Hertog Jan komt met Gerard’s Toegift

Gerard's Toegift
Foto’s: Hertog Jan

Meesterbrouwer Gerard van den Broek was jarenlang het gezicht van Hertog Jan, maar na 35 jaar bij de brouwerij is het tijd om het wat rustiger aan te doen en de dagelijkse leiding over te dragen. Speciaal voor dit unieke moment is er een heel bijzonder bier gemaakt: Gerard’s Toegift.

Dit bier is een nieuwe variant uit de zeer geliefde Grand Prestige Vatgerijpt-serie. Dit keer heeft Gerard een aantal vaten uit Schotland kunnen bemachtigen waar 12 jaar lang Speyside-whisky in heeft gezeten. Mooi detail is dat in elk vat nog een flinke bodem met whisky te vinden was. Zes maanden lang hebben de vaten en de whisky hun smaak afgegeven aan de Grand Prestige van Hertog Jan.

Loting

Het resultaat heet heel toepasselijk Gerard’s Toegift. In totaal zijn er 20.000 flessen gemaakt van dit mooie bier. Hiervan zullen er 5.000 worden verkocht in de brouwerijwinkel in Arcen op 9 november van 12.00 tot 16.00 uur. De overige 15.000 flessen zullen online worden verkocht. Om iedereen een eerlijke kans te geven om zo’n mooie fles te bemachtigen is er een formulier dat je online kunt invullen. Hiermee doe je mee aan een loting. Wie is ingeloot krijgt een mail waarmee ze een fles kunnen kopen. Inschrijven kan tot en met vrijdag 5 november 2021.

Volgens Gerard heeft Gerard’s Toegift een subtiele, maar volmondige smaak, met tonen van honing en vanille. Kenners en liefhebbers van de Vatgerijpt-bieren moeten natuurlijk denken aan de editie van 2020 toen Schotse whisky centraal stond. Toen was er een ook bier dat op Speyside-vaten had gelegen. Deze had een lichte turfsmaak en tonen van vanille en kokos. Het lijkt erop dat het dit keer om net even andere vaten gaat. We zijn erg benieuwd of we ook dit keer wat rokerigs proeven.

Stage

Vatgerijpte of Barrel Aged bieren zijn een grote trend in de wereld van bier en dan vooral craft beer. Gerard van den Broek was er voor Nederlandse begrippen vroeg bij en liep maar liefst zes maanden stage bij Goose Island in Chicago om daar de kneepjes van het vak te leren. De Goose Island Bourbon County Brand Stout is immers wereldwijd de belangrijke standaard op het gebied van vatgerijpt bier. Het grote verschil is dat de Grand Prestige een barleywine is en geen stout. Toch leent de Grand Prestige zich uitstekend voor rijping op vat. Hoe langer je de Grand Prestige laat liggen, hoe lekkerder deze zal worden.

In Arcen zal brouwmeester Micha Peute het van Gerard over gaan nemen. Hopelijk heeft Gerard al zijn brouwersgeheimen inmiddels met hem gedeeld en volgen er de komende jaren nog vele prachtige edities van de Vatgerijpt.

Gerard's Toegift