Keniaanse start-up maakt straatstenen van plastic afval

De berg met plastic afval groeit en groeit. Ook in een land als Kenia. Gelukkig zijn er slimme en enthousiaste ondernemers die handig gebruik maken van het afval om er iets nieuws van te fabriceren.

Nzambi Matee is een 29 jarige-ondernemer die met haar bedrijf Gjenge Makers straatstenen maakt van plastic afval. Ze ergerde zich al een tijd aan al het plastic dat op de straten van Nairobi lag. Ze zegde haar baan als ingenieur en data-analist op om dit probleem te tackelen. Vervolgens is ze in de achtertuin van haar moeder aan de slag gegaan met experimenteren.

Uiteindelijk is het gelukt, mede dankzij de hulp van de University of Colorado Boulder, om een machine te maken die van zand en plastic extreem sterke straatstenen kan maken. Het procedé oogt eenvoudig. Het is een kwestie van het mengen van plastic en zand, dit verhitten en dan persen tot een blok.

Sterk en licht

Het mooie aan deze plastic straatstenen is dat ze niet alleen zorgen dat afval verdwijnt, maar dat ze ook nog eens heel erg sterk en licht in gewicht zijn. Inmiddels maken ze bij Gjenge Makers tussen de 1000 en 1500 stenen. Deze worden gebruikt om tuinen en binnenplaatsen te bestraten. Er is onderhand 20 ton plastic afval verwerkt en het bedrijf heeft al 112 banen gecreëerd.

De straatstenen van Gjenge Maker zijn ook nog eens goedkoop om te maken. Dat komt mede door het feit dat ze het plastic vaak gratis of tegen een scherpe prijs ontvangen van bedrijven die het als afval zien. Volgens Nzambi Matee is plastic een materiaal waar veel misverstanden over bestaan. Vooral het hergebruik moet en kan stukken beter. Een volgende stap voor haar bedrijf is het ontwikkelen van een plastic baksteen.

Gjenge Makers
Nzambi Matee
Foto’s: Gjenge Makers

Gjenge Makers

Gjenge Makers

Gjenge Makers

Gjenge Makers

Gjenge Makers