Hoe goed is de Sonos Move?

Sonos Move

Niet zo lang geleden introduceerde Sonos hun eerste draagbare luidspreker die je mee naar buiten kunt nemen: de Sonos Move.

Nu zijn we op de hoogte van de kwaliteit van de speakers van Sonos, maar we willen het ook altijd graag met eigen oren ervaren. Vandaar dat we een middag op bezoek gingen bij Sonos voor een mooie demonstratie.

Zo’n draagbare Sonos Move kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Hierdoor zal de speaker ook op andere plekken terechtkomen dan de reguliere die gewoon in je huis op hun vaste plek staan. Sonos liet ons zien dat ze aan vrijwel alle scenario’s hebben gedacht tijdens de ontwikkeling van de Move.

Bier en barbecue

We beginnen bij het geluid. Allereerst met de Move op een keukentafel. Omdat Big Green Egg voor lekkere hapjes zorgt en Beerwulf voor bijpassende bieren lijkt het al snel op een gezellig feestje. Precies zo’n gelegenheid waarbij je de Sonos Move kunt gebruiken. Een medewerker van Sonos laat zien en horen wat er mogelijk is.

Dankzij een technologie met de naam Automatic Trueplay kan de speaker de ruimte waar deze staat analyseren en daar het geluid op aanpassen. Zodra je de Move oppakt, detecteert deze automatisch de beweging en weet de speaker dat deze waarschijnlijk verplaatst zal worden. Wanneer de Move daarna een tijdje weer stilstaat, gaan microfoons rondom een analyse van de kamer of ruimte maken.

Tame Impala

Terwijl de Sonos Move een nummer van Tame Impala speelt, wordt deze van de keukentafel verplaatst naar een smalle ruimte naast een keukenkastje. Normaal gesproken zal de ruimte een deel van de geluidsgolven blokkeren en zal het allemaal heel dof klinken. De Sonos Move klinkt echter alleen de eerste paar seconden dof, daarna weet het hoe om te gaan met de ruimte en is de muziek weer helder.

Nu zul je zelf een speaker niet zomaar op zo’n rare plek zetten, maar het principe gaat ook op als de speaker tegen een muur of in een hoek staat. Of juist alle ruimte en vrijheid heeft. Zoals bijvoorbeeld buiten. Om de Move mee naar buiten te kunnen nemen heeft Sonos gezorgd dat de luidspreker tegen behoorlijk extreme omstandigheden bestand is.

Ander zwart

De Sonos Move heeft een zogenaamde IP56-rating. Dat houdt in dat deze bestand is tegen regen, stof, zand, sneeuw, zeewater en kou en warmte. Als je goed kijkt, zie je dat het zwart van de Move net even anders is dan het zwart van andere Sonos-speakers. Hierdoor kan de Move zonder problemen in de felle zon staan. Ook tegen het vallen is deze alleskunner bestand.

Wat ook anders is aan deze Sonos-speaker is het feit dat je niet alleen via de Wi-Fi te muziek af kunt spelen, maar ook via Bluetooth. Een draadloos netwerk is immers buiten niet overal aanwezig of even sterk. Opladen gaat overigen met behulp van een ringvormige houder die je thuis op de vaste plek van de Move neer kunt zetten. Heb je onderweg extra stroom nodig, dan kun je ook opladen via USB. Handig voor op vakantie.

De Sonos Move is nu te koop voor een prijs van €399,-

Sonos Move