Dit jaar is het 500 jaar geleden dat in Duitsland het Reinheitsgebot werd ingevoerd. Deze oudste warenwet ter wereld heeft gezorgd dat Duits bier altijd van goede kwaliteit was en is. Het jubileum was voor Warsteiner een mooie reden om een speciaal bier te brouwen.
Dat bier heet Warsteiner Braumeister en is een ode aan het Reinheitsgebot en de brouwerij van Warsteiner, maar ook aan het moderne bierbrouwen. Zo is het recept gebaseerd op een bier van brouwmeester Fritz Peters die tussen 1869 en 1899 de eerste allereerste gecertificeerde brouwer was bij Warsteiner. Onder hem nam de brouwerij ook de eerste stoommachine in gebruik.
Het eerste dat opvalt als je het bier inschenkt is de kleur. Deze is oranje/amber door de toevoeging van gedroogde gerst ofwel cara-mout. Dit geeft niet alleen een andere kleur, maar zorgt ook dat je karamel proeft. Ook de hop speel hierbij een rol. Als eerste is de Hallertauer gebruikt, een klassieke Beierse hop. Daarnaast is ook de Cascade gebruikt, een hopsoort die je veel tegenkomt in moderne Amerikaanse IPA’s. Deze hop geeft mooie tonen van citrus aan het bier. De combinatie van de speciale mout en hop maken van Warsteiner Braumeister een bijzonder speciaalbier.
The Roast Room
Om aan te tonen dat bier en lekker eten goed samengaan was ik door Warsteiner uitgenodigd om de Braumeister samen met andere bieren te proeven in de The Roast Room in Amsterdam. Dit restaurant is verkozen tot beste vleesrestaurant van Nederland. Nu wil het dat ik zelf vegetariër ben, maar gelukkig was een goede vriend (die wel vlees eet) bereid om mee te proeven.
Complimenten voor The Roast Room, want ze hadden voor de aanwezige vegetariërs (ik was niet de enige) een goed alternatief menu waarbij ook heel goed was nagedacht over de combinatie met het bier van Warsteiner. De eerste gang bestond uit een heerlijke hamburger waarvan het vet van de burger goed samenging met de pils van Warsteiner. Lekker was de BBQ-saus waar dit bier in verwerkt was.
Citrus en hop
De tweede gang bestond uit de Warsteiner Double Hopped, een fris en iets bittere pils. Daarbij serveerde men gekookte kreeft met een schuim van het bijpassende bier, verschillende soorten citrus, verbena en krokante aardappel. De citrusvruchten waren een perfecte match met de citrustonen van de hop.
Daarna kwam het officiele moment met de onthulling van de Warsteiner Braumeister. Het gerecht daarbij was lamsnek dat in het bier was geglaceerd met daarbij asperges en artisjok. En als toetje was er de frisse Warsteiner Radler Zitrone met ijs dat van dit bier gemaakt was. Verder bestond het toetje uit panna cota, crumble met witte chocolade en fruit als aardbei, framboos en rabarber. Ook dit was weer geweldig goed.
Kunst en bier
Alle bieren werden geschonken in de nieuwste glazen van de Warsteiner Art Collection. De beroemde tulpglazen van Warsteiner zijn door kunstenaar Andreas Preis voorzien van mooie tekeningen die passen bij 500 jaar Reinheitsgebot. Op glazen zie je water, hop en gerst. De enige ingrediënten die een Duits bier volgens deze wet mag bevatten.
De mooie glazen en natuurlijk de Warsteiner Braumeister zijn nu te koop bij de betere slijter en horeca.