Recensie: De Jeugd van Tegenwoordig – ”Ja, Natúúrlijk!”

”Ja, Natúúrlijk!”

We kunnen De Jeugd van Tegenwoordig met gemak ook De Eeuwige Jeugd van Tegenwoordig noemen, want bij album nummer 4 klinkt de band nog steeds zo jong en fris als tijdens Watskeburt?!

Het album ”Ja, Natúúrlijk!” (ja, die leestekens horen erbij) is misschien wel de beste plaat die De Jeugd maakte. Alles waar je op hoopt is rijkelijk aanwezig: teksten die moeiteloos laveren van lekker puberaal tot geniale spitsvondigheden en onverwachte beats van Bas Bron. Vooral die laatste is nu echt volwaardig bandlid.

Er Zijn Weer Dingen

Een gemiddeld nummer van De Jeugd van Tegenwoordig bestaat uit rap en zang van Faberyayo, Willie Wartaal en Vjèze Fur en sluit dan vaak nog af met een synth-solo van Bas Bron. Hij mag zich dan helemaal uitleven. Zo sluit vrijwel ieder nummer op extatische wijze af. Maar ook de beats zelf zijn behoorlijk geniaal te noemen. Het is vreemd dat we producties van Bron niet bij internationale acts tegenkomen, want hij doet voor niemand onder. Zo lijkt de beat in Er Zijn Weer Dingen op het werk van Jamie xx en kan Benden zich meten met het betere werk van de grote namen uit de hiphop.

Ook de teksten zijn beter dan ooit. Hoogtepunten zijn Bewuste Sabotage: “plassen in de tank van de samenleving” en “alles naar de sabotering”, De Toneelacademie waarin toneelaudities belachelijk worden gemaakt en natuurlijk het uitgaansanthem Een Barkie. Ik heb de promo van dit album nu zo’n maand in mijn bezit en er is in die periode geen dag geweest waarin ik niet een keer ”Ja, Natúúrlijk!” heb gedraaid. Ik verwacht dat dit de komende tijd niet gaat veranderen. De verwachting is dat ik deze verslaving de komende tijd met heel veel mensen ga delen. ”Ja, Natúúrlijk!” is met een woord geniaal te noemen.