Afgelopen weekend stond in het teken van de 21ste editie van kunstbeurs Art Rotterdam. In de iconische Van Nellefabriek konden bezoekers genieten van de jongste ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse kunst. Wederom was er sprake van een gevarieerd en eigentijds programma.
Op Art Rotterdam 2020 kregen professionals en liefhebbers de kans nieuw werk te beleven, te ontdekken en aan te schaffen. Wat opviel, naast de eerder al in gang gezette samenwerking tussen lokale en internationale galeries, was de nieuwe aanpak van Projections en verrassende initiatieven als The Performance Show en The Mural Machinepainting Show. Deze editie van Art Rotterdam trok maar liefst 27.500 bezoekers.
Precies 100 galeries aanwezig
Ook dit jaar waren er weer veel (inter)nationale galeries aanwezig die werk toonden van bekende namen en van kunstenaars die in opmars zijn. Alle gerenommeerde galeries uit Nederland waren, zoals elk jaar, vertegenwoordigd. In een uitgebreide opstelling (verdeeld over Main Section, SoloDuo en New Art Section) kon je genieten van de mooiste kunstwerken. Op de foto’s bij dit artikel zie je de werken die we erg konden waarderen. Al was er natuurlijk veel meer te zien en hebben we in de drukte vast pareltjes gemist.
Prospects & Concepts
In het oude distributiecentrum van de fabriek presenteerde het Mondriaan Fonds wederom de talenten van de toekomst. Dit keer ging het om 67 beloftevolle kunstenaars die eerder een Werkbijdrage Jong Talent ontvingen van het fonds. Maar liefst 2500 vierkante meter hadden de jonge kunstenaars tot hun beschikking om te nieuwsgierigheid van de bezoeker op te wekken. Een mooie kans die zeker niet onbenut wordt gelaten. Er was hier echt heel veel te zien. Wij genoten onder andere van de fotoserie Docklands – London van Sem Langendijk, Man in the Closet van kunstenaar Bruno Zhu en Frontera 1 door Ciro Duclos.
Outside Presentations
Voor dit gedeelte had een jas nodig. Voor de deur van de Van Nellefabriek stonden ook dit jaar grootschalige kunstwerken opgesteld die mooi contrasteerden met het industriële uiterlijk van het pand. Het opvallendst waren de hoofden van Maen Florin, vertegenwoordigd door PLUS-ONE Gallery uit België, en een bewegend, goudkleurig werk van Oscar Peters, vertegenwoordigd door kunstgalerie Nest uit Den Haag.
Pal tegenover de ingang vond ook de Mural Machinepainting Show plaats. De nadruk lag hier op machinepainting, een bepaalde vorm van muurschilderkunst. Op een 12 meter brede en 3 meter hoge wand werden door tools en machines, die kunstenaars zelf hebben geconstrueerd, verf aangebracht. Het resultaat hiervan bleef tijdelijk zichtbaar. Daarna werd het geheel gewit, zodat de dag daarop een nieuwe start kon worden gemaakt. Zowel de performances als de resultaten hiervan zijn gedocumenteerd. De kunstenaars die voor dit onderdeel werden geselecteerd waren Ash Keating (1980, Australië) en Rutger de Vries (1987). De show werd gerealiseerd door het Rotterdamse bureau MURALS Inc. dat is gespecialiseerd in hedendaagse muurschilderingen.
The Performance Show
Bij AVL Mundo/Atelier Van Lieshout, op steenworpafstand van de Van Nellefabriek, vond dit jaar voor het eerst The Performance Show plaats. Performance art staat steeds vaker in de belangstelling. Zippora Elders (artistiek directeur Kunstfort bij Vijfhuizen) was de curator van dit gevarieerde, non-stop kunstperformance-programma. Er waren diverse samenwerkingsverbanden aangegaan voor The Performance Show, waaronder met Witte de With Center for Contemporary Art.
citizenM Projections
Projections, de sectie voor film en videokunst, kreeg voor het eerst in 7 jaar een make-over. Voortaan gaat het programma verder onder de naam citizenM Projections. In samenwerking met hoofdpartner citizenM Hotels kwamen er nieuwe opties voor deelnemers, een nieuwe selectiecommissie en een vernieuwd toekomstbestendig ontwerp. Er werden 16 videowerken getoond, in verschillende formaten en op uiteenlopende schermen, die een goede en gevarieerde indruk gaven van de nieuwste ontwikkelingen binnen de videokunst. Bovendien kochten alle leden van de nieuwe selectiecommissie een werk uit het aanbod van dit jaar. citizenM hotels gaat het door haar aangekochte werk in alle hotels wereldwijd, van New York en Parijs tot Taipei, tonen.
NN Group Art Award
Op de openingsavond van Art Rotterdam vond ook nog de uitreiking plaats van de NN Group Art Award. Deze prijs, die de afgelopen jaren een belangrijke graadmeter voor talent is gebleken, is bestemd voor een uitzonderlijk getalenteerde kunstenaar met een in Nederland genoten opleiding. Tot winnaar van 2020 is gekozen voor Ana Navas, vertegenwoordigd door galerie tegenboschvanvreden uit Amsterdam. Zij ontving afgelopen woensdag een stimuleringsbedrag van € 10.000.- uit handen van Els Drummen, conservator NN Group Art Collectie. Bovendien heeft de NN Group een werk van haar aangekocht.