Opvallende overeenkomsten tussen Munch en Van Gogh

zelfportetten van Van Gogh en Munc
Links: Vincent van Gogh, Zelfportret als schilder, 1887-1888. Van Gogh Museum, Amsterdam. (Vincent van Gogh Stichting). Rechts: Edvard Munch, Zelfportret met palet, 1926. Privécollectie

Vincent van Gogh en Edvard Munch waren tijdgenoten met veel overeenkomsten. Hoe groot die overeenkomsten tussen de twee kunstenaars zijn kun je zien in de tentoonstelling Munch : Van Gogh in het Van Gogh Museum.

Deze tentoonstelling is meteen een mooie aanleiding om het nieuwe entreegebouw van het museum te bewonderen. Als je met de trap naar beneden gaat sta je al direct bij de ingang van Munch : Van Gogh.

Bijzondere kunstwerken

In totaal zijn er ruim 100 kunstwerken te bewonderen waaronder een groot aantal heel bijzondere. Natuurlijk is er de beroemde Schreeuw van Munch, maar ook stukken van Van Gogh uit andere musea of uit privé-collecties. Het bijzondere is dat veel schilderijen in paren hangen. Als je zo het werk van de kunstenaars naast elkaar ziet ontdek je dat ze op veel punten in hun carrière met dezelfde dingen bezig waren en ook veel dezelfde invloeden hebben gehad.

Van Gogh en Munch hebben elkaar nooit ontmoet, maar hadden wel gemeenschappelijke vrienden. Ook vertrokken beiden uit hun thuisland richting Parijs om inspiratie op te doen. Als je langs de kunstwerken loop zie je echt heel veel overeenkomsten, maar toch ook de kenmerkende stijl van de kunstenaars.

sterrennachten
Links: Vincent van Gogh, Sterrennacht boven de Rhône, 1888, Musée d’Orsay, Parijs. Schenking van dhr. en mevr. Robert Kahn-Sriber ter nagedachtenis van dhr. en mevr. Fernand Moch, 1975. Rechts: Edvard Munch, Sterrennacht, 1922. Munchmuseum, Oslo

Het zien van De Schreeuw in het echt is natuurlijk heel bijzonder, maar voor mij zijn de mooiste schilderijen die waar de sterrenhemel een grote rol speelt. Naast elkaar hangen Sterrennacht boven de Rhône van Vincent van Gogh uit 1888 en Sterrennacht van Edvard Munch uit 1922. Normaal hangen ze in respectievelijk Parijs en Oslo, maar zo naast elkaar versterken ze elkaar. Dit zijn van die kunstwerken waar je heel lang naar kunt kijken en bij kan wegdromen.

Vrijdagavonden in het Van Gogh Museum

Ik bezocht Munch : Van Gogh op een vrijdagavond. Dan is het museum namelijk open tot 22 uur. Op de laatste vrijdag van de maand kun je in het Van Gogh Museum je weekend helemaal goed beginnen met een speciale avond vol kunst en cultuur. Deze avond waren er bijvoorbeeld een cocktailbar, DJ’s, een Schreeuw-Photobooth, Ramsey Nasr die de beroemde brieven van Van Gogh voorlas en een mooi concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest. De combinatie van een kunst, muziek en een koud biertje kan ik je zeker aanraden.

Munch : Van Gogh is te zien tot 17 januari 2016. In die periode is er ook een speciaal cultuurprogramma op andere plaatsen in Amsterdam en zal het museum naast vrijdagavond ook op zaterdagavond tot 22 uur open zijn.

op een brug
Links: Edvard Munch, De schreeuw, 1893. Munchmuseum, Oslo. Rechts: Vincent van Gogh, De brug van Trinquetaille, 1888. Privécollectie
entreegebouw van gogh museum
Foto: Jan-Kees Steenman