Expositie Fragments of Sphere in On The Inside

Fragments of Sphere
© Bill Viola, Tempest, 2015, still

On The Inside is een nieuwe kunstruimte op de NDSM-werf in Amsterdam. Vanaf 31 januari is Fragments Of Sphere te zien, een interdisciplinaire tentoonstelling met werk van 8 bekende, internationale kunstenaars.

Afgelopen juni werd On The Inside geopend in Amsterdam-Noord. Het nieuwe platform voor hedendaagse kunst ligt op 10 minuten varen met de pond vanaf het centraal station. Fragments Of Sphere is alweer de derde grote groepstentoonstelling die wordt georganiseerd. De deelnemende kunstenaars zijn Saskia Noor van Imhoff (CAN/NL), David Claerbout (BE), Cyprien Gaillard (FR), Bill Viola (USA), Matthew Day Jackson (USA), Amalia Pica (AR), Henk Stallinga (NL) en Claudia Martinez Garay (PE).

Innovatief gebruik van nieuwe media

Fragments of Sphere bestaat uit een selectie van acht opmerkelijke kunstwerken die het begrip ‘fragmentatie’ onderzoeken, zowel visueel als conceptueel. Ook laten de getoonde werken zien hoe innovatief de kunstenaars zijn in het gebruik van nieuwe en digitale media. De expositie toont nieuwe media in haar vele verschijningsvormen: van videoprojectie tot sculptuur en van animatie tot grootschalige installatie.

Aarde, water, vuur & lucht

In de werken die te zien zijn, spelen de vier klassieke elementen een belangrijke rol. Men geloofde ooit dat aarde, vuur, water en lucht het hele universum vormden – de fragmenten van de (aard)bol. Tegenwoordig is de uitwerking van deze elementen heel anders. Wanneer de elementen in de context van een veranderende wereld worden geplaatst, krijgen ze nieuwe betekenis.

Natuur vs technologie

Met bovenstaande in gedachten lijken de kunstwerken vergelijkbare vragen te stellen over de relatie tussen natuur & technologie en de rol van de mens binnen deze tweedeling. Wat gebeurt er met onze planeet naarmate de landschappen veranderen? Wat gebeurt er met de mensheid als technologie het dagelijks leven voortdurend beïnvloedt? Fragments of Sphere nodigt het publiek uit om nieuwe benaderingen in de hedendaagse kunst te verkennen binnen de context van de gedigitaliseerde en veranderende samenleving.

Samenwerking met Pylon uit Dresden

Curator van Fragments of Sphere is Annemarie Galani. Zij kreeg daarbij hulp van Thomas Schmelzer. De tentoonstelling is een samenwerking tussen On The Inside en het Duitse kunstcentrum Pylon-Lab. Na afloop verhuist de tentoonstelling van Amsterdam naar Dresden. Daar zal het gedurende een jaar in de vorm van verschillende, kleinere exposities of ‘fragmenten’ te zien zijn. Fragments of Sphere wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Fragments of Sphere is te zien van 31 januari t/m 2 mei 2021.

Project Space On The Inside
tt. Melaniaweg 1
Amsterdam

Geopend: ma t/m vr van 9:30 tot 17:00 uur en za & zo van 13:00 tot 17:00 uur
Tickets à €10,- zijn online te koop via www.projectspaceontheinside.org

Fragments of Sphere
© Henk Stallinga, Heimweh, 2019, still
Fragments of Sphere
© David Claerbout, Wildfire, 2020, still
Fragments of Sphere
© Cyprien Gaillard, KOE, 2015, still