UNStudio heeft plannen voor kabelbaan over het IJ

Kabelbaan in Amsterdam

Amsterdam is al jaren op zoek naar oplossingen voor snelle verbindingen tussen Noord en de rest van de stad. UNStudio biedt hulp met het ontwerp van een heuse kabelbaan.

De kabelbaan moet een snelle verbinding gaan vormen tussen de populaire stadsdelen West en Noord. In een enkele cabine kunnen 37 personen in 4.6 minuten de oversteek maken. Ook aan fietsers is gedacht. In speciale cabines kunnen zes fietsen en hun bestuurders mee. Alleen scooters en Canta’s moeten op de ouderwetse manier met het pontje naar de overkant.

Uitbreiding

Het voordeel van een kabelbaan is dat het het huidige verkeer niet in de weg zit. Zowel op de weg als op het drukke water van het IJ. Allereerst moet de baan lopen van NDSM naar Minervahaven en vice versa. Later kan er een uitbreiding komen naar de Hemknoop.

UNStudio bracht in februari van dit jaar ook al plannen uit voor een kabelbaan in het Zweedse Göteborg. De expertise voor beide projecten kan mooi gedeeld worden. Als de gemeente Amsterdam (en/of andere geldschieters) iets in het idee ziet dan zou de kabelbaan in 2025 in gebruik zijn.

Kabelbaan in Amsterdam

Kabelbaan in Amsterdam

Kabelbaan in Amsterdam