Narcissus Garden: Yayoi Kusama in New York

werk van Yayoi Kusama in New York
Alle afbeeldingen: Rockaway! 2018 Narcissus Garden door Yayoi Kusama. Kunstwerk ©YAYOI KUSAMA. Artwork courtesy Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore/Shanghai; Victoria Miro, London/Venice; en David Zwirner, New York. Foto via MoMA PS1. Fotograaf: Pablo Enriquez.

Kunstliefhebbers kunnen deze zomer in New York genieten van het gratis Rockaway! 2018 Festival. Eén van de hoogtepunten is de installatie die Yayoi Kusama maakte voor MoMA PS1.

In een verlaten loods in Fort Tilden, Queens heeft Kusama een nieuwe versie van haar Narcissus Garden aangelegd. Dit werk maakte ze voor het eerst voor de Biënnale van Venetië in 1966. Voor de ingang plaatste ze een bordje met de tekst Your Narcissism for Sale. De plastic bollen waren namelijk te koop voor een bedrag van omgerekend 2 euro.

Narcisme

Dit keer is er niets te koop en zijn de bollen vervangen door metalen exemplaren. De boodschap is echter sterker dan ooit. Mede dankzij media als Instagram is narcisme meer verweven in ons leven dan ooit. Wie niet zo nodig naar zichzelf wil kijken, kan ook de muren van de oude treinenloods weerspiegeld zien in de 1500 bollen. De oude muren en de graffiti contrasteren mooi met de glanzende oppervlakken.

Sandy

Bijzonder om te weten is dat deze ruimte flink is beschadigd door de storm Sandy in 2012. Het festival Rockaway! 2018 moet bijdragen aan het verbeteren van de infrastructuur op het schiereiland Rockaway in de wijk Queens. De verwoesting van de storm is nog op vele plaatsen zichtbaar. Tegelijkertijd is het ook een mooie plek om de hectiek van de stad achter te laten en te genieten van de rust en de zee.

Tot en met 3 september kun je van vrijdag tot en met zondag tussen 12 en 18 uur de Narcissus Garden gratis bezoeken.

werk van Yayoi Kusama in New York

werk van Yayoi Kusama in New York

werk van Yayoi Kusama in New York

werk van Yayoi Kusama in New York

werk van Yayoi Kusama in New York

werk van Yayoi Kusama in New York