Tweede collectie van MoMA en Vans

Vans x MoMA

Een maand na de eerste gezamenlijke collectie van Vans en museum MoMA is er nu een tweede. Ook deze collectie bestaat uit schoenen, kleding en accessoires met prints van iconische kunstwerken.

De geselecteerde kunstenaars zijn dit keer Edvard Munch, Jackson Pollock, Lybov Popova en Faith Ringgold. Van elke kunstenaar is een bekend werk uitgezocht en deze is verwerkt tot een print. Soms zie je een opvallend detail uitgewerkt, maar er zijn ook items waarop het kunstwerk in zijn geheel is te zien.

Edvard Munch – De Schreeuw (1895)

Het bekendste werk uit deze collectie is waarschijnlijk De Schreeuw van Edvard Munch. De hier gebruikte versie is niet een schilderij, maar een litho in zwart-wit waar Munch in 1895 een aantal van maakte. Op het zelfportret zie je de kunstenaar overweldigd worden door de schreeuwende natuur om zich heen. In deze collectie is De Schreeuw te zien op een paar Vans Era en op een rugzak, hoodie en t-shirt.

Vans x MoMA

Vans x MoMA

Vans x MoMA

Vans x MoMA

Vans x MoMA

Jackson Pollock – One: Number 31, 1950

One: Number 31, 1950 is een van de grootste en opvallendste voorbeelden van de voor Pollock zo kenmerkende dripping-techniek. Het woeste en complexe kunstwerk is te zien op een paar Vans Authentic, waarbij de print doorloopt op de zijkant van de zool. Daarnaast is er ook een overhemd met korte mouwen en een pet gemaakt.

Vans x MoMA

Vans x MoMA

Ljoebov Popova – Untitled, 1917 en Painterly Architectonic

Van de Russische avant-gardistisch kunstenaar Ljoebov Popova zijn twee werken gebruikt. Beiden zijn gemaakt in 1917, een periode waarin Popova, beïnvloed door architectuur, het kubisme en het constructivisme verkende. De abstracte vormen en kleuren lenen zich heel goed voor een print. Zo zie je beide werken terug op één paar van de Vans Sk8-Hi en is er verder nog een sweater van fleece en een zogenaamde ringer t-shirt met contrasterende boorden.

Vans x MoMA

Vans x MoMA

Vans x MoMA

Vans x MoMA

Faith Ringgold – Seven Passages to a Flight, Woman Freedom Now en Woman Free Yourself

Van kunstenaar Faith Ringgold zijn maar liefst 3 werken gebruikt. Bovendien is zij ook de enige kunstenaar uit deze collectie die nog in leven is. De inmiddels 90-jarige Ringgold heeft zelfs meegeholpen bij de selectie van het werk. Allereerst is er Seven Passages to a Flight uit 1995, waarbij het kleurrijke patroon van het kader van het werk is verwerkt tot een Classic Slip-On. Op de zijkant van de zool staat de tekst My mother said I’d have to work twice as hard to go half as far.

Dit verwijst mooi naar het activisme dat een belangrijke rol speelt in het werk van Faith Ringgold. Met haar werk snijdt ze thema’s als racisme en sociale ongelijkheid aan. Dat zie je ook terug in de werken Woman Freedom Now en Woman Free Yourself uit 1971. Deze zijn verwerkt tot een paar sneakers, een vissershoedje en een t-shirt met lange mouwen.

Vans x MoMA

Vans x MoMA

Vans x MoMA

Vans x MoMA

Vans x MoMA

De collectie is vanaf 11 november verkrijgbaar in geselecteerde verkooppunten van Vans, winkels van Vans en online via Vans.nl.