Historisch ritje met de Wuppertaler Schwebebahn

De Duitse stad Wuppertal heeft een bijzondere vorm van openbaar vervoer in de stad. De Wuppertaler Schwebebahn is een zwevende trein die een deel van zijn route boven de rivier de Wupper aflegt.

Museum MoMA deelde onlangs een unieke video van de Schwebebahn uit 1902.The Flying Train laat een bijzonder beeld zien van een stad die in die tijd zo rijk was dat ze een ingenieus vervoerssysteem konden laten bouwen. Bijzonder is dat de Schwebebahn nu nog steeds in gebruik is. Inwoners van de stad maken er nog vaak gebruik van en voor toeristen is een ritje een onvergetelijke ervaring.

De zweeftrein is in 1900-1901 gebouwd als vervoersmiddel voor zowel mensen als bouwmaterialen voor de snelgroeiende stad. Vanwege de ligging in een relatief diep dal was er weinig ruimte voor een reguliere spoorbaan. Vandaar dat het idee kwam om een zwevende trein boven de rivier te maken. Van het traject van ruim 13 kilometer loopt 10 kilometer boven de Wupper.

Archief

De video van de Wuppertaler Schwebebahn uit 1902 is recentelijk uit het archief van het MoMA gehaald en gedeeld op YouTube. Hierbij is ook onderzoek naar de beelden gedaan. Jarenlang is aangenomen dat de film op 70mm is geschoten, maar dat blijkt niet zo te zijn. Waarschijnlijk is het origineel geschoten op 68mm.

Voor Denis Shiryaev was de uitgave van deze film een reden om de beelden op te poetsen en te stabiliseren. Hij vertraagde het tempo naar wat waarschijnlijk de originele snelheid is en voegde kleur toe. Sindsdien is er een stevige discussie onder liefhebbers welke video het mooist is.