Klassieke stillevens met veel te veel plastic

Stilleven met plastic
Gebaseerd op een werk van Caravaggio

Er is te veel plastic in ons leven. Overal vind je plastic verpakkingen die we vervolgens weer weggooien. In 2020 zal dat waarschijnlijk 500 miljoen ton aan plastic zijn.

Voor het Spaanse Quatre Caps een aanleiding om ons te laten zien hoeveel plastic er in omloop is. Ze besloten hiervoor de klassieke stillevens uit de schilderkunst te gebruiken. Schilderijen van onder andere Caravaggio en Abraham van Beijeren hebben een moderne remake gekregen.

Uit de supermarkt

Wat ze bij Quatre Caps hebben gedaan, is het voedsel op de tafels vervangen met hoe het tegenwoordig verpakt is. Dus fruit in een plastic bakje, een plastic zak om het brood en plastic bestek. In plaats van een stilleven noemen ze dit Not Longer Life. Al het verpakte voedsel dat je op de foto’s ziet, komt zo rechtstreeks uit de supermarkt.

Iets om over na te denken. Heeft dit alles nu echt zoveel plastic nodig? Ook kun je zelf in actie komen. Koop bijvoorbeeld je groente en fruit op de markt of bij een groenteboer waar niet alles in het plastic zit. Kies in de supermarkt voor de optie met de minste verpakking.

Stilleven met plastic
Gebaseerd op een werk van Abraham van Beijeren
Stilleven met plastic
Gebaseerd op een werk van Egidio Melenez
Stilleven met plastic
Gebaseerd op een werk van Claude Monet
Stilleven met plastic
Gebaseerd op een werk van Sanchez Cotan
Stilleven met plastic
Eigen creatie van Quatre Caps