Unfair Amsterdam is geen standaard kunstbeurs

Unfair18
Anika Schwarzlose – Agendas and Containers

Volgende week staat het Amsterdamse Westergasterrein in het teken van de vierde editie van Unfair. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit niet zomaar een kunstbeurs. Het is tegelijkertijd ook een groepstentoonstelling en festival. Op een verrassende manier wordt actueel werk getoond van een nieuwe, veelzijdige generatie kunstenaars.

Nog geen plannen voor het Paasweekend? Misschien is Unfair18 dan wel een optie! Deze alternatieve kunstbeurs, opgericht door Peter van Es en Adam Nillissen, laat op boeiende wijze zien wie dé kunstenaars zijn van dit moment. Na een zorgvuldige selectieprocedure heeft de organisatie 40 opkomende en gevestigde kunstenaars uitgenodigd om hun nieuwste werk te tonen. Unfair biedt deze jonge kunstenaars een aantrekkelijk podium waardoor het contact met liefhebbers en kopers van kunst makkelijker wordt gelegd. Kunstenaars waar wij benieuwd naar zijn: Sanja Marušić, Thomas Trum, Afra Eisma, Anika Schwarzlose, Tim Breukers, Alex Farrar, Meinke ten Have, Jonathan van Doornum, Tim Hollander, Jaya Pelupessy en Jan Rosseel.

Radio & audiotours

Ook tijdens deze editie is er weer sprake van een breed en verdiepend programma. Hiervoor zijn meerdere locaties van het Westergasterrein in gebruik genomen. In het midden van de Zuiveringshal is er bijvoorbeeld plek ingericht voor UN AIR. Elke dag van 15.00 tot 16.00 uur worden hier radioshows uitgezonden in samenwerking met radiostation JAJAJANEENEENEE. Bij UN AIR schuiven overigens niet alleen kunstenaars aan, maar ook kinderen, wetenschappers, curatoren en architecten. Verder kun je audiotours beluisteren van kunstliefhebbers en DJ Elias Mazian. Zij leiden je langs hun favoriete werken. En voor degene die meer interactie wil, zijn er dagelijks op vaste tijdstippen ook rondleidingen te volgen. De plekken hiervoor zijn wel beperkt.

Videokunst

In het Machinegebouw vind je Fullscreen, een ruimtevullende video-installatie van meer dan 13 meter lang. Hier kun je dagelijks genieten van videowerk van bijvoorbeeld The Rodina, Jeroen Cluckers en Olya Oleinic. Op zaterdag 31 maart om 22:00 uur gaat op deze locatie ook de Unfair After Party van start, in samenwerking met muziekplatform Subbacultcha.

Verschillende uitvoeringen

Bijzonder is het randprogramma Gallery Present. Enkele vooraanstaande galeries uit Amsterdam zijn gevraagd videokunst te presenteren van één van hun zogeheten mid-career artists. Galeries die hieraan meedoen zijn bijvoorbeeld Stigter van Doesburg, Galerie Martin van Zomeren, Torch Gallery en tegenboschvanvreden. Verder biedt Unfair dit jaar weer een brede selectie aan performances. Deze vinden verspreid over het festival plaats, variërend van kleine interventies tot volledige avondprogramma’s. Met contributies van onder meer Adam Nillissen, Anan Striker & Luuk Wezenberg, Annika Kappner, Avan Omar, Joeri Woudstra, Luca Hillen, Marijn Ottenhof en Willem Popelier.

Competitie voor architecten

Het speelse tentoonstellingsontwerp van deze editie is gemaakt door Tomas Dirrix. Hij liet zich inspireren door de vrolijke interactie waarmee kunstbeurzen worden omringd. Zijn tentoonstellingsontwerp is gebaseerd op de tenten waarin de beurzen vroeger plaatsvonden. Het sluipen door de smalle openingen van het ’tentdoek’ geeft echt een verrassend en intiem effect. Dirrix mocht aan de slag voor Unfair, omdat hij de winnaar was van de Unfair18 Architect Award. Dit is een nieuwe competitie voor architecten die in samenwerking met UNStudio wordt georganiseerd. UNStudio, opgericht door Ben van Berkel en Caroline Bos, is een internationaal architectenbureau met vestigingen in Amsterdam, Hong Kong en Shanghai.

Beste nieuwkomer

Nieuw op Unfair18 is de Loyens&Loeff Emerging Artist Award. Deze aanmoedigingsprijs zet in op talentontwikkeling en biedt ruimte aan de totstandkoming van nieuw werk. De prijs wordt op vrijdag 30 maart uitgereikt aan het meest veelbelovende talent van deze editie. De keuze zal lastig worden met zoveel klinkende namen. Mocht je binnen trouwens overweldigd worden door alle kunst, dan kun je bij de voordeur even een duik nemen in de ballenbak. Niemand is immers te oud om even te ontspannen met Unfair Funfair!

Kunst aanschaffen

Onder de indruk van een kunstwerk op Unfair18? Dan kun je het misschien wel kopen! Het is namelijk mogelijk om gebruik te maken van de Kunstkoopregeling, een renteloze lening die beschikbaar wordt gesteld door het Mondriaanfonds. Unfair is als eerste non-profit organisatie toegelaten tot deze regeling. Anders dan bij reguliere beurzen of galleries gaat het gehele aankoopbedrag van het kunstwerk regelrecht naar de deelnemende kunstenaar. Deze hoeft namelijk geen standhuur of verkooppercentages af te dragen. Mocht je echt een heel kleine beurs hebben, dan kun je ook terecht in het glazen gebouwtje van Unframed by Unfair. Hier zijn enkele werken van kunstenaars verwerkt tot geborduurde patches. Voor een klein bedrag heb je echt een leuk en uniek kunstwerk. Deze bijzondere werken kun je in een mooie lijst aan de muur hangen, maar de kleinere varianten zijn bijvoorbeeld ook leuk om op je jas of tas te naaien. Zo heb je altijd kunst bij je!

Unfair18 vindt plaats van donderdag 29 maart t/m maandag 2 april 2018

Westergasfabriek
Pazzanistraat 37
Amsterdam

Openingstijden:
Donderdag 29 maart van 17:00 tot 22:00 uur
Vrijdag 30 maart en zaterdag 31 maart van 12:00 tot 21:00 uur
Zondag 1 april en maandag 2 april van 12:00 tot 18:00 uur

Unfair18
Afra Eisma – Gloomy Cowboy (close up)
Unfair18
Alex Farrar – Mostly agitated, sometimes trembling, rarely still – (2017-2018)
Unfair18
Werk van Inez de Brauw
Unfair18
Max de Waard – Stone Eye
Unfair18
Sanja Marusic – Phase in Space (small)
Unfair18
Tim Breukers – Tribute to Julian B. Coco samen met Katrein Breukers bij Hotel Maria Kapel, 2017 (Foto: Noortje Knulst)
Unfair18
Werk van Inge Meijer tijdens Rijks Academie Open, 2017 (Foto: G.J. van Rooij)
Unfair18
Matea Bakula & Nick Steur – We do matter (Foto: Paul McGee)
Unfair18
Werk van Lilian Kreutzberger