Mauritshuis lanceert muzieklabel met onder andere Spinvis

Mauritshuis Den Haag - Spinvis

Op 21 november presenteert het Mauritshuis een nieuw project: ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’. Verschillende Nederlandse artiesten zingen een speciaal geschreven nummer bij een meesterwerk in het museum en laten hiermee de verhalen achter deze schilderijen tot leven komen.

Speciaal voor dit project lanceert het Mauritshuis een eigen muzieklabel*. Het museum wil mensen namelijk inspireren om met een frisse blik naar de kunst te kijken. Door te luisteren naar de unieke liedjes van de gevraagde singer-songwriters zul je de schilderijen op een andere manier ervaren. De nummers van het muzieklabel zijn te beluisteren via verschillende kanalen, zoals YouTube, Spotify en Mauritshuis.nl. De artiesten delen het nummer eveneens op hun eigen platforms.

Unieke playlist creëren

Het Mauritshuis gaat verschillende singer-songwriters benaderen met de vraag of zij zich willen laten inspireren door de collectie. Allerlei muziekstijlen mogen daarbij aan bod komen. Van pop tot metal, van klassiek tot punk en met of zonder tekst. Uiteindelijk wil het museum een bijzondere playlist creëren met vier muzikale odes per jaar.

Starten met Spinvis

Het spits wordt afgebeten door niemand minder dan Spinvis, de eenmansband van Erik de Jong. Spinvis bracht afgelopen oktober een bezoek aan het Mauritshuis en stond stil bij meer dan 15 schilderijen, waaronder het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. Over dit schilderij zei hij dat het voor de hand ligt om er een nummer over te schrijven, maar dat hij daar toch een beetje voor terugdeinst, omdat het zo’n beroemd werk is. Toch durfde hij ervoor te kiezen. In zijn nummer Parel zinspeelt Spinvis op de raadsels en fabels rondom het iconische werk van Johannes Vermeer uit 1665.

Op 21 november wordt het nummer Parel voor het eerst ten gehore gebracht. Spinvis zal dan een mini-concert geven in de foyer van het Mauritshuis. Aansluitend zingt hij het nummer Parel ook nog een keer in de Gouden Zaal van het museum, met alleen zijn gitaar en een ensemble van het Nederlands Kamerkoor. Beelden van dit akoestische optreden vormen de basis voor de videoclip. Parel is vanaf 22 november te beluisteren op www.mauritshuis.nl/spinvis en op Spotify.

Volgende artiesten ook bekend

De volgende twee artiesten van ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’ zijn ook al bekend. Het stokje wordt overgenomen door zangeres MEROL, bekend van hits als ‘Lekker met de meiden’ en ‘Kerst met de fam’. Zanger-cabaretier Harrie Jekkers is de derde musicus in de rij. Met ’t Klein Orkest schreef hij onder meer ‘Over de muur’ en als soloartiest nummers als ‘Ik hou van mij’. Maar in Den Haag is zijn grootste hit natuurlijk het officieuze volkslied van de stad: ‘O,o Den Haag’. Meer informatie over de samenwerking met MEROL en Harrie Jekkers volgt begin 2020.

* De term ‘muzieklabel’ wordt door het Mauritshuis gebruikt als vehikel om de audiocollectie van het museum onder de aandacht te brengen. Alle samenwerkingen met de artiesten zijn eenmalig.