wat geluid uit de compacte speaker te komen. Mooi detail hierbij is dat in de Sonos-app een equalizer is te vinden voor het finetunen van het geluid.

Een erg fijne optie die te vinden is bij de Roam is Automatic Trueplay. Dit houdt in dat de speaker de omgeving kan scannen en daar het geluid op aanpast. Het maakt dus niet uit of je de Roam naast een muur plaatst of in een open ruimte. De luidspreker past zich razendsnel aan in elke omgeving. Dus zowel binnen als buiten de tent klonk de muziek perfect. En dat allemaal draadloos.

10 uur

We hadden wel een oplaadkabeltje meegenomen, maar die is niet nodig geweest. Met een volle batterij kun je 10 uur lang muziek draaien. Het is wel zo dat als je de Roam niet gebruikt de batterij langzaam leeg gaat. Dat merken we vooral thuis waar we in principe genoeg speakers hebben en de Roam niet altijd in gebruik is. Als we de luidspreker willen gebruiken moet deze vaak eerst even aan de oplader. Iets om rekening mee te houden als je op pad gaat.

Het Pinksterweekend kende bizar veel hoosbuien. Ook wij werden na een relatief droge avond op de camping getrakteerd op wat regen. Mocht je in zo’n geval de Roam nog buiten hebben staan, geen paniek. De Sonos Roam is waterdicht en kan dus prima tegen een fikse bui. Ook hoef je niet bang te zijn dat de speaker valt, want het ontwerp is zeer robuust met stevig rubber aan de boven- en onderkant.

120 meter

Aan de bovenzijde vind je knoppen om de Roam te bedienen, maar dat kan ook via de app. Wil je het helemaal makkelijk dan kun je ook nog een spraakassistent toevoegen. Je kunt de Roam dan met je stem bedienen. Al werkt dat niet altijd perfect. Niet elke artiestennaam wordt direct begrepen door de Google Assistent. Onze voorkeur gaat dus uit naar de app. Dankzij de Bluetooth 5.0-ondersteuning werkt de bediening tot maar liefst 120 meter afstand tussen telefoon en luidspreker.

Het kamperen met de Sonos Roam bij Glamp Outdoor Camp was dus een succes. We kunnen niet wachten om nog meer avonturen te beleven met het apparaat. Bijvoorbeeld tijdens een lange wandeltocht in de bergen. Na een lange wandeling met vrienden een kampvuur maken en dan wat lekkere muziek draaien is iets om naar uit te kijken. Of gewoon in eigen land de Sonos Roam meenemen naar een vakantiehuisje. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij zullen de luidspreker in ieder geval altijd inpakken als we op reis gaan.

Sonos Roam
Muziek en bier wat wil je nog meer?