Fotograaf Julius Rooymans brengt ode aan Hollandse Meesters

Wanrooij Gallery - Julius Rooymans
Julius Rooymans – De Delftse Donderslag (Alle afbeeldingen © Julius Rooymans)

Wanrooij Gallery presenteert momenteel een solo-expositie van de Nederlandse fotograaf Julius Rooymans. De Schaduw van de Meester bestaat uit een nieuwe serie fotowerken en portretten, waarbij schilderijen van Rembrandt, Vermeer en Jan Steen tot leven komen. De gelaagde beelden, vol van scènes en symboliek, weerspiegelen de Gouden Eeuw in extra groot formaat.

Kunstenaar Julius Rooymans is een verhalenverteller met een fascinatie voor geschiedenis en werken van grote omvang. In 2019 realiseerde hij, samen met modeontwerper Hans Ubbink en producent Jessica Karelsen, het project Nachtwacht360 – De Keerzijde van Kunst. Er werd een fotografische reconstructie gemaakt van het wereldberoemde schilderij van Rembrandt, op oorspronkelijk formaat inclusief eerder afgesneden zijkanten. Het werk is op meerdere plekken tentoongesteld, waaronder het Rijksmuseum.

De Hollandse Meesters

In het nieuwe kunstproject De Schaduw van de Meester komen de werken van wereldberoemde Hollandse meesterschilders samen en worden de schaduwkanten van het kunstenaarschap belicht. het gaat over onderwerpen als liefde, zelfspot, armoede, verdriet en tegenslag. Net als bij de Nachtwacht360 zijn voor dit project ook weer dubbelgangers gezocht die lijken op hun 350 jaar oudere voorgangers.

Samenwerking met allerlei experts

Dankzij de medewerking van instellingen als het Allard Pierson, Museum Het Rembrandthuis, Museum Vrolik, en bekende verzamelaars en antiquairs, zijn op de fotowerken talrijke originele voorwerpen, serviezen, wapens en decors te zien. Met de expertise en tomeloze toewijding van vakmensen als grimeur Arjen van der Grijn, kostuumontwerpster Catherine Cuykens en kunsthistoricus Marieke de Winkel, zijn de kostuums, sieraden en haarwerken historisch kloppend gemaakt tot in de kleinste details.

Over de fotograaf

Julius Rooymans is opgegroeid in een kunstenaarsgezin en volgde een opleiding fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij fotografeert al bijna 25 jaar en maakte covers voor Newsweek en The New York Times. Het autonome werk van de beeldend kunstenaar is gepresenteerd op kunstbeurzen als Art Miami en de KunstRAI en opgenomen in de collecties van privéverzamelaars en bedrijven. Rooymans woont en werkt in Amsterdam.

Ook te zien in Leusden

Naast de expositie bij Wanrooij Gallery is De Schaduw van de Meester permanent te zien in het AFAS Theater in Leusden. Hier staan vijf schilders centraal: Rembrandt, Vermeer, Jan Steen, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Eyecatcher is een Anatomisch Theater van 22 meter breed. Ook is er een documentaire over de totstandkoming het kunstproject en een audiotour met kunsthistorische achtergrondinformatie.

De Schaduw van de Meester van Julius Rooymans is te zien t/m 14 mei 2022.

Wanrooij Gallery
KNSM-laan 301
Amsterdam

Wanrooij Gallery - Julius Rooymans
Julius Rooymans – In Weelde Siet Toe
Wanrooij Gallery - Julius Rooymans
Julius Rooymans – Het Huis van Vermeer
Wanrooij Gallery - Julius Rooymans
Julius Rooymans – Het Anatomisch Theater